Захариева: Дачич се е изгубил в превода, емоциите са излишни

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, заяви министърът
165
Захариева: Дачич се е изгубил в превода, емоциите са излишни
Снимка: Булфото, архив

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, не търпим такива емоции от страна на Ивица Дачич, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред bTV във връзка със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия.

"На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката. На мен ми се иска да има повече разум и мъдрост и по-малко емоции. Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговорът му. Явно някой му е преразказал, защото това, което каза премиерът е абсолютно вярно.

Още по темата
Един външен министър не бива да си позволява да се изгуби в превода. Той трябва да види точно, буквално какво е казал, дали премиер, президент или външен министър. ЕС не признава държави и никоя организация не признава държави", каза Захариева и добави, че това могат да направят само други държави.

Захариева отбеляза, че в Познан премиерът Борисов е отговорил на журналистически въпрос дали няма да се забави евроинтеграцията на Западните Балкани, след като новият еврокомисар по външната политика Жозеп Борел е испанец, а неговата държава не е признала независимостта на Косово и цитира думите му.

"Той казва, че когато станеш комисар, ти не защитаваш националните интереси, а интересите на Съюза. Независимо, че Испания не е признала Косово, той трябва да се съобрази с останалите от нас, които сме я признали. Не виждам нищо в това изказването, което да запали тази емоция на Ивица", изтъкна вицепремиерът.

Тя припомни, че посланикът на Сърбия в България е извикан в МВнР и с него ще бъде разговаряно.

"На първо място ще препоръчаме да се види какво точно е казал премиерът. На второ място - да припомним подкрепата, която дава България на всички страни от Западните Балкани и в частност на Сърбия за европейската перспектива", уточни външният министър.

Захариева не смята, че такива изказвания са продуктивни, още повече, когато те са предизвикани твърде емоционално и най-вероятно за вътрешнополитически цели.

Тя допълни, че е разговаряла с премиера Борисов и са на една позиция.

"Не бива да сме толкова емоционални, трябва да се изяснят тези неща. Не е приемливо по този начин да се обръща външен министър към премиер. Те се познават, Ивица е 20 години министър".

Тя изрази надеждата, че нещата ще се изяснят.

"Той самият е извикал нашия временно управляващ в Сърбия, защото посланикът ни е в отпуск и е дал знак да се уточни това недоразумение. Приемаме го като опит за изясняване. Това е и нашата цел", добави външният ни министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
125 Rusiya podkrepi Sarbiya sreshtu Balgaria prez 1885, drugite, pone ne se namesiha. Rusiya I Sarbiya iskat unishtojenieto na Balgariya. Te sa nashi vragove.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 126 "Slavyani", ponyatie izmislena kasno ot istorizite. Ima tvarde mnogo Slavyani v zapadnite straini, sashto. Vsichki sme hora, a horata se deljat na demokratie I nedemokratie, na dobri I loshi. Sarbite sa nashi vragove, dokazali sa go mnogo pati v istoriyata.
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очиларката на СОРОС, пак ни забърква в дипломатически скандали. Пак си вкараха автогол с топката "западни балкани" ловко пробутана от USA посолството.Точно по същия нагъл начин тази същата обясняваше на патриарха, че трябва да си променят канона в православната църква, защото от "Козяк" искали да виждат папата в България.Ходи и подписа Истанбулската ксонвенция, без да пита никого и без да я прати Премиера!И тая продължава да е външен министър. Е, няма такава държава!
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Я па ти..САЩ бомбардираха цивилно население в България, не военни обекти. Избиват хиляди цивилни българи, преднамерено - не военни обекти, а цивилно население - жени и деца българи. Избиването на цивилно неселение по време на война се кваливифицира от Женевската конвенция като военно престъпление и геноцид.
91
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито и дрязки да сме имали със сърбите, все пак с тях сме една славянска кръя, докато за Запада сме славяни, slaves, хора втора категория, слуги, винаги ще ни презирата и подритват, а ние им се навежаме сами.
90
4
 
8
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 15 Как без никаква причина? Били сме съюзници на Хитлер , ама тарикати. Да не участваме във войната , а само да коментираме по кръчмите кой е по.....
89
4
 
15
 
! Отговори
12 преди 4 години
Сърбите няма да забравят как пуснахме натовски самолети да пръскат уран. Това че и ние пострадаме от него си е баш проблем. Още по голям проблем са ни kифлaта назначена за външен министър и нейният шеф, баш кифладжията.
88
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия струпва войска на Видин и Драгоман, а Северна Македония на Кюстендил и Петрич.
87
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко искай автономия за българите в Западните покрайнини !!! Не се занимавай с глупости и чужди ивтереси !!!!!
86
4
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Бойко, понякога е по-добре да си мълчиш и да изглеждаш ***, отколкото да проговориш и да разсееш всякакви съмнения.
85
6
 
25
 
! Отговори
Грешен ход преди 4 години
Прави ми впечатление,че един съфорумник яко напира агидката да реве срещу сърбите.Глупав ,продажен *** лапащ долари. Само ще ви кажа,Косово е сръбска територия,насилствено отделена от най големите терористи на света Америка и Великобритания. Както на нас ни взеха Македония и Беломорска Тракия! Само че сърбите имат ,,топки не са като нашия Плевнев да лиже краварски дирници!
84
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АПЕЛИскам да съдя СССР и другарите от Политбюро заради майските чернобилски марули, които хрупкахме доволно, заради проф. Шиндеров, който излезе и каза: "Спокойно, няма радиация, чисто е!" Ракът е от там, не от НАТО.
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа, както Сърбия ни се репчеше 1885 година,А освен това 1885 година, което е било преди 130 години можеш ли да изровиш нещо още по старо примерно от преди 500 или 1000 години против Сърбия, за да аргументираш по-добре раболепната европатлантическа позиция на България.
82
4
 
8
 
! Отговори
АПЕЛ преди 4 години
Апелирам към Сърбия - Представете Доказателствата с които съдите САЩ за Геноцид в Страсбург - Стотици хиляди деца , бременни жени и старци починали от РАК - Бомбите са УРАН . В България умират Половин Милион човека годишно в резултат от Радиацията .Искам да съдя САЩ - майка ми почина от РАК от тези бомби .В Момента Раковите Болници в България се разширяват с нови крила .
81
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 105Да, както Сърбия ни се репчеше 1885 година, подкокоросвана от Австро-Унгария. Големи мъже и биячи са, ама само като са зад тях силните. "Братята" ни освен да пием с тях ракия и да се разбираме без преводач, за друго не стават. Сърбин винаги ще те предаде, винаги ще ти забие нож в гърба (справка 1885 година), винаги ще направи интрига, винаги ще се завърти и ще те изкара виновен. Защото той е горд православен славянин, а ти си някакъв там жалък българин, варварин дошъл от Азия.
80
5
 
17
 
! Отговори
Право на защита преди 4 години
Сърбите имат право да се защитят от нападките на Боцмен.Да не забравяме и факта,че само България е признала Косово!!! Нито Румънците,нито Македонците,нито Гърците са за държава Косово! Абсолютен гаф на нашата дипломация,проводник на американските интереси! Даже за тозо огромен гаф,Боцмен трябва да се извини на сръбския народ,а не Дачич!
79
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбите са брутални, неуважителни, цинични, отвратителни. Не искате Косово да е албанско, но това изобщо не го прави сръбско. Винаги сърболята са имали пренебрежително отношение към нас - за тях сме изостанало азиатско племе, което не заслужава да е в Европа. Хърватите ги мразят заради всички золуми, които им направиха след разпада на Югославия. От унгарците взеха много земя, Войводина е унгарска територия, на нас ни отнеха Западните Покрайнини, Македония я окепазиха.Анатема!Сърбе на върбе!
78
4
 
6
 
! Отговори
Иван Вазов преди 4 години
"Па шта си ти?" - туй питане навред -при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драгао, бъларино, сърбин ти полагаи чака с начумерен лик ответ.
77
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 97А от САЩ видяхме само бомбардировки при които избиха хиляди българи, заради тях спираме проекти за милиарди, а сега трябва да им изкупуваме за миларди старите 50 годишни самолети както купуаме старите автомобили на ЕС. Ама на САЩ не смеем да се репчим, репчим се на Сърбия.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Играхме футбол с Косово и ни биха. Ово е доказателство. Поне колкото Уелс са независими.