Посолството на САЩ у нас приветства гоненето на руските дипломати

България е силен съюзник в НАТО, пише в позицията
Обновена: 25 яну 2020 12:37 | 25 яну 2020 10:05, Красимир Ангелов
577
Посолството на САЩ у нас приветства гоненето на руските дипломати
Снимка: Facebook.com/US Embassy Sofia

Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани. Това става ясно от позиция на посолството на САЩ у нас, публикувано на сайта на институцията.

"Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", се чете в изявлението.

Още по темата
"Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца.

Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа“, заявяват от посолството на САЩ у нас.

Както е известно, в петък вечер МВнР обяви с ноти за "персона нон грата" един руски дипломат, а за "неприемлив" - член на техническия персонал на руското посолство в София.

Това стана факт, след като Прокуратурата на Република България изпрати на Министерството на външните работи писма относно двама руски граждани, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация. Досъдебните производства срещу руските граждани са прекратени, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

Заради случилото се руският посланик Анатолий Макаров бе повикан в МВнР снощи, за да получи нотите. На двамата е даден 48 часа срок да напуснат страната.

На страницата си във Facebook руското дипломатическо представителство у нас съобщи, че e получило съответните ноти от българска страна. "Не са предоставени доказателства, потвърждаващи осъществяването от тяхна страна на дейността, несъвместима със статута им", се казва в съобщението.

Въпреки това от руското посолство декларират, че двамата служителите ще напуснат страната в указания в нотата срок.

Очаква се скоро Русия да предприеме реципрочни мерки спрямо български дипломати в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


577
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе австрийци и германци не се наричат братя по между си, а нашия русофил, дето няма никаква генетична връзка с руснаците се изкарва "братушка" !Е нема такова безрродие !!!
364
1
 
4
 
! Отговори
айде бе преди 4 години
До Анонимен 406Като го искате го вземете и се разкарайте.Ще ви кумуваме,ако трябва.
363
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ъъъаааххх! САЩ приветстват изпълнението на поръчката !
362
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБойко си го искаме,Цецо Ухото не го искаме,нито неговите коли с антени или следящи бели бусове
361
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САМО САЩ И САМО ГЕРБ! САМО ЦВЕТАНОВ И САМО БОРИСОВ!
360
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Езикът няма нищо общо с това ,как ще го пишеш,а как звучи.Ако пиша български думи на латиница да не би да ме разберат?Кирилицата е открадната частично от гърците.Първа е глаголицата,а като я гледаш,се дзвериш.Razbral ili ,Ponial
359
2
 
28
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Въпрос за предучилищна, хора в неравностойно умствено положение и герберунгели - какво ще направи САЩ, ако Иран ни набие 2 ракети в София? Миналата седмица Иран стреля с ракети срещу американска база, отговор нямаше.
358
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 396Какви руски туристи бе ?Я ходи на Слънчев бряг, да ги видиш на безплатните зони между хотелските, как са се оровили в пясъка под чадърчетата от соц време не смеят да си купят един сладолед бе !А в автобуса да Несебър се качват на глутници и се офлянкват като "баратоците" да си купят билет докато им дойде спирката за слизане бе !
357
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.....три са държавите за където заминават средства Швейцария,Англия,САЩ,затова е бедно населението,отделно,че всички фирми са западни и не им дават право на собствено производство,затова населението е бедно,отделно банките и МВФ ги грабят,аз лично изпитвам огронмо съчувствие на руснаците,надявам се да дойдат по-добри дни за руснаците,защото те са добри,кротки,трудолюбиви хора.Ако искаш,ще ти дам линкове,за да се увериш.
356
2
 
17
 
! Отговори
тцтцтцтц преди 4 години
До Сата НАТО 392 Сакън Ферхунде ,Турция - естествен съюзник ?По-ниско дали можеш да паднеш ?
355
16
 
8
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Какви руски туристи искаш бе та те пари нямат за тука Сякаш българите ходят на почивка в Швейцария
354
15
 
7
 
! Отговори
фИЧОООО, ФИЧО.... преди 4 години
ТОЯ ЕЗИК ...НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ГО ИЗМИСЛИЛИ ОЩЕ ПРЕДИ 1000-ГОДИНИ!АЗБУКАТА --СЪЩО!ЕЗИКА НА РУСНАЦИТЕ Е МОНГОЛСКИЯ...ЩОТО ИДВАТ ОТ АЗИЯ!И МУТРИТЕ ИМ СА ТАКИВА!ВИЖ ПУТИН АКО НЕ ВЕРВАШ!
353
3
 
12
 
! Отговори
:)))) преди 4 години
До Анонимен 388Сакън Ферхунде ,Няма ли руски туристи , няма да излязат цифрите на генерал -лейтенанта , а без алкохолизираните англичани , немските баби и дядовци , руските туристи - туризмът ни отива на кино
352
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРуснаците не са балъци като нас да подаряват на американците безплатни бази,злато и милиарди за съществуващи съмолети.Ако ви е по-евтино да внасяте американски шистов газ в шишета-носете.Лошото е,че нямате право на избор.------Русия е една жестоко ограбена държава,бе разграбена и оглозгана до кокал и продължават да я грабят,откраднаха и териториите на Русия и богатствата и всичко, всеки ден един милард от Русия заминава за Америка,три са държавите за където заминават средства Швей
351
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите съвсем се объкаха.Според тях това, че като купуваме газ от руския Гулаг, та затова са "братя" !!!
350
4
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ми вероятно щото сме им дали кирилицата а не защото имаме общи корени
349
2
 
7
 
! Отговори
9090909090 преди 4 години
До Анонимен 380Велико/ или МАлобритания - предстои да разберем / и те са ни братя . Робърт Максуел нали ни подари няколко топа печатарска хартия , да не спрат вестниците Е вярно доста открадна преди това със съдействието на българските си дружки , ама какво да се прави , няма да придиряме много
348
8
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 4 години
КЪВ БЕЗПЛАТЕН ГАЗ , БЕ УМНИКО...?!!БЕЗПЛАТЕН Е ГАЗА САМО КОЙТО ТИ ИЗПУСКАШ !РУСИЯ , САМО ГДЕТО НЕ НИ Е ОДРАЛА ГАЗАТА , С НЕЙНИТЕ ЦЕНИ ...ХА,ХА,ХААААААААААКАТО СА ТИ "БРАТЯ", ЩО НЕ ХОДИШ ДА СЕ ТОПЛИШ ПРИ ТЯХ , БЕ...??!!ЩО ДИРИШ ТУКА ...МАЙКА СИ ЛИ...??!!
347
4
 
13
 
! Отговори
фичо преди 4 години
До чичоЧудя се,защо като говорим с руснаците се разбираме без преводач,а турски не сме научили въпреки 5 века робство?Вероятно въпрос на общи корени.Езикът е определящ.
346
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво сте се заджафкали какви били руснаците, откъде произхождат и тн. Важно е, че са диви, гневни, бесни....Да се измитат от България и да вървят на.....