От САЩ: Атаката срещу НАП с почерка на руското военно разузнаване

Русия продължава да има значително влияние върху България
Обновена: 15 авг 2019 16:54 | 15 авг 2019 16:54, Елка Василева
154
От САЩ: Атаката срещу НАП с почерка на руското военно разузнаване
Снимка: "Ню Йорк таймс"

Кибератаката срещу българската Национална агенция за приходите бе оповестена публично точно когато България финализираше покупката на осем нови изтребителя F-16 като част от подкрепен от САЩ план за смяна на българските изтребители от съветската ера и въвеждане на стандартите на НАТО в българските военновъздушни сили, пише американският вестник "Ню Йорк таймс".

Информация за атаката изтече в медиите от руски имейл адрес. След като се разбра за нея, българският министър на вътрешните работи Младен Маринов повдигна въпроса за руска намеса.

Няколко американски служители, които отблизо следят действията на Русия, твърдят, че атаката носи почерка на руското военно разузнаване ГРУ и че целта е кампания за финансов и политически натиск върху ключови фигури в българското правителство. Но американските шпионски служби все още не са установили окончателно кой стои зад нападението, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

"Макар да е ентусиазиран член на НАТО, България има слаба и пропусклива киберзащита - вероятно най-слабата в алианса. (В България) е широко разпространена значителна киберкриминална дейност, включително спонсорирана от руската държава. Всяка защита е толкова силна, колкото е силна най-слабата й брънка и има опасения, че може да се стигне до информация за инфраструктурата на НАТО по време на учения и разполагане на сили на алианса в България", казва бившият военен командир от НАТО адмирал Джеймс Ставридис.

Още по темата

"Ню Йорк таймс" изтъква, че според някои български анализатори Русия разглежда членството на България в НАТО и Европейския съюз като "троянски кон", който може да използва, за да влияе върху вземането на решения в двете организации, когато са застрашени интересите на Москва.

Подобен сценарий означава, че Русия продължава да има значително влияние върху вътрешната и външната политика на България.

Огнян Шентов, директор на Центъра за изследване на демокрацията, твърди, че България вероятно има най-близки отношения с Русия от всички други страни членки на Европейския съюз. "Винаги сме били някъде по средата между Вишеградската четворка и Русия", заяви Шентов.

Най-сериозното средство за влияние на Русия върху България е енергийният сектор. Русия контролира сто процента от ядрената енергетика на България, сто процента от природния газ и по-голямата част от доставките на гориво, подчертава Шентов. Москва не се колебае да използва това. Първото правителство на премиера Бойко Борисов падна от власт през 2013 г. след поскъпване на енергията, довело до масови протести, които според Шентов са били предизвикани от Русия.

Неотдавнашната атака (срещу НАП), при която бяха откраднати данните на около пет милиона души, подновява опасенията за различните начини, по които Русия може да влияе.

Служители на американския Държавен департамент също признават сериозността на кибератаката, независимо кой я е извършил. Според тях тя е предупредителен сигнал към българското правителство в момент, когато САЩ и други страни от НАТО се опитват да противодействат на зловредното влияние на Русия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Атаката срещу НАП разкрива сериозната уязвимост на българската инфраструктура в сферата на киберсигурността, отбелязва американският всекидневник. Нападението бе извършено с една от най-разпространените и най-лесните за отблъскване форми на кибератака. След нападението НАП бе принудена да признае, че не е правила дори елементарни тестове за защита срещу кибератаки.

Божидар Божанов, работил като съветник на българското правителство по въпросите на киберсигурността през 2015-2016 г., заяви, че най-стряскащото е колко лесно е било атаката да бъде отблъсната. Според Божанов Русия не е замесена, но след като начинаещ е в състояние да извърши такава атака, само можем да си представим какво могат да направят руските разузнавателни служби, посочва "Ню Йорк таймс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадеца вика дръжте крадеца.
104
2
 
16
 
! Отговори
sdjn преди 4 години
Аз като ви казавам че Германците, САЩ и Швеция ни имат за някакво племе, вие не ми вярвате. Написали са нещо в тяхните вестници без дори да ни броят, че и ние можем да четем, че и ние разбираме нещо...Пласирали са си един вожд - папоманяк и това им е достатъчно
103
5
 
12
 
! Отговори
sdjn преди 4 години
Вижте ги само колко са долни тия американци, как си измислят, даже не ни отчитат че и ние можем да им четем пропагандата....и да им знаем номерата, хич не им пука, ще дойдат и ще потупат вожда
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди години от Москва казаха, че сме троянския кон в НАТО. Те си го знаят, и едните и другите.
101
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Учудена!!!Ама американци вие не знаете ли? 85% от българите са прости като руснаците! Направете цветна революция на нашата територия и изметете руските олигарси и кучетата им!
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"че може да се стигне до информация за инфраструктурата на НАТО по време на учения и разполагане на сили на алианса в България",Добро утро Пено - дето се вика. тия откриха топлата вода май втори път.
99
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ганьова работа. *** винаги се е въртял като пумпал и никой не го бръсне. Затова винаги ще е на този хал. Последната дупка на кавала и в африканския свят.
98
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахахаха, нееее, просто не мога. Ах тази Русия, за всичко е виновна! Няма виновни в НАП, хакерът е вълшебник, а шефът му е фея. КРИБ нещо мрънкат за някакви киберпрестъпления за които никой досега не е чувал. А от ЦРУ сънуват руска атака. Няма такава държава!
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А защо не турските, сръбските, афганистанските, пакистанските, занзибарските? Защо точно руските? На това му се вика представяне на желаното за действително."Защото от изброените от теб - руснаците са най-дoлни. Цялата политика на московската мафия е да придърпа към себе си колко се може повече от малките и беззащитни държави, за да ги командва.
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почеркът е всичко да се прехвърля на Путин и Русия.Тези лъжи само разкриват и останалите лъжи. Лъжливото овчарче не може да излъже никого.
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Щом като начинаещ е способен да извърши такава атака, можем да си представим какво биха могли да направят руските тайни служби."А защо не турските, сръбските, афганистанските, пакистанските, занзибарските? Защо точно руските?На това му се вика представяне на желаното за действително.
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега остава хамериканците да кажат и на кой разузнавач конкретно е този почерк...
93
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как точно в една хакерска атака ония усетиха "руски почерк"? А, да, забравих - те във всичко виждат руски почерк. Особено в собствените си издънки. Това не е нищо особено - и руските служби виждат "американски почерк" навсякъде. Както КГБ, така и ЦРУ си стават за смях навсякъде по света, защото са много зле.
92
0
 
4
 
! Отговори
балама преди 4 години
A пък aко имаш акаунт в гугъл мейл значи си американски терорист и си американски хакер............................................Обаче, ако пък имаш малко акъл в главата и не ядеш доматите с колците, то тогава задължително си "рублераст", "путенофил", "руски агент"...
91
1
 
5
 
! Отговори
балама преди 4 години
A пък aко имаш акаунт в гугъл мейл значи си американски терорист и си американски хакер............................................Обаче, ако пък имаш малко акъл в главата и не ядеш доматите с колците, то тогава задължително си "рублераст", "путенофил", "руски агент"...
90
1
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Значи евро-атлантиците от ДаЙ-България и медиите на хранилка при Ам. за България се опитват да ни убедят, че правителството, прокуратурата и олигарсите около тях работят за Русия, а тези американски служители ни казват, че руснаците се опитват да ги дискредитират тях лично, с което всъщност признават, че тази "атака" е била насочена срещу въпросните корумпета. Е, на кого да вярваме? Или логично да предположим, че ни правят на маймуни с разни театри и партийни различия за параван.....
89
1
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Акони блъсне астероид или ни нападнат извънземни, пак ще е виновно ГРУ и най вече таварищ палковник Путин. Хахаха
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак тоя бездарник и псевдоучен Шемтов си заработва центовете с отпадъчни продукти на конспирологията и кремлинологията, а пропадналият сайт "Днес сабайлен" става рупор на тъпотиите му . Нъл тъй Елче - катериче рунтавелче?
87
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тия,американците де,се хванаха на въдицата на един нискочел министър.Смях като в комично шоу.То бива резил ама пък чак толкова.
86
1
 
12
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Какво друго мнение може да се очаква от американците. Колкото и да им се навеждаме,все им се струва, че е малко и че политиката ни не е достатъчно русофобска.А точно в отношението към Русия нашите интереси и тези на САЩ най-много се различават. На САЩ им е нужна конфронтация между Русия и всичките и съседи, а на нас това изобщо не ни е нужно. От това само можем да загубим.А за американските самолети - благодарим. Плащаме си скъпо и прескъпо. А полигоните ни те ги ползват безплатно.