Борисов и Ананиев в битка за живот – улесняват донорството!

Премиерът се срещна със семейството на починалия Адриан
22
Борисов и Ананиев в битка за живот – улесняват донорството!
Починалият Адриан. Кадър: Нова тв

Спешни законови промени трябва да улеснят донорството у нас. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със семейството на починалия Адриан, който е чакал трансплантация на бял дроб две години.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че е разпоредил проверка на случая и увери, че ако има несвършена работа, виновните ще понесат отговорността си.

Още по темата

За седмица у нас починаха трима души, които не успяха да дочакат животоспасяващата интервенция.

"Трябва ни помощ от хората, защото те са тези, които могат да дарят живот след приключването на живота. Важно е да не погребваме шансовете за другите, а това са органите", каза братът на Адриан – Алберт. По думите му донорството трябва да бъде популяризирано и улеснено.

Здравният министър уточни, че за да може страната ни да стане редовен член на Евротрансплант, годишно трябва да има 70 донори, а в България те са под 10.

В този случай бихме ползвали европейски клиники, които да извършват транплантациите, докато изградим капацитет у нас.

Ананиев каза, че се свързал със свои колеги от европейски страни, които му обещали методическа помощ. Но без донори няма как да успеем, посочи той.

Министърът е разпоредил да бъде направен регистър на всички нуждаещи се от белодробна трансплантация, за да бъде наблюдавано състоянието им.

Шефът на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова уточни, че законовите промени за донорството ще бъдат подготвени възможно най-бързо и внесени в НС от депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ БАБА КОРНИ-ЛЪЖАТА-ЧУМАТА Е ЧИСТО ФИНАНСОВО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от 17 тоест опитали са се едва ли не да кажат вие ще приемате българи на преференциални по- ниски цени без никаква реална причина а целта е била да се източват бюджет клинични пътеки и еврофондове като се декларира че пациентите се лекуват на обичайната цена докато те се лекуват на по- ниска и разликата се прибира.Чуждите болници отказали и прекъснали отношения с нашите като за да не се уронва престиж скандала бил прикрит и сега гледаме ефекта българи умиращи веднага.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е най- либералната държава в света узакони търговията с органи.Сега ще узаконят имотните измами и наемните убийци.Знаете ли защо реално никоя болница не иска да прави трансплантации на българи от коментарите разбирам че мислите че е заради някакви евро глупости.Това е пълна лъжа с която политиците прикриха скандала и си изкиха ръцете с ЕС.Откъде знам лично от част от пациентите.Реалнатс причина е че нашите са се опитали насила да накара чуждите болници да си свалят цените за пациенти.
15
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
нещо не мога да разбера,за да станем член на Евротрансплант трябва да имаме годишно по 70 донора!Това норма ли е?Да умираме ли,че да ставаме донори?Това не е нормално и е плашещо.Ще станем донори на Европа,а като знам колко сме алчни,може и умишлено да ни убиват за органи.
14
4
 
8
 
! Отговори
Дарявайте преди 5 години
Дарете бе, хора! За какво са ви органите след смъртта, а тя е неизбежна за всички. Говорете с близките си и им кажете желанието си. Знаете ли колко много животи могат да бъдат спасени? Това е въпрос на култура. Може и вие да изпаднете в нужда, но да нямате шанс, ако няма кой да ви дари орган.
13
2
 
7
 
! Отговори
дедо преди 5 години
християнин съм но въпреки това смятам че ако има 'живот след смъртта' то това вярване би се изразявало именно чрез дарените органи и спасяване на нечий друг живот.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чичо ми пожела след смърта му да бъде аутопсиран за да се учат медиците от него,за да знаят бъдещите му поколения от какви генни болести могат да страдат и да бъде след това кремиран. Споделих това с бившия ми съпруг(тогава беше настоящ,вишист,син на вишисти мислех го за интелигентен) заблудих се. толкова се учудиха на желанията му че останах без думи
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в тази държава е съвсем възможно при дадено предварително съгласие за донорство,да исценират катастрофи или грабежи с мозъчни увреди за осигуряване на донори на бялата мафия
10
4
 
3
 
! Отговори
донор преди 5 години
До Донорите не може да задължаваш донорство.близките сами трябва да осъзнаят че така спасяват живот, че така мъртвия продължава да живее. мове би лекции, разясняване от най-ранна възрастбиха помогнали. многое сложно и наистина ще има мафия но трябва да я преследват. виждате ли от колко коментара само вие и аз сме съгласни за даряване на органи- трудно е да промениш съзнанието, културата на *** народ.Чичо ми беше лекар. не можаха да го спасят. болни бъбреци диализа и смърт.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов да покани приятелчето си Хашим Тачи, той има опит в сектора с донорството и с удоволствие ще помогне
8
7
 
7
 
! Отговори
Донорите преди 5 години
По времето на соца бяха задължили всички да сме донори след смъртта ни. Само тези, които не бяха съгласни, трябваше да подпишат собственоръчно декларация за това, че се отказват. Какво се случи и кой отмени това. Така трябва да бъде. Само при наше несъгласие всички трябва да сме донори, за да се спасят повече животи. Трябва да осъзнаем това. Сега, при отказ на близките, всичко се проваля. А те почти винаги отказват, с редки изключения.
7
5
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
"Май-май....ще има избори....б.б.е тръгнал да се подмазва. ...." Дари органите си, червен завистлив нен.ормалник!!! Само да не си наркоман, че на такъв ми приличаш.
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата и от органи ли започна да разбира.Или просто поредния жалък ПР.
5
3
 
14
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Нали знаете че веднага ще се намеси мафията и ще започнат да умират и да катастрофират точно определени хора са подходящи показатели.
4
5
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
До 1:Колкото и хейтърски да ти е коментара, за съжаление е и толкова верен... вярно е, че в БГ има лекари, които никога не биха си помислили да направят нещо подобно, ама ги има и онея другите....
3
3
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Донорството си има своите финасови измерения които всички крият от нас. Най-лесно е да включите и хората от които взимате органите в схемата. Ако направите донорството задължително няма да има бити медици ще има убити просто народа не ви вярва и сега не са малко слуаите когато въртят близките с документите и ги изнудват да дарят органи за да им дадат да погребат близките си жалкото е че само позицията на докторите се чува - докторски фашизъм !!!
2
3
 
3
 
! Отговори
donor преди 5 години
Докато в българите не се промени разбирането за мъка и неприкосновеност на умрелия техен близъккъм желанието да се помогнена някой друг за да живее с негови органи няма как да се промени числото на донорите
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А така! Некадърните лекари сега не само ще ни морят по болниците ами и с органите ни ще злоупотребяват! Не съм съгласен!