От ГЕРБ: 1085 лв. заплата за млад учител е добър старт

Има интерес към професията, но все още липсват кадри
13 ное 2019 22:51, Красимир Ангелов
44

Бюджет 2020 предвижда увеличаване на учителските заплати и парите за образование.

"Винаги когато говорим за образование, трябва да говорим за качеството на образованието, за това какво могат да научат нашите деца и какво се случва с тях след като придобият тези знания и умения. Бюджетът и финансовите средства са е изключителна сериозна мярка в търсенето на по-доброто качество", коментира депутатът от ГЕРБ Галя Захариева в предаването "Денят ON AIR".

Още по темата
Според нея има интерес към учителската професия, но все още липсват кадри в определени специалности. Тя допълни, че една работна заплата за млад учител, която от догодина ще бъде 1085 лева, е добър старт.

"Системата на образованието е тромава и изисква време за да се види ефектът от мерките, които са приложени", каза Галя Захариева. Тя смята, че не е достатъчно един учител да получава добро възнаграждение, а трябва и да е мотивиран да обучава децата.

Депутатът цитира и някои данни - 360 млн. отиват за педагогически специалисти, 54 млн. за увеличение на заплатите на непедагогически специалисти и близо 500 млн. средства, които ще влязат в системата на образованието.

Захариева сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че предстои промяна на закона за висшето образование и следващата седмица ще се гледа законопроекта на първо четене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, 1085лв, особено в провинцията са добър старт. Интересното е колко стават след примерно 10г стаж и разни квалификации. Защото, ако перспективата е да са примерно плюс 20%, то няма да има желаещи като във всяка друга професия, а по-опитните ще се чустват ощетени. А в София това наистина са пари, дето са половин заплата на шофьор от градския транспорт или заплата на касиер в супер. Далеч съм от учителската професия. Просто мисля как стоят нещата на пазара на труда.
16
3
 
12
 
! Отговори
и до # 15 и 16ти преди 4 години
България остава в "Историята" На прага на бедноста живеят над 75% от населението. Умирате бавно и мъчително( бесен сам) . Управници "ПРОДАЖНИЦИ"Учители и Доктори "АЛКОХОЛИЦИ"Децата 80% пристрастени кам "ДРОГАТА"Не споменавам "Марихуаната" да знаете !Родителите оставени на село , лишени от истинската действителност и от "Първа Медицинска Помощ" Скоро и "ДНЕС.БГ" ще спра да следя новини и прочие . Довиждане БЪЛГАРИЯ .
15
10
 
11
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Като се има впредвид ,как приемат от години в специалност "Педагогика" най -слабите ученици тези пари са им много.
14
3
 
35
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Цените на всичко растат, но това никой не го споменава.Скоро ще взимаме пак милиони, но с тях кищо няма да можем да си купим.Инфлацията е много по-голяма от официално обявяваната.Учениците са второ поколение *** и не бих станал учител дори 5 000 лева да ми дават.България е загинала държава, но още не го съобщават официално.За над 50% от първокласниците българският не е майчин език.Бойко Борисов ще погребе окончателно България.
13
1
 
34
 
! Отговори
Едно ченге преди 4 години
Лошото е, че и да почнат да дават пари, вече изтърваха положението тотално. Постоянно работя с хора, моето поколение на четиридесет годишните е зле, ама 70% от двадесет годишните са тотал щета. Истината е, че качествени хора се намират изключително трудно, и не се привличат само с пари.
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нето заплата става 842 лева.Нищо не е...
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази държава е обречена с алчните ***, които ни управляват!
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъдростта на Вожда. Няма оправия. 30 години докато пестиха от образование им беше много забавно. Сега обаче дойде поколението от което са пестили и се хванаха за главата...Хайде сега наливай 30 години още, да стигнеш нивото от 90-те. В най-добрия случай. Щото не става да метнем едни заплати и да очакваме чудеса. Почва се от детската градина, през училището, до университета. Един процес - 20 години на поколение. Десетина поколения поне да има ефект върху икономиката...
9
2
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Е щом Вождът така е решил,значи толкова му се е откъснало от сърцето,т.е от джоба...Нашият джоб!Така е наредил американският губернатор, и вицегубернатора изпълнява.Хау!
8
2
 
30
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 4 години
НЕ БЛАГОДАРЯ! И 2000 лв. ДА МИ ДАВАТ, ДНЕС УЧИТЕЛИТЕ НЯМАТ НИКАКВИ ПРАВА ВЕЧЕ! ЩЕ ДОЙДЕ БАЩАТА НА НЯКОЕ О.Л.И.Г.О.Ф.Р.Е.Н.Ч.Е. И ЩЕ ПОЧНЕ ДА ПСУВА И БИЕ ЕЙ ТАКА ЩОТ СИ ГО БУТНАЛ ЛЕКО, ИЛИ УДАРИЛ ЛЕКО ПО ТЯЛОТО.. ЕДНО ВРЕМЕ ИМАХМЕ СТРАХ ОТ УЧИТЕЛ И ДИРЕКТОР. НО СИ ИМАМЕ РЕСПЕКТ ВСЕ ОЩЕ КЪМ ТЯХ.
7
23
 
10
 
! Отговори
Деян Куцев преди 4 години
От къде на къде толкоз пари. Аз чисти 500 вземам и пак с косене, малко частно се оправям а даскалите да вземат толкова за празни приказки там. Ай сиктир. За лекарства да ги дават!
6
2
 
25
 
! Отговори
НРБ преди 4 години
И 2000 лева да получават скоро няма кой да учат /1/3 от учениците не говорят български/!!! Другата подробност е , че учителите не образоват децата гледат да мине часа и чао !!!
5
5
 
27
 
! Отговори
Александър преди 4 години
Касиер в LIDL взима 1450 лв.
4
6
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Стартова заплата за учител трябва да е поне три пъти по-голяма. Иначе нищо хубаво не може и няма как да стане.
3
3
 
30
 
! Отговори
Борисчо преди 4 години
Не лъжете хората, а кажете колко ще получават кеш в банковата сметка. Не ни заблуждавайте с големи цифри основна заплата чисто е 800лв. В София от много години 800лв е минималната заплата за ръба на оцеляването
2
4
 
25
 
! Отговори
българин преди 4 години
Я вървете на сещате се къде Герберски изчадия! Не съм издържал детето си 5 г.Та да взема 1000 лв!
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
500 евро стартово чисто ще земе 350 не е добър старт даже в Африка!