Субсидиите да се намалят, големи са. Но откъде ще се финансират партиите?

Предложението на премиера разпали страстите в кулоарите на НС
Обновена: 6 юни 2019 14:11 | 6 юни 2019 14:10,
158
Субсидиите да се намалят, големи са. Но откъде ще се финансират партиите?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Предложението да се намали партийната субсидия на 1 лев, което бе обявено тази сутрин от премиера Бойко Борисов, предизвика коментари в кулоарите на парламента и постави въпроса как ще се финансират партиите.

Коалиционните партньори на правителството се съгласиха, че субсидията трябва да бъде намалена, но искат да бъдат посочени допустимите източници на финансиране.

От "Воля" категорично застанаха зад предложение субсидията да се намали, а БСП определи предложението като "кризисен PR".

"Най-голямата опасност е, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи. Т. е. както се казва – олигархията. Предложението за намаляването на субсидията ще го подкрепим – това е естествено. Но трябва да има и текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите", посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Още по темата

Той не пропусна да отбележи и че премиерът е от изпълнителната власт и не му е работа да казва какво да прави парламентът.

Искрен Веселинов от ВМРО също подкрепи намаляването на субсидията, но предложи по-скоро да бъде определен таван, а не да се получава на базата на действително получени гласове.

"Дебатът трябва да е малко по-сериозен и задълбочен, а не да се хвърля нещо, което е популярно, защото за популизма няма почивен ден и никой не е ваксиниран от него. Важното е да има нещо, което е работещо - партиите да са независими от икономически субекти и да не получават прекомерно много", коментира Веселинов.

Според БСП пък намаляването на субсидията е кризисен пиар на гърба на народа, парламента и държавния бюджет.

"След като бяха хванати в грешка от прокуратурата за изчисляване на субсидиите, след унищожителния доклад на Еврокомисията, днес се прави ход, с който се цели да се отклони общественото внимание", отсече Крум Зарков.

Той добави и че червените няма да позволят да бъдат пришпорвани по темата.

"Начинът, по който се финансират партиите, и публичното финансиране, е много сериозен въпрос и не е нормално да се внесе актуализация на бюджета сутринта, а след 2 часа да е насочена комисия. Ей така, джаста-праста", каза соцдепутатът.

Пламен Христов от "Воля" пък подкрепи напълно намаляването на субсидията и посочи, че ако процесът се контролира добре, няма да има опасност партиите да станат зависими.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
11
 
! Отговори
нищо им няма преди 4 години
Да пестят от закуски, без това се хранят пре-скъпо!
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Булгаристанецо,ти,среден статистически мат'ряле,КОГАТО КАНДИДАТСТВАШ ЗА РАБОТА,НЯКОЙ ДАВА ЛИ ТИ СУБСИДИИ ЗА ТОВА?!!!Какво по различно правят "помазаните" партии,че някой трябва да ги финансира,ЗАЩОТО,ЗАБЕЛЕЖЕТЕ,ЩЕЛИ ДА СЕ ПОДДАДАТ НА КОРУПЦИЯ ОТ РАЗНИ ОЛИГАРСИ!!!Е,Стадо,какво по-точно признание,за продажността на партийната мафия????КАКВО,БЕ УФЪСЕ?!Я кажете,каква е гаранцията,че партите няма пак да гушнат нещо отстрани,независимо от тези субсидии - което всъщност и правят!!!СТАДО-О!!!!
81
1
 
11
 
! Отговори
Край преди 4 години
Партиите в България са престъпни групи които са узурпирали властта. Изборите които провеждат са без значение и те добре си го знаят.Нормален човек на подобни "избори" вече не ходи.След Референдума казаха на българите че са прости - те пък го приеха.Един Слави застана в дъжда.
80
1
 
8
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Партиите не трябва да се финансирал, а да работя за народа и държавата. Депутатите трябва да взимат заплата нето 1500лв и никакви облаги или привилегии. Да се винансират защо? За да купуват гласове или за да им плащаме разходките?
79
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
пример от сащ започва кампанията за изборите и набавяне на средства даряватфирми членове и симпатизанти за нула време 50 милиона 600 000 за герб напоследните избори всеки да даде по 1о лв са 6 милиона няма да се плаща намедии и социолози защото над 4 милиона не гласувахме въпреки рекламата коятони заливаше демократично нали
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите и без това не разчитат на субсидиите. Имат ги за десерт. С тях и без тях. Най-големият кокал е за изпълнителната власт. За това всяка гледа да се докопа до властта.
77
2
 
10
 
! Отговори
? преди 4 години
А защо въобще трябва да се финансират партиите, даже и с един лев. Каква е ползвата от тях ?Даже не трябра да има финансиране от чужду държави както сега Герб се финансира от Германия.
76
0
 
14
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Партиите отдавна са паднали в "ръцете на големи, скрити и задкулисни икономически играчи". Хич да не се жалват. Щом имат пари да купуват масове гласове, значи не им трябват толкова!1лев!
75
0
 
12
 
! Отговори
petarziz преди 4 години
ми аз като изкам да си купя колело трябва да си спестя пари никои няма да ми го купи като изкаш партийка помисли си дали е разумно и дали може твоите подръжници да я поддържат защото ние обикновенните хора не сме длъжни да ви храним
74
0
 
9
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Аз предлагам нещо съвсем друго: всички налични партии в момента, да бъдат задължени безвъзмездно във обозрим срок от 5 години да възстановят това, което успяха да разрушат за 30 години! Не успеят ли - вън!
73
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще продават апартаменти
72
0
 
12
 
! Отговори
Specter преди 4 години
Тъкмо малко ще уредеят повечето фиктивни партии който са създадени с една единствена цел усвояване на субсидии!
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки член на ГЕРБ ще плаща по 800 лева ГЕРБ данък всеки месец
70
2
 
5
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Ами, като искат да се финансират партиите, най-справедливо ще е, да развиват печеливши проекти, от които една част да отива за партиите, които развиват тия печеливши проекти! Така е честно!
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАХАНЕ НА СУБСИДИИТЕ НАПЪЛНО! ТАКИВА С 0.5% ИЛИ 1.2% ПОДКРЕПА ИЗОБЩО НЯМАТ АТРАКТИВНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПЛАТФОРМИ И НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ТОЧАТ БЮДЖЕТА!
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТЕ ПОНЕЖЕ СЕГА ПАРТИИТЕ НЕ СА в рЪЦЕТЕ НА ЗАДКУЛИСНИ ИГРАЧИ ...БЛА БЛА - НОМЕРЪТ Е ДА СЕ ОТРЕЖАТ МАЛКИТЕ ПАРТИИ И БСП ОТ ФИНАНСИРАНЕ, ДА ПЕЧЕЛИ МУЙКО БОРИСОВ СПАК ИЗБОРИ.
67
0
 
11
 
! Отговори
От кухнята преди 4 години
Едно време, като бях в казармата, старшината искаше да метем районите. Викаме му - ама дай метли, лопатки нещо... Пък старшината отговаряше - то с метла и лопатка всеки може...
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да дават по 1 лев, но на всеки избори. Така местна партия може да получи субсидия, а иначе само големи и на национално ниво получават.
65
0
 
14
 
! Отговори
Екшънмен преди 4 години
Ами да се самофинансират... от къщите за гости например
64
0
 
11
 
! Отговори
Генералисимус Сталин преди 4 години
Няма партия-няма финансиране.