През 2020 г: Със 17% увеличават заплатите на учителите

Заплатата на учителите - минимум 1085 лв
12 ное 2019 22:00, Петя Славова
23
През 2020 г: Със 17% увеличават заплатите на учителите
Снимка: Reuters

Между 17 и 18 процента ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 година.

Минималното увеличение за всички педагогически длъжности ще бъде 17 процента. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор /КТД/, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование, съобщи пресцентърът на МОН.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите - 1246 лв.

За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

С Анекса към КТД се завишават допълнителните възнаграждения за класните ръководители, както и за лекторските часове. Въвежда се и изискване 50 процента от средствата за квалификация в бюджетите на детските градини и училищата да бъдат използвани за вътрешни или междуинституционални обучения под формата на методически семинари, дискусионни форуми, открити практики, презентации на творчески проекти, резултати и анализи на проведени педагогически изследвания и други.

Целта е учителите да обменят добри практики, да се учат взаимно, да споделят и насърчават иновации, информират от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: МОНзаплатаучители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, в тая държава само учители ли има? Какви ли не "реформи" не правиха през годините, само, и само да не съкращават учители. Задължителна детска градина; от пет годишни - задължителна предучилищна подготовка; средно след 7 клас; учене до 12 клас и за СПТУ- тата, маломерни или слети паралелки; училища, училища, училища! Учители - бол, а деца няма /просто намаляват/! Учителите не могат да се справят с дисциплината в клас и от там идват проблемите, като липса на знания, възпитание, уважение!
20
8
 
13
 
! Отговори
11111111111111 преди 4 години
Нека да получават достойно заплащане, но защо една детска учителка получава два пъти по-висока заплата от една хирургична мед. сестра или сестра в реанимация!?
19
2
 
10
 
! Отговори
Разсъждавай правилно преди 4 години
Българският Учител да е жив и здрав и много търпелив! Дълбок поклон Учителю!С уважение и обич!
18
0
 
11
 
! Отговори
Ехей ,родители , преди 4 години
Мили родители ,не бягайте от отговорност!За какво сте...?Нали знаете българската поговорка :" няма да прилича детето на село, а на родителите си". Личният пример също е вид възпитание!Темата е голяма и дълга , но...Труд, труд и пак труд!Училището учи децата ни , родителите ги възпитават !Лесно е да обвиниш някого, но погледни първо себе си !!!
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите се увеличават,учениците намаляват ....
16
7
 
8
 
! Отговори
Неграмотна фризЦорка преди 4 години
До АнонименКонтрол от родителите за поведението на децата, но за уроци - сори! За какво е тогава училището? Как така вечер ще пишат домашните заедно?!!! Това дете е било 5-6 часа на училище, после още 4-5 на занималня (срещу пари) и вечер - два часа с мама и тате! Е колко ми става работния ден на детето, а?Даскалите да не врескат само за пари, ами да им правят атестации и да им определят заплатите според резултата от външно оценяване на учениците.И неграмотните фризЦорки са били ученици
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яяяя, всички родители да започнат да си вършат задълженията и да контролират всяка вечер децата си. А в събота и недяля да седнат да поучат с тях. Я д асе спре вече стези телефони и да ги карат книжки да четат. Неграмотни са, колко книги вие родителите ги карате да четат? Кой ха-после в тази държава ще спре разни маникюристки, фризцорки и т.н. да клеветят и притискат учителите? Кой ще ги намести на тяхното място?Тази заплата изобщо не едостатъчна за труда, който влага учителя.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами правилно, всичко започва от образованието в едно общество. А не разни киеци на държавни служби, които нищо не правят да взимат по 2 бона и нагоре, и по 40 дни годишни отпуски.
13
3
 
16
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Като стане като в Германия за 6 деца, 3500 евро заплата, тогава да сме с гордо вдигната глава, а не изтривалки и за подигравка, както сега!
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така заплатите на учителите ще станат по-високи от професорските. В унижерситетите положението е плачевно, откъм заплащане и и привличане на млади преподаватели.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И трагедията е ,че учители на годината стават учители на ученици с 80% двойки на матурите по български език и литература.
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Успехът на матурите с всяка година се свлича надолу, т.е. децата не учат и няма контрол върху тях, защо им се увеличават? На военни вдигат, на даскали вдигат, на медицинските лица КОГА? Важното е, че телкове валят на килограм и се точи касата.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеална си е системата! Колкото по-зле преподават в училище и колкото по-лоши са учебниците, толкова по- нагоре пълзят цените на частните уроци, а и търсенето се повишава. Да им плащат колкото искат, само да не бутат качеството на преподаване.
8
1
 
15
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 години
След данъци и осигуровки чисти 890 лева!
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aко си вършат работата съвестно, верно са ниски, но ако е обратното и 500 лв са им много
6
5
 
24
 
! Отговори
Косата преди 4 години
Заплатите на учителите са много ниски, предвид високо уважаваната и престижна професия, каквато е учителската. За да си преподавател, се изисква изключително много усилия, труд, дисциплина и, естествено, придобиване на солидни познания в сферата, в която си се насочил. Едномесечно възнаграждение в столицата е около 1000 лв. в училищата, което е прекалено ниско за стандартите на София. Та един сервитьор може да получава повече, с цялото ми уважение към хората, практикуващи тази професия.
5
9
 
16
 
! Отговори
Борисчо преди 4 години
И защо не напишете реалните заплати. Какво значи 1058лв основна заплата? Ако един млад учител има 3г трудов стаж ще получава 1080лв основна заплата, което значи 840лв чиста заплата в картата. В София вече няма заплата под 1000лв.
4
8
 
24
 
! Отговори
Борисчо преди 4 години
Възпитанието на децата става от техните родители вкъщи. Градината и училището не са места на които учителите могат с фуния да наливат мозък в празните им глави. Ако мислите, че някой друг е длъжен да възпитава децата Ви, значи ще си пораснат все така кухи ***
3
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мине, не мине и пак увеличение на уч. заплати, кво става бе...Вече един учител, който е взимал преди три години 500 лв, сега вече взима над 1500 лв. Не е ли малко нечестно спрямо другите , при положение, че половината от учителите са пълни *** и некадърници, а повечето не стават изобщо за това и децата ни излизат от училище *** като ***....
2
11
 
12
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Мноооо хуоооо! А децата ***, та дрънкат! Без частни уроци името си не могат да напишат. Тов е същото като да наливат пари в държавна болница, парите потъват ли потъват....