Поискано от "Воля": Първите дни болнични да ги плаща държавата

Така печелили всички – работниците, бизнесът...
16
Поискано от "Воля": Първите дни болнични да ги плаща държавата
Снимка: Блфото, архив

Парламентарната група на партия "Воля" е внесла в деловодството на Народното събрание предложение, в което настоява първите три дни от периода на временна нетрудоспособност на работника да се плащат от държавата.

Още по темата

Това съобщиха от "Воля". С това предложение отпада задължението за осигурителите да изплащат на осигуреното лице за първите три работни дни от временната неработоспособност 70 на сто от средно дневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила тази неработоспособност, но не по-малко от 70 на сто от средно дневното уговорено възнаграждение. Сега задължението трябва да премине към бюджета на ДОО.

Към настоящия момент обезщетението за временната неработоспособност на самоосигуряващите се лица се поема изцяло, за всички дни, от ДОО.

Според "Воля" това поставя в неравноправие различните групи осигуряващи се лица.

Натоварва се излишно и неосноснователно бизнеса с изплащането на болничните на работниците и служителите. От една страна работодателите заплащат за своя сметка осигурителна вноска във фонд ДОО за всеки работник и служител, а от друга страна са задължени да поемат разходите за първите три дни от временната неработоспособност, вместо фонда, посочиха още от партията. Най-често на работниците и служителите им бива издаден болничен лист за 3 дни, като в този случай временната неработоспособност бива изплащана изцяло от работодателя, за негова сметка.

От мярката, която предлагат от "Воля", печелят и трите страни- държавата ще се справи с фалшивите болнични листове, а бизнесът и работниците няма да са ощетени, се допълва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ВоляболничниДОО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
воля ти си за българите една голяма НЕВОЛЯ аиде по наи бързият начин се скриите в дупките както напълзяхте не мислете че сте по умни от бг народа ОТДАВНА ВИ РАЗКРИХМЕ
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако държавата отново поеме първите три дни болнични, ще вдигне осигуровките. Това ли искате?
13
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
До +++Да бе, ама за борба с закононарушенията уж плащаме на едни други хора. Не е правилно да ощетяваме всички. Защото тогава държавата се разтовари от първите 3 дни болничен, но познай дали успоредно с това намали и данъка?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изедници болничните още ще се увеличават, докато последния затвори вратата, тепърва ще ви се връща на вас
11
1
 
19
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Забравили сте защо първите три дни от болничните сега ги плаща работодателя. Преди десетина години и първите три дни се плащаха от НОИ, но понеже работодателите станаха много нагли и пращаха работниците да си взимат болнични, когато нямаше работа, тогава се взе това решение първите три дни да ги плаща работодателя. 70% за първите три дни е някаква спирачка против фалшивите болнични и е от много години.
10
1
 
14
 
! Отговори
ГЕРп преди 4 години
Предлагам да няма болнични, пенсията на 90 години при 120 години трудов стаж.
9
1
 
4
 
! Отговори
Кокиче, преди 4 години
Не бъркай нещата. Тук не говорим за здравните, а за социалните осигуровки. Именно от тях се плащат обезщетенията за временна нетрудоспособност, трудова злополука, майчинство, безработица. Не че нещо, но като коментираме, поне да сме наясно за какво говорим.
8
7
 
5
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
С други думи, първите дни "болничен" на симулантите да ги плащат тия дето бачкат съвестно. Много справедливо!
7
3
 
17
 
! Отговори
Радо преди 4 години
Трябва да се затегне контрола над фалшивите болнични и като си болен да се плаща на 100% болничния! Няма логика да се разболееш от грип, за който ще хвърлиш 50-100лв и накрая да ти режат и от заплатата!
6
3
 
17
 
! Отговори
кокиче преди 4 години
Съвсем логично е при положение че държавата прибира парите за здравни осигуровки и всички болнични да се плащат от бюджета. Сега какво е: хем прибират парите, хем някой друг да плаща(само 3 дни, но те повечето болнични са толкова).
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На следващите избори ще гласувам за ВОЛЯ. До сега се двоумях между Волен и Марешки.
4
2
 
6
 
! Отговори
Болен преди 4 години
Нали все копираме Германия. Да го направят като там- първите шест седмици ги плаща работодателя.
3
1
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
И Домуса ще те подкрепи.
2
3
 
25
 
! Отговори
. преди 4 години
Шуш, бе. Държавата няма пари за глупости точно сега. Трябват пари за нов самолет за Вожда, тия БОля не четат ли новини???
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партиите започнаха да вземат пари от олигархията и започнаха да прокарват безсрамно лобистките им желания.Партиите огладняха, левчето не стига за нищо. Който плаща, той ще поръчва законите.Благодарим на Слави Патерицата и герберите, които го ползват за подкрепа на властта срещу народа.Получи единия лев, получи мажоритарни избори за кметове. Хората избраха "велики личности".