Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!

Алиансът е единственият гарант за сигурност в региона, заяви премиерът
Обновена: 12 дек 2019 15:00 | 12 дек 2019 15:00, Елка Василева
237
Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!
Бойко Борисов и Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз, добави премиерът.

Той посочи, че се работи за АЕЦ-Белене и "Балкански поток", за да има диалог с Русия и за поддържане на баланса, който дава възможност на България да играе ключова роля в региона и Черно море.

"Нищо тайно и скрито не правим. Подписаното споразумение за координационния център на НАТО във Варна среща огромна подкрепа в алианса", посочи Борисов, цитиран от БТА.

"Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", поясни премиерът.

Още по темата
Той отбеляза, че на днешната среща е обсъден приносът на нашата страна за приемането на Северна Македония в НАТО с подписването на двустранния договор между Скопие и София.

Премиерът посочи, че преди години нашата страна не е можела да влага повече в отбрана заради натрупаните бюджетни дефицити, фалита на КТБ, изплащането на реакторите за АЕЦ-Белене и разходите около американските ТЕЦ у нас. "Това са със сигурност над 7-8 милиарда и тогава казах, че за съжаление последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП се повиши и нашата икономика заработи в пъти по-добре, си позволихме да започнем да отделяме пари и за армията", добави премиерът.

Той допълни, че освен нови изтребители, нашата страна е напът да купи два миночистача от Холандия.

По неговите думи са възможни преговори за придобиването на свалени от въоръжение подводници от Норвегия, ако може да бъде постигната добра цена и ако икономиката продължи в положителна посока.

Борисов уточни, че е необходимо средства да бъдат насочвани не само към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата. „Нашите специални части са безспорно от най-добрите. Те допринасят България да е от най-надеждните съюзници в НАТО“, заяви премиерът.

"Тази година отбелязваме 15 години от присъединяването на България към НАТО, страната допринася за алианса и за общата ни сигурност по много начини", посочи от своя страна Столтенберг.

Той отбеляза значителния български принос за сигурността в Черно море с осигуряването на кораби за патрулите в района. Обстановката със сигурността в района на Черно море се промени и НАТО отговаря с повишено присъствие, поясни генералният секретар.

"Приветствам увеличението на българските отбранителни разходи до 3,25 на сто от БВП за тази година - това е значително и показва, че България е сред деветте държави от алианса, които изпълняват целта за равнището на отбранителните разходи. Тези усилия укрепват НАТО и правят България по-сигурна", добави Столтенберг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че сме на последно място в Европа по-доходи е по-малкият проблем, големият проблем е, че се сме на едно от последните места по доходи в Европа и Африка.
134
1
 
20
 
! Отговори
след 10 години преди 4 години
На първо място сме в Европа по смъртност.На последно място сме в Европа по доходи.През последните 10 години Бойко Борисов УСПЯ ДА НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ НАЙ-БЕДНА.
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КНДР извършила изпитание на ракетен двигателПхенян вероятно ще изведе сателит в космоса
132
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи на просия в Германия: Намерят ли у някого скрити пари, го пребиват!От просия изкарваt по 30-50 евро на ден, някои повече!
131
0
 
16
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Мутрата отиде на инструктаж при Тръмп и сега ще купуваме и подводници. Явно здраво го държат заради тъмното му минало. Факт. Няма пари за кувьози, но за подводници имаме. Оставка на продажниците и българоубийците.
130
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-бедната страна дава повече за оръжия отколкото Германия.
129
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудът на българите става все по-добре оценен. България се развива, заводите никнат като гъби, българина върти западна кола по магистралите и гледа реалити шоута на кулед и амолед форка и петка и даже 8 ка, растежът на доходите ще става още по-голям през следващите години! ЕС е най-прекрасното място за живот.
128
0
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 145 " Тонката" *** си бе човек! Четеш ли си глупостите след като го напишеш? Че ти нещо нормално написал ли си? Ако Д-р Борисов ти е " любимец" *** тяхно.То ние не желаем да чуем повече за него! Та противниците на д-р Борисов.Плюсове ли искаш да ти климат? Е няма как!-:)
127
1
 
1
 
! Отговори
въоръжават ни! преди 4 години
До българинтака, както въоръжаваха Турция!
126
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Американското НАТО.Не е нашата кърма д-р Борисов! И ти го знаеш прекрасно.Защо са тези ялови напъни Да си на всякъде и с Америка?!-:) На българина не му дреме за Америка и твоето НАТО! За младите е ясно.Те друго не знаят. -:) В Американофили ги превърнахме. Но едва ли И ТИ си " Американофил" вече!!!-:) Ти си знаеш какъв си!
125
0
 
10
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 4 години
"Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз, добави премиерът". Кого ще спираш бе бан.кянска т.кво. От 1944 г. до ден днешен никой не ни е нападал и като гледам няма желаещи. Този т.иквеник какво си въобразява, че с десетина самолети ще спре някого. Този шут е срам за България.
124
0
 
7
 
! Отговори
ДИРЕКТНО преди 4 години
Бойко Борисов комунист ли е,или капиталист?
123
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инересно срещу кого ще се въоръжаваме и кого ще възпираме? и каква възпираща роля ще ни отредят. Повечена прилича откупване за запазване на статуквото.Жалко за България и бедният и народ, отново заеми, отново харчове за да направим някои богати още по богати.
122
0
 
11
 
! Отговори
степан преди 4 години
От сега знам ,че печели отсрещната страна това е традиция в България да се залага на куция кон.
121
6
 
1
 
! Отговори
Корпорация ГЕРБ преди 4 години
Ние и с 18% ще ви връткаме, щото иначе с Корпорация БСП по-зле
120
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този човек не знае какви каши забърква за в бъдеще време
119
0
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Кого ще възпира Борисов,след като сам обяви,че стане ли война ще побегне!?Цялата му евроатлантическа хиперактивност е защото килимчето му се изплъзва изпод краката и търси външна подкрепа за да се задържи.Щото падне ли-мъртъв е.И в двата смисъла.
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като говори за разходи защо никъде не се споменават милиардите заем които ТОЙ взе?
117
1
 
7
 
! Отговори
До 132 преди 4 години
Ми нормално. Така беше и със съветския съюз. Същите дет си разтваряха бузите на съветския съюз, сега си ги разтварят на САЩ.К'вот каже големия брат, т'ва прайм...
116
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мунчоооо...щял да воюва.Пръв ще си вдигне чукалата,ако стане нещо.