Евродепутат: Нужни са 12 млрд. лв за ВиК, а дават само един

Северна Европа иска да сподели нови технологии с нас, каза Искра Михайлова
Обновена: 17 яну 2020 09:32 | 17 яну 2020 09:31,
117

Проблемът с водата за питейни нужди не е от вчера. За съжаление не е само Перник. Имаше проблеми при договаряне на първите оперативни програми, финансирани с подкрепа от ЕС. Говоря за 2005-2007 г. Още тогава отчитахме толкова високи загуби по водопреносната мрежа. Когато не сте инвестирали в една водопреносна мрежа в последните 15 години, тя е в още по-лошо състояние.
Още по темата

Това заяви евродепутатът и бивш министър на околната среда и водите Искра Михайлова в "България сутрин", коментирайки кризата с водата от последните седмици у нас. Тя коства поста на вече бившия екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради безводието в Перник.

Министър от ден, а вече с вот на недоверие: Ревизоро притеснен

Правителството пък реши да отдели 1 милиард лева за създаването на мега ВиК холдинг, който да обедини всички държавни дружества.

"Това е стъпка встрани. Това е някакво действие, за да покажем действие. Не бих казала, че централизирането на проблема ще доведе до разрешаването му. Нуждите са 12 млрд. лева, ние говорим за един - какво правим?!", коментира Михайлова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея трябва да бъде ясно, че всяка инвестиция в сектора ще доведе до увеличаване на цената на водата. Но само ако това доведе до подобряване на качеството на услугата.

Искра Михайлова е на мнение, че Нено Димов е носил отговорност да следи за нивото и състоянието на водните басейни. Що се отнася до загубите по водопреносната мрежа, това е съвсем друга тема, категорична е тя.

"В 21 век да кажем, че нямаме вода понеже не вали дъжд, може би трябва да правим молебени, не е сериозно. Не направихме нищо да съхраним тази вода във водни конструкции. Нас ни наводнява Дунав, ние нямаме канали да отклоняваме вода от Дунав към нивите. Ако продължаваме да следваме събитията, тогава трябва да правим молебени", смята бившият екоминистър.

Вчера ДПС обяви, че ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството, иницииран от БСП. Причината е провалът, според социалистите, в околната среда и водите. Михайлова посочи, че вотът на недоверие е един от най-тежките инструменти в демокрацията.

"При тази система на управление на водите в България, не само екоминистърът носи вина за водната криза в Перник. Този вот на недоверие трябва да провокира това да се разшири кръга на хората, които носят отговорност. ЕС единствено може да ни каже "вие не гарантирате правата на гражданите си", заяви евродепутатът.

Европа е в извънредно положение и с огромен бюджет за справяне с климатичните предизвикателства. Над 1 трилион евро ще бъдат отделени в следващите 30 години за "зелена" политика. Най-облагодетелствани трябва да бъдат страните, които все още използват въглища като основен източник на отопление. Сред тях е и България.

"Надявам се, че ще спрем с тази позиция, в която да се принизим и да хванем последния вагон на последния влак. Трябва активно да се включим в този процес. Цяла Северна Европа е готова с набор от технологични решения, базирани на принципите на "зелената" икономика. Те са готови да ги споделят с нас и не може да кажем "Не, ние ще си копаем въглища докато свършат". България ще трябва да се научи да използва и новите финансови инструменти - да участваме, а не да наблюдаваме какво правят другите", категорична е Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
21
 
! Отговори
Ku4e преди 4 години
Администрацията расте, а пенсиите не!
86
1
 
23
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тая нали е била министър. Що не осигурила някой и друг милиард. Поне да беше преструктурирала водоснабдяването. Плазмидии управляват и сега вече са изпълзяли към Европарламента.
85
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изход ще се намери само след като управляващите прекрачат входа на СЦЗ! Само с ОСТАВКА няма да мине!
84
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И на мен са ми нужни 12 милиарда, кажете на кой да се обадя, че да ми дадат само един?
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Евродепутат: Нужни са 12 млрд. лв за ВиК, а дават само един"КОМУСИСТЪТ ВИКА: "ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ" или 12 МИЛЯРДА,12МИЛЯРДА ОПА ДЕКОМКРАЦИЯ,ДЕМОнКРАЦИЯ!
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че да си отворят книжата по предмета на дейност на МОСВ,що е околна среда,що е вода,що са екологични норми заложени за чистота им и като стандарт на живот вписани в БДС,що за производства свързани с тях по предмет на дейност обвързани с технологична-техническа част с икономическа-финансова обосновка,има ги по раздели или,ако не предстои да се изяснят заради развитието саблюдено по предмети на дейности в административно-икономическото деление в управлението на труда и средствата с възпроизводство
81
0
 
13
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Много ми се иска някой компетентен да обясни какво правят работещите в асоциациите по ВиК?
80
2
 
19
 
! Отговори
Поздрави от вън преди 4 години
Мисля си, ако това престъпно безхаберие се случи в Китай или Северна Корея... Колко тела щяха да увиснат на бесилото... За това там едва ли би се случило... Но в България Сичко се замита, ден да мине друг да дойде.. А виновните в България сте вие драги ми коментиращи, защото вие си ги избирате, вие си живеете в сговор с тях, вие участвате в някоя друга далаверка, но един ден ще разберете по най-болезнения начин колко глyпави сте били!!
79
6
 
1
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"Кой управлява държавата ? Резултата какъв е ? Градовете част от държавата ли са ? Защо в бг демокрацията няма отговорност ?"Държавата се ръководи от "Зеленият пъпеш", но и той не е много виновен, че някои от кметовете отказват да поемат отговорност за собствените си действия или бездействия.А що се отнася за правомощията на правителството, те не са да контролира съответните области и общини, а да изпълнява, обещаната от него програма пред своите избиратели.
78
0
 
5
 
! Отговори
Бабу преди 4 години
Всички пискат а всъщност са го казали хората _Дела трябват а не думи! За вас не знам ама аз отивам уикенда да засадя 2-3 дръвчета. Хем и малко разходка на открито и децата да подишат чист въздух
77
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как ги изчислиха или просто праскат едни нули и готово ... 12 млрд лева???И какво точно ще се постигне с 12 млрд лева за ВиК? Аз да ви кажа - ще подменят едни тръби и едни неща за 20-30 млн и останалите изчезнали ...Позната картинка, крадливо племе и много овце.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktНе се изказвай, незапознат(а) !
75
0
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Не знам какви са тез експерти,да не забравят за закон ОМЕРТА.Че случка най-фатална ще се случи,урок по труден начин ще научат.
74
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наглярка с голяма заплата в евро.
73
4
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Ако изкарат парите от офшорките, пари ще има за всичко и всички.НЕДЕЙ "ПУСКА" ФАЛШИВА НОВИНА! ДОКАЖИ КОЙ И КЪДЕ ИМА ОФШОРКА!
72
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще пием самолети, подводници *** за изгаряне, коли по 300000 за мвр, самолет за бб .....,,
71
1
 
14
 
! Отговори
Mudyu преди 4 години
Кой управлява държавата ? Резултата какъв е ? Градовете част от държавата ли са ? Защо в бг демокрацията няма отговорност ?
70
0
 
7
 
! Отговори
Джъстиса преди 4 години
Ако изкарат парите от офшорките, пари ще има за всичко и всички.Хахахаасмотани политици
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Активист на БКПАми да не бяхте давали 4 000 000 000$ за несъществуващи самолети !Не да дали 4 милиарда долара а 2,25 милиарда лева.Самолетите вече са в производство и ще бъдат доставени в срок.
68
0
 
15
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
След като толкова време не се е инвестирало във ВиК мрежата, да не говорим, че на доста места няма "К", а цената е същата.... Къде са парите, които сме дали?