БСП пак подхвана пенсиите, ДДС-то... ГЕРБ: Не е сериозно все едно и също!

Нинова отговори хапливо на премиера Борисов
5 юни 2019 12:29,
220
БСП пак подхвана пенсиите, ДДС-то... ГЕРБ: Не е сериозно все едно и също!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След връщането си в парламента след 3-месечен бойкот БСП отново внася законопроекти, с които да бори бедността и неравенството. Червените предлагат намаляване на ДДС-то на храните, данъчни облекчения за млади семейства, преизчисляване на пенсиите и увеличение на енергийните помощи.

Соцлидерката Корнелия Нинова отговори задочно и на премиера Бойко Борисов, който вчера посочи, че икономическите показатели са добри, но "надпреварата на политическите партии за това дадено нещо да бъде безплатно, ще доведе до тежък катаклизъм". Безплатното за едни, означава по-високи данъци за други, обясни премиерът.

"Вчера чухме от бившия член на БКП Бойко Методиев Борисов, че социалистите обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си извън бюджета, не са негови", скочи Нинова.

Тя даде примери с други европейски държави, в които има диференцирано ДДС за храни, лекарства, безплатно здравеопазване и детски градини.

"Евроизборите минаха, но е хубаво премиерът да се поучи от европейските практики. Кога точно Меркел стана социалист популист, тъй като в Германия има диференцирано ДДС на храни и книги. Така е и в Австрия. Меркел въведе безплатни детски градини, в Гърция има безплатно образование за студенти", продължи с примерите Нинова.

Затова червената шефка призова колегите си в парламента за разумен разговор за законопроектите на левицата.

"Да оставим вицовете и лакърдиите на премиера, но ние като разумни хора да намерим решението на тези проблеми - демографската криза, доходите и неравенството", призова Нинова.

Тома Биков от ГЕРБ пък настоя, че не е сериозно през 4 месеца да се предлагат едни и същи законопроекти. Все пак той посочи, че ако този път текстовете са прецизирани, от ГЕРБ са склонни да  ги обсъдят.

"Предложението за намаляване на ДДС-то на хляба сме го отхвърляли. Тогава нямаше гаранция, че цената на хляба ще падне. Имаше гаранции, че производителите могат да държат същите цени, но да плащат по-малък данък. Това е стимул за бизнеса, а не за хората, които купуват хляб. Второ - кой хляб?! Този, който е от 1 лв., 3 лв. или 5 лв. Ако те са си помислили за тези неща, ние сме склонни да разглеждаме всяко предложение, да взимаме решения, които трябва да са от полза за всички", коментира депутатът от ГЕРБ.

"Чисто политически да се предлага едно и също нещо през 4 месеца, не е сериозна политика. Не е въпросът само "Давайте на даваме", а трябва да кажем и откъде ги взимаме", отсече Биков.

Хасан Адемов от ДПС коментира, че темата за преизчисляването на пенсиите заслужава внимание, тъй като в момента нито един пенсионер не е доволен.

"Всички пенсионери, тези които получават минимална, максимална или средна пенсии, не са доволни от сегашния размер. Друг е въпросът дали възможностите на бюджета позволяват това. Такава мярка би могла да се извърши, но са необходими 600-700 млн. годишно. Тази мярка е справедлива, но изисква сериозен финансов ресурс", каза той.

Адемов подчерта и че БСП също са се заразили от идеята на ДПС за намаляването на ДДС-то на хляба, но настоя, че трябва да има гаранции, че цената наистина ще се понижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
2
 
10
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До 150 Оффффф!Смеее х! Мисленето ви е като това на Мендата Стоянова, т.с проф. изкривяване ! :)) Други предложения/ варианти имате ли гербавите?
150
7
 
4
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
До М, да ...Ами да спечели избори, да вдигне стандарта и когато можем да си го позволим, да си чистим тогава кармата като раздаваме пари на лузърите!
149
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До опетков 110Напротив! Безплатен има! 10 год. ГЕРБ получават безплатен обяд. И жилища. И коли...
148
2
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Буля Корнела първо да докара стантарта в Бг поне до този в Гърция, а после да раздава пари на тоя и оня!---------------От къде на къде Нинова да върши работата на Боко тиквата и изпълнителната му власт?
147
12
 
9
 
! Отговори
Оффффф! преди 4 години
Буля Корнела иска да вдигне данъците, да вземе от нас - работещите и да даде на други. Ей затова никога няма да гласувам за тия малoyмници.
146
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корнела дава примери с Австрия, Германия, Гърция... Да, но те могат да си позволят разните му там неща, а ние не.Буля Корнела първо да докара стантарта в Бг поне до този в Гърция, а после да раздава пари на тоя и оня!
145
3
 
5
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До ОпааКорнелия заради такива като вас заслужава подкрепа! Как е нискоранговият самец/ка С.Станишев взел си за съпруга жена с деца?пп. нищо против жената, но Станишко е доста нисък ранг в йерархията за водач!
144
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Буля Корнела пак е прекалила със субстанциите
143
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз искам много неща, но не съм в позиция да ги получа. Нинова първо да спечели поне едни парламентарни избори, да направи правителство и да дава пари за това и за онова, ако има откъде да ги вземе! Дотогава риториката й е като на квартално пиянде след третата бира.
142
6
 
11
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До 142 АнонименА кой е виновен, че в страната на Боко остават само пенсионери? А да, Боко на пенсия не разчита, *** има нещо др. - по провинцията и пари да имаш нема кой да ти свърши работата! та така и тиквата Боко малко по натам!
141
3
 
18
 
! Отговори
До Анонимен #127 преди 4 години
Така е. А колко хора си измиха ръцете с Жан Виденов!Чудно, обаче, защо другарят Костов така и не беше разследван и все още е на свобода?
140
8
 
4
 
! Отговори
Опаа преди 4 години
До СтратегДо ЕЛЕНА За разлика от товят Тутманик, Бойко Карпузата, тая "кифла", никога не е имала партийна книжка-----------Да, лошо, много лошо - нейните и тогава и сега не са я искали. Ама кой да стопли ? Тая крадла трябва да се шмугне в храсталака и да не се появява НИКОГА ВЕЧЕ.
139
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Бойко като му заговорите за пенсии,все едно му бъркате еди къде си.
138
14
 
9
 
! Отговори
Ф преди 4 години
Тези съвсем от Бсп са тръгнали през просоти безплатно здравеопазване в европа направо лекарите и медицинския персонал да работят без пари алоо? В европа. Минималните здравни осигоровки са 15 20% от брутната заплата като половината ги плаща задължително работодателът тоест 200 евро плаща работника 200 евро шефа.минимум 400 евро за здравеопазване !
137
10
 
11
 
! Отговори
ХАЙДЕЕЕ преди 4 години
До АнонименЗа едното си правителство Станишев удвои заплатите. Вкара ни в Европа.-------------------Малкия, още ходиш на училище сигурно, а ? Кой те е вкарал в Европа бе - всичките тежки предшестващи влизането преговори КОЙ ГИ изнесе. Просто станишев наготово свърши техническата част, ясно. Освен това за каква Европа се пънете вие - ето ви огромната руска необятна степ - довиждане. ОК
136
4
 
8
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До Анонименс напредване на годинките, българина полудява и мераците са вече вповече и почва да гласува за герб
135
1
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 137 АнонименНамаляваш едни и увеличаваш други! пр. не стимулираш евтиния туризъм и хазарта!
134
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намаляваш данъците, но пък за сметка на това увеличаваш социалните плащания - как става този фокус да обясни другарката Корни?
133
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с напредване на годинките, българина оглупява и почва да гласува за бсп.
132
8
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До ЕЛЕНАЗа разлика от товят Тутманик, Бойко Карпузата, тая "кифла", никога не е имала партийна книжка;)))