Евродепутат: Нужни са 12 млрд. лв за ВиК, а дават само един

Северна Европа иска да сподели нови технологии с нас, каза Искра Михайлова
Обновена: 17 яну 2020 09:32 | 17 яну 2020 09:31,
117

Проблемът с водата за питейни нужди не е от вчера. За съжаление не е само Перник. Имаше проблеми при договаряне на първите оперативни програми, финансирани с подкрепа от ЕС. Говоря за 2005-2007 г. Още тогава отчитахме толкова високи загуби по водопреносната мрежа. Когато не сте инвестирали в една водопреносна мрежа в последните 15 години, тя е в още по-лошо състояние.
Още по темата

Това заяви евродепутатът и бивш министър на околната среда и водите Искра Михайлова в "България сутрин", коментирайки кризата с водата от последните седмици у нас. Тя коства поста на вече бившия екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради безводието в Перник.

Министър от ден, а вече с вот на недоверие: Ревизоро притеснен

Правителството пък реши да отдели 1 милиард лева за създаването на мега ВиК холдинг, който да обедини всички държавни дружества.

"Това е стъпка встрани. Това е някакво действие, за да покажем действие. Не бих казала, че централизирането на проблема ще доведе до разрешаването му. Нуждите са 12 млрд. лева, ние говорим за един - какво правим?!", коментира Михайлова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея трябва да бъде ясно, че всяка инвестиция в сектора ще доведе до увеличаване на цената на водата. Но само ако това доведе до подобряване на качеството на услугата.

Искра Михайлова е на мнение, че Нено Димов е носил отговорност да следи за нивото и състоянието на водните басейни. Що се отнася до загубите по водопреносната мрежа, това е съвсем друга тема, категорична е тя.

"В 21 век да кажем, че нямаме вода понеже не вали дъжд, може би трябва да правим молебени, не е сериозно. Не направихме нищо да съхраним тази вода във водни конструкции. Нас ни наводнява Дунав, ние нямаме канали да отклоняваме вода от Дунав към нивите. Ако продължаваме да следваме събитията, тогава трябва да правим молебени", смята бившият екоминистър.

Вчера ДПС обяви, че ще подкрепи вота на недоверие срещу правителството, иницииран от БСП. Причината е провалът, според социалистите, в околната среда и водите. Михайлова посочи, че вотът на недоверие е един от най-тежките инструменти в демокрацията.

"При тази система на управление на водите в България, не само екоминистърът носи вина за водната криза в Перник. Този вот на недоверие трябва да провокира това да се разшири кръга на хората, които носят отговорност. ЕС единствено може да ни каже "вие не гарантирате правата на гражданите си", заяви евродепутатът.

Европа е в извънредно положение и с огромен бюджет за справяне с климатичните предизвикателства. Над 1 трилион евро ще бъдат отделени в следващите 30 години за "зелена" политика. Най-облагодетелствани трябва да бъдат страните, които все още използват въглища като основен източник на отопление. Сред тях е и България.

"Надявам се, че ще спрем с тази позиция, в която да се принизим и да хванем последния вагон на последния влак. Трябва активно да се включим в този процес. Цяла Северна Европа е готова с набор от технологични решения, базирани на принципите на "зелената" икономика. Те са готови да ги споделят с нас и не може да кажем "Не, ние ще си копаем въглища докато свършат". България ще трябва да се научи да използва и новите финансови инструменти - да участваме, а не да наблюдаваме какво правят другите", категорична е Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как се печелят избори, без да е нужно да ги фалшифицираш. Раздуваш администрацията, вкл и с подобни дублиращи структури. Назначаваш свои хора. Всеки един се умножава по 3 до 5/ съпруг/а майка, баща и на двамата/, които са зависими от заплата на този човек.Плащаш на *** и/или оставаш свободно да пишат хора, че "всички са маскари" и няма смисъл да се гласува. Този модел беше много успешен освен при ББ, при Груевски в Македония.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази нагла крадла ни дава съвети. Колко пари открадана тя и нейното министерство. Нека да си спомним "Водните цикли финансирани от ЕС"
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименОще пиете вода от язовите на Бай Тошо и комунистите..тя затова я няма водата щото децата и внуците на бай ти Тошо крадат и с гз си.
44
1
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
...един, един, алтън кяр като за последно !
43
0
 
8
 
! Отговори
АБЕ, ПАК ГЛУПОСТИ.. преди 4 години
КОЙ ДАВА ПАРИ ЗА НИЩО, ***. ДУПЕТАТКЕ..ХА ХА ХА ХА ХА ХА ААААА.... ИМА "ВОДЕН ЦИКЪЛ". ФИНАНСИРАН ОТ ЕБР.ЩО НЕ СТЕ СЕ КЛАСИРАЛИ....??!!!
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами за 30 години немжаха да положат и метър тръбивсе някой им е виновенама апартаменти с асансьори и къщички за гости си направихаи това е най-малкото от кражбите имнароден съд- да отиват да рият *** за който взеха милионидао тровят децата на българия- а тяхните нали са навънка
41
1
 
22
 
! Отговори
А,така преди 4 години
Само холдинги и дружества.През Юли 2019г.е създадено Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите.От отчетите е ясно,ч е купува 30 автомобила,офис техника и назначава 131 щатни служители. Не е ясно какво точно е свършило дружеството.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
точно пък дпс де изсякоха горите.. едно мега вик дружество е просто место за настаняване на калинки де ще се си бъркат в носа по цел ден
39
1
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Дали бушон е Нено или жертва,да не забравя за закон омерта.Че случката фатална ще се случи,урок по труден начин ще научи.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия гербавите когато и да ги заровиш в бок.лука дето го докараха да ни тровят си закъснял
37
12
 
3
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 4 години
НАСЛЕДСТВОТО ОТ СКАПАНИЯ "СОЦ" , С ЕТЕРНИТОВИТЕ ТРЪБИ НА ВИК, СЕГА ГО ПРИПИСВАТ НА ГЕРБ.ЕГАТИ, КОМУНИСТИЧЕСКАТА НАГЛОСТ!!!!!АЙДЕ, У ЛЕВОООООО....!
36
1
 
8
 
! Отговори
НОИ преди 4 години
Тая защо не е пенсионирана?!
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво им даваш да си хванат липсите които отиват в земята 13ст. За произвадство на кво ли не и 3лв за населението + липсите им къде са парите за ремонт от сметките на хората
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе все чакате някой да ви даде пари.. Ако нямаше ЕС от къде щяхте да намерите тия пари не знам.. пропаднала държава..
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Публична екзекуция на всички участвали във властта последните 30 години!!!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То явно затова е и консолидирането, че да отидат парите на правилното място, а не в някой джоб на местното ВиК.
31
2
 
18
 
! Отговори
Аварии... преди 4 години
Авариите са любимите на ГЕРБНяма планиране на разходи;няма обществени поръчки;няма проекти за да се контролират разходите...Те не искат да качествен ремонт.Най-безконтролно се краде при ремонт на ремонтите
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааааааа, за това ли била цялата работа! Понеже свършват европрограмите, сега симулираме водни кризи, че да може да каже Европа: Ох, горката България и да даде още пари за ВиК по програмите за климатичните промени... Браво...!!!! Похвално мислене, г-н Премиер. Далновидно. Малко престъпно...
29
1
 
5
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Нужни са ама искат да ги краднат за гьола в белене.
28
3
 
11
 
! Отговори
12 милиарда? преди 4 години
Нали ГЕРБ дадоха милиардите за "саниране", за Ф-16...Бяха се уплашили, че губят властта и бързо си взеха комисионните