Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!

Алиансът е единственият гарант за сигурност в региона, заяви премиерът
Обновена: 12 дек 2019 15:00 | 12 дек 2019 15:00, Елка Василева
237
Борисов в НАТО: Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме!
Бойко Борисов и Йенс Столтенберг. Снимка: БТА

В нашия регион НАТО е единственият гарант за сигурността, заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел.

Въоръжаваме се, за да сме силни и да възпираме всякакъв мерак към нашата територия и нашия съюз, добави премиерът.

Той посочи, че се работи за АЕЦ-Белене и "Балкански поток", за да има диалог с Русия и за поддържане на баланса, който дава възможност на България да играе ключова роля в региона и Черно море.

"Нищо тайно и скрито не правим. Подписаното споразумение за координационния център на НАТО във Варна среща огромна подкрепа в алианса", посочи Борисов, цитиран от БТА.

"Не се натискаме за координационен център, ние и сега имаме координационни функции, пет учения има тази година в Черно море. Винаги съм се изказвал против флотилия в Черно море. Това, което правим, е възпиращата роля. Когато има две силни страни, тогава си плуват платноходките спокойно, а инфраструктурните проекти си вървят", поясни премиерът.

Още по темата
Той отбеляза, че на днешната среща е обсъден приносът на нашата страна за приемането на Северна Македония в НАТО с подписването на двустранния договор между Скопие и София.

Премиерът посочи, че преди години нашата страна не е можела да влага повече в отбрана заради натрупаните бюджетни дефицити, фалита на КТБ, изплащането на реакторите за АЕЦ-Белене и разходите около американските ТЕЦ у нас. "Това са със сигурност над 7-8 милиарда и тогава казах, че за съжаление последното, за което ще мислим, е да се въоръжаваме. С това, че БВП се повиши и нашата икономика заработи в пъти по-добре, си позволихме да започнем да отделяме пари и за армията", добави премиерът.

Той допълни, че освен нови изтребители, нашата страна е напът да купи два миночистача от Холандия.

По неговите думи са възможни преговори за придобиването на свалени от въоръжение подводници от Норвегия, ако може да бъде постигната добра цена и ако икономиката продължи в положителна посока.

Борисов уточни, че е необходимо средства да бъдат насочвани не само към военновъздушните сили, а и към военноморските сили и пехотата. „Нашите специални части са безспорно от най-добрите. Те допринасят България да е от най-надеждните съюзници в НАТО“, заяви премиерът.

"Тази година отбелязваме 15 години от присъединяването на България към НАТО, страната допринася за алианса и за общата ни сигурност по много начини", посочи от своя страна Столтенберг.

Той отбеляза значителния български принос за сигурността в Черно море с осигуряването на кораби за патрулите в района. Обстановката със сигурността в района на Черно море се промени и НАТО отговаря с повишено присъствие, поясни генералният секретар.

"Приветствам увеличението на българските отбранителни разходи до 3,25 на сто от БВП за тази година - това е значително и показва, че България е сред деветте държави от алианса, които изпълняват целта за равнището на отбранителните разходи. Тези усилия укрепват НАТО и правят България по-сигурна", добави Столтенберг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
24
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 147... Кой те " въоръжава" тебе бе? Америка ли? Ти добре ли си бе? Американците не са руснаците! Ракетите ни при Тато бяха насочени към Турция. Ако помнишде.Ако си пале няма как -:) В Америка всичко е " бизнес". Нищо не " подаряват" Ако не си го платиш! А иначе ако не е купено от тях.И не " застрашава" сигурността им.Ще ти го разрешат! Руските ракети в Турция им вадят очите.Но това е друга тема-:) И руски самолети ще си купи Турция! Въпрос на време е. НАТО е пътник от Европа!-:)
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТ-О,Е ПРЕЗ-*** ОРГАН
153
16
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
На срещата на НАТО е решено България да купи от Норвегия 2 подводници. Ай честито на всички ***, атакисти и др. руски !!!
152
2
 
10
 
! Отговори
До 168 преди 4 години
Нас ни трябват 30-60 атомни бомби, та да стоят на страна другите държави, не армия.Иначе, нас не са ни питали, защото сме парламентарна република, и за който политик гласуваме, той командва. В Швейцария парламента няма право да взима решение, без референдум. Като ни казаха да *** техника, с300, рязане на армията и д-р. Това като се одобри от парламента, след това трябва референдум, за да се одобри от хората. Това важи за всеки закон. През 2018 имаше 10 референдума в Швейцария. Пряка демокрация
151
3
 
11
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 години
Мине ли натовец от тука,че го удрим с тоягата по каската!!!
150
3
 
12
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 4 години
Аааа,без мен - възпирайте си който иската и се въоръжавайте колкото си искате...Един ден като забарабани руската артилерия и задумкат руските ракети,че ми станете само на Нато...Като свърши(за минути) боя с тях и чесъна че стане 5 рубли...За сега че си раним свинята и кокошките па после че видиме...
149
3
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 години
" Тонка" Аз съм един от тези.Които ти климат само минуси на всеки твой " коментар"! Признавам си -:)
148
6
 
3
 
! Отговори
до 163 преди 4 години
Домуза ги блъска с допинг като за световното.
147
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това послание е до стадото, началника му се прави на ни лук ял ни лук мирисал. В крайна сметка Боко е виновен оня яде баница.
146
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идолът на простите, пак е отишъл да се снима на държавни разноски ...
145
2
 
21
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 161. Нас с теб никой не ни попита къде искаме да бъдем. СДС на времето ни натресе в НАТО и днес сме под контрол на Америка и гола нейна " членка"!-:) а иначе и аз съм за ЕС.Но против Американското НАТО! Европейска армия ни е нужна! Макрон го каза в очи на Тръмп. А не чужда. Един континент да " пази" друг такъв? Къде го има освен тук?НАТО трябва да си се прибира в Америка! И ще се прибере един ден!-:)
144
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наивен *** или се прави на такъв.
143
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво..не е лошо да не е на гърба на хронично болните да си плащат лекарствата за да има за подводници и самолети.,и скъпи автомобили,а и нов самолет .,но в тоя самолет скоро може да лети и Слави Трифонов ..подарък от герб:)
142
0
 
10
 
! Отговори
Вито зазидан в камин преди 4 години
Винету е по умен от Б.Б,ша възпира и с какво.Абе ей вземи си отвори зъркелите,не се прави на кьор кандил,смях
141
1
 
16
 
! Отговори
ined преди 4 години
На гол гАз чифте подводници. Тиквата пазари подводници, а ние и нашите деца ще плащаме сметките
140
1
 
12
 
! Отговори
До 157 преди 4 години
Като искаш да си независим, защо влязохте в ЕС и НАТО? Що не станахте, като Швейцария? Тегли една майна на всички и т'ва е.
139
0
 
0
 
! Отговори
До 159 преди 4 години
Исках да кажа минимална, не средна.
138
0
 
6
 
! Отговори
До 156 преди 4 години
Значи аз не ти вярвах... Но като написах в интернет, се оказа че Гана има 320 долара, а тя е 3 с най-голяма средна заплата. Тях ата работна седмица била 40 часа. Тяхната популация е 28 милиона, с 2.2 процента увеличение на година. Га ши ги настигнем?
137
0
 
15
 
! Отговори
!естита 30гадни СДС преди 4 години
На първо място в Света и Еропа сме по парче борисов, км ахтубан, метър метро, газови хъбета, концертни зали и никаква промишленна инвестиция за лека и тежка промишленост на глава от населението.
136
2
 
12
 
! Отговори
българин преди 4 години
Значи др Борисов прави това което никой не е правил до сега за България. Купува техника и оръжие за армията ни! Няма лошо. НАТО Американското няма да е в Европа докато свят светува. Това да ви е ясно!-:) И ще си тръгнат един ден! Какво правим после осланяйки се през годините в НАТО да ни " пази"?!-:) Нищо.Ще ни останат само калашниците от Тато! Ние трябва да сме Независими от никого! Но защо е тази показност в НАТО? Турция така ли направи? Купи си руски ракети, и самолети руски ще си купи! -:)