ВиК - Перник – основният виновник за бедственото положение

Дружеството докарало дотам нещата, че да има режим, заяви Нено Димов
35
ВиК - Перник – основният виновник за бедственото положение
Снимка: Pixabay

Според министъра на околната среда Нено Димов основната причина да се стигне до бедственото положение в Перник е лошото управление на ВиК дружеството.

По думите му въвеждането на воден режим в града е въпрос на местните структури, а за проблема с дефицита на вода от язовир Студена е било ясно още през септември.

Още по темата

"За съжаление темата се политизира, но много ясно се показа с всички действия на правителството, че се търси решение“, коментира той пред БНТ.

Нено Димов призна, че загубите в Перник са над 75% по обществената водопреносна мрежа и при такава голяма загуба не е трудно да се стигне до криза.

"Когато има загуби 30% само до пречиствателната станция, колкото и вода да се вкарва в язовира, тя се губи още по пътя. Перник е единственият областен център, който не е успял да подаде проект по Оперативна програма "Околна среда". Към 2017 г. всички проекти на другите областни центрове са били реализирани“, обясни още министърът.

"След като местното ВиК докара до тук нещата, естествено, че държавата трябва да се намеси. Специфичното в случая с Перник е, че единственият ползвател на язовира е ВиК и ние получаваме информация и заявки от него. През септември още беше ясно, че водата ще стигне до края на годината“, коментира министърът.

Нено Димов каза още, че през 2011 г е имало подобна ситуация в Перник, но не се е стигнало до подобен режим, вероятно защото тогава системата е била с по-малка загуба.

Относно общото състояние на язовирите в страната той обясни, че МОСВ следи четири от тях.

"Те подлежат на по-сериозен контрол. Това са Асеновец около Сливен - 32%, Ястребино край Антоново - 42%, Дяково - 36% и Тича - над 55%“,    обясни Димов.

Министър Димов коментира и темата с внесения италиански боклук в България, и в частност откритите 9000 тона на площадка край Плевен.

"Край Плевен площадката е лицензирана - разрешено е сепариране и оползотворяване на отпадъци, не е разрешено горене. Има нотификация за внос, но трябва да се установи дали оползотворяването е в указания срок, който е една година. Второ - дали е в по-големи количества от разрешеното и трето, дали оползотворяването е станало по предписания начин“, разясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ВЕЦа къде е в схемата? Нека покаже публично документи за дните и часовете в които е работил този ВЕЦ колко ток е произвел и колко пари са преведени.
11
4
 
38
 
! Отговори
Ив преди 4 години
Същият министър да обясни, защо след като през септември се е знаело, че язовира е почти празен чак сега си отваря устата. Това е предизборен заговор СРЕЩУ народа. Народният съд ще отсъди СКОРО! Този път не чрез избори, а със сопи.
10
1
 
31
 
! Отговори
skatelite преди 4 години
Нено и от тоалетната като излезе, пак ще намери кого друг да обвини, че е с...ал вместо него.
9
0
 
35
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Разбира се , че ВиК е основен виновник, а не държавата начело, на която стои Шайката. Перник да се молят да не хванат големи студове, защото ще замръзне и малкото вода в язовира и режима ще престане, защото няма да има вода в язовира.
8
0
 
28
 
! Отговори
ЦЯЛ ПЕРНИК преди 4 години
да се организира и да застане под прозорците на ТИКВАТА. ОН разбира само от това. Да викат ОСТАВКА и да му чукат по прозорците с "малки" камъчета
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновните са посочени ред е на ГешеФтов да ги окове така де кой друг да е.
6
0
 
21
 
! Отговори
Цвъцко Хапартаментов преди 4 години
А тоя дебелосерковец ?
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нено лъже! Той е бил наясно със състоянието на язовира, всеки месец се е подписвал под документи. Отделно от ВиК Перник са го предопредили изрично, но нали идваха избори (които ГЕРБ все пак загубиха в Перник), решиха нищо да не правят. Нено е човекът, който остави цял български град без вода!
4
1
 
33
 
! Отговори
МОЖЕ БИ преди 4 години
виновни са пак комунистите, че преди 60 г са построили фабрики, язовири и в частност Стомана Перник, а сега трябва Тиквеничетата поне да контролират КОЙ източва водата, а не да пишат басни за 60% загуба...
3
0
 
44
 
! Отговори
Чичето преди 4 години
ВиК Перник е с 51% държавно участие. А принципалът е МРРБ.Следователно - виновни са чиновниците от МРРБ и най-много - министърът. А още по-виновен е този, който е назначил такъв некадърен (но пък послушен и удобен) министър!
2
2
 
29
 
! Отговори
ПАК ВИНОВНИ преди 4 години
някой друг, а не алчността на другарите нови капиталисти от Стомана Перник. Но пък там редовно са гласували за ТИКВАТА и са им били "спонсори"
1
1
 
50
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Няма такива наглеци като този индивид и Аврамова. Аз ли трябва да ги контролирам бе лешник? В панделката заедно с онази овца и двамата.