БСП пак подхвана пенсиите, ДДС-то... ГЕРБ: Не е сериозно все едно и също!

Нинова отговори хапливо на премиера Борисов
5 юни 2019 12:29,
220
БСП пак подхвана пенсиите, ДДС-то... ГЕРБ: Не е сериозно все едно и също!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След връщането си в парламента след 3-месечен бойкот БСП отново внася законопроекти, с които да бори бедността и неравенството. Червените предлагат намаляване на ДДС-то на храните, данъчни облекчения за млади семейства, преизчисляване на пенсиите и увеличение на енергийните помощи.

Соцлидерката Корнелия Нинова отговори задочно и на премиера Бойко Борисов, който вчера посочи, че икономическите показатели са добри, но "надпреварата на политическите партии за това дадено нещо да бъде безплатно, ще доведе до тежък катаклизъм". Безплатното за едни, означава по-високи данъци за други, обясни премиерът.

"Вчера чухме от бившия член на БКП Бойко Методиев Борисов, че социалистите обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си извън бюджета, не са негови", скочи Нинова.

Тя даде примери с други европейски държави, в които има диференцирано ДДС за храни, лекарства, безплатно здравеопазване и детски градини.

"Евроизборите минаха, но е хубаво премиерът да се поучи от европейските практики. Кога точно Меркел стана социалист популист, тъй като в Германия има диференцирано ДДС на храни и книги. Така е и в Австрия. Меркел въведе безплатни детски градини, в Гърция има безплатно образование за студенти", продължи с примерите Нинова.

Затова червената шефка призова колегите си в парламента за разумен разговор за законопроектите на левицата.

"Да оставим вицовете и лакърдиите на премиера, но ние като разумни хора да намерим решението на тези проблеми - демографската криза, доходите и неравенството", призова Нинова.

Тома Биков от ГЕРБ пък настоя, че не е сериозно през 4 месеца да се предлагат едни и същи законопроекти. Все пак той посочи, че ако този път текстовете са прецизирани, от ГЕРБ са склонни да  ги обсъдят.

"Предложението за намаляване на ДДС-то на хляба сме го отхвърляли. Тогава нямаше гаранция, че цената на хляба ще падне. Имаше гаранции, че производителите могат да държат същите цени, но да плащат по-малък данък. Това е стимул за бизнеса, а не за хората, които купуват хляб. Второ - кой хляб?! Този, който е от 1 лв., 3 лв. или 5 лв. Ако те са си помислили за тези неща, ние сме склонни да разглеждаме всяко предложение, да взимаме решения, които трябва да са от полза за всички", коментира депутатът от ГЕРБ.

"Чисто политически да се предлага едно и също нещо през 4 месеца, не е сериозна политика. Не е въпросът само "Давайте на даваме", а трябва да кажем и откъде ги взимаме", отсече Биков.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че темата за преизчисляването на пенсиите заслужава внимание, тъй като в момента нито един пенсионер не е доволен.

"Всички пенсионери, тези които получават минимална, максимална или средна пенсии, не са доволни от сегашния размер. Друг е въпросът дали възможностите на бюджета позволяват това. Такава мярка би могла да се извърши, но са необходими 600-700 млн. годишно. Тази мярка е справедлива, но изисква сериозен финансов ресурс", каза той.

Адемов подчерта и че БСП също са се заразили от идеята на ДПС за намаляването на ДДС-то на хляба, но настоя, че трябва да има гаранции, че цената наистина ще се понижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
4
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-имаше имаше,сиренето беше по 1.80лева овчето беше по 2.60лева,и банани имаше,нещо търговията не я разбираш,банани имаше по Коледа защото,такива комунисти като теб не знаеха,кога зреят бананите,а Коледа беше забранена ,и от твоя бойко,защото и той е комунист,и сега се прави на най-големия антикомунист,затова като има такива като него и теб,България никога няма да се оправи.
170
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЪЩИНСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛИ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.НЕ БИХ СЕ СЕТИЛ ЗА ТАКСА ВОДОМЕР,МОЛЯ ТИ СЕ...СЕГА Я ВЪВЕЖДАТ
169
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на комунизма не ровеха в кофите, защото нямаше какво да хвърлиш там, то и в магазините нямаше. Сега като поувехнат бананите и кивито и ги хвърляш в коша. Утре вземаш пресни.През соца 1 километър опашка за банани само по Коледа(пардон- беше забранен тоя празник).Чувам, че в Северна Корея е още си било така.Ако някой още милее за социалисти на власт, веднага да тръгва натам.Да не ми ги мият и пробутват тук!
168
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"данъчни облекчения за млади семейства" - бсп са партия за малцинствата, както дпс - топ
167
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Зозо,комунист е твоя бойко,имало е опашки,а сега няма хора на бензиностанциите,ти комунисти -гербере,знаеш ли че бензина беше с цена 0.18лева за литър,а сега е 2.29л.тока беше по 0.02стотинки,още да ти пиша ли.
166
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дават по HBO сериала Чернобил.Правен е по факти,действителни разкази на очевидци и признат за реален от Русия.Еми само заради този филм проклинам комунистическия строй и идея ! Не е нормално да убиеш ,заради " славата на СССР " над милион от своите граждани,а същевременно да ми говорят за морал тея мръсни и нагли комунисти.Ами в България ? Изкарали народа да манифестира ,а мълчат за радиацията,седмица след взрива.Затвор за тея изверзи !
165
8
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Кои опашки са пълна измислица бря, не те е срам *** комунистически.За бензин чакал ли си, а 3-5 км опашка? За хляб с купони, по 1/2 хляб, а?Ай сиктир, *** долен, нямало опашки!
164
7
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-165,*** това за опашките е пълна измислица,а аз да те питам,по времето на социализма,имаше ли хора да бъркат по казаните,сега хиляди такива има,сред тях има и доктори,професори,инженери,така че не повтаряй като папагал,изречените лъжи, от герберите-комунисти.
163
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-163,аз също съм изненадан от българския" народ",че е гласувал за мазната тиква,ако искаш,сравни им килограмите,и ще разбереш,кой от двамата е по мазен,разбрали ме гербере-комунист.
162
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво става с безплатните неща - ами свършват. Няма ги. Празните витрини и рафтове в соц-а не се забравят. Опашки за хляб и мляко бяха всеки ден. А след соц-а: Луканов, Виденов, Орешарски. Вски път си казваш, че по-зле няма накъде, и че дори дебелите червени глави са вече урвели, ама не би. Виденов ни направи милионери. Сега, както се точат другарите, милиардери ще ни направят. За нула време. Но все не им стига да спечелят пак - младите бягат, но и старите измират...
161
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересна снимка:Изглежда е направена от някой, който с момента е бил вържу Корнелия ... :)
160
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приятно съм изненадан от зрелостта на българския народ да не гласува за тая мазна гювюндия,която намига и раздава обещания като Мара.опщата,след 3 ракии.Дащна бе-на едни кълка, на други едро зърно,а на най-загорелите яката-дупара.Сал страмни усти за Решетникоф пази.Порнстар ин екшън-от вратата та в устата, до маддата.Обичам дащните,.. ама само във филми 18+, но не и на премиерски пост. Тогава народа го включват в порна, но откъм нагъзената страна и без възелин.
159
7
 
9
 
! Отговори
TT преди 4 години
Под мъдрото ръководство на др.Нинова, БСП ще бъде вечно в опозиция....Така че нека пожелаем на Нинова крепко здраве и дълголетие...
158
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги когато потръгне Българската икономика и се понапълни бюджета се овълчват комунистите да го опукат,като партизански отряд пред мандра.И връщат държавата в първи клас!Едно предприятие(държава) като работи успешно и печели не му пипаш ръководството(правителството).На синдикатите(опозицията) работата е да искат 50% увеличение на заплатите,но дори на работниците(избирателите) им е ясно,че ако това стане,предприятието ще фалира,а те ще са без работа.Дано синдикалист не ни управлява,че изгаряме!
157
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ами... 153Ами... спрете да фалшифицирате бюлетините и протоколите и Нинова ще спечели изборите.
156
7
 
9
 
! Отговори
man преди 4 години
Слагам портрета на Ленин, Сталин и другарката Нинова в хола и нещата някак си ще се оправят. Пенсиите ще са високи, народа ще благоденства. Да, ама не. Без бачкане не става, и то квалифицирано бачкане.
155
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Наш ГеоргиГербав Георги, от 30 години преход 24 десните са на власт. защо от тях не искаш гербав георги, да решат проблемите на страната а искаш отговорност само от левите, които са били на власт пет години и нещо... Щото Орешарски се оказа че е подводница на Певски и ДПС
154
1
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
а си чистим тогава кармата като раздаваме пари на лузърите!--------------------Карма така не се чисти! Е, зависи какво разбирате под карма де! Децата разбира се имат дълг към родителите!
153
10
 
12
 
! Отговори
Наш Георги преди 4 години
Корнелия,тия въпроси можеше ли 100-летницата,докато беше на власт,да ги реши ?! Можеше! А не ги реши,защото кой ще ***?! Тази партия с отдавна изтекъл срок все се надява другите да й вършат работата,а те само да палят фитилите - хеле тая Корнелия - еша й няма по искания,зловредни слухове,неуредени от други въпроси...ОТВРАТ !Тя, завалийката така и не можа да разбере,че с инат и гьон-сурат нещата не се оправят! С всеки изминат ден ни става все по-ненужна...ама ти си лай,лай -не си поплювай!
152
1
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Не говорете глупости бе хора! Даже в Индия има нулева ДДС ставка за стоки от първа необходимост.