Сачева пред ДВ: Президентът трябва да говори сега, но той подклажда насилие

Министърът коментира горещите теми на деня
Обновена: 1 окт 2020 14:40 | 1 окт 2020 14:33, Александър Попов
171
Сачева пред ДВ: Президентът трябва да говори сега, но той подклажда насилие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Защо правителството не подава оставка? 
 
На площада няма повече от 6000 човека, докато над 1 милион са гласували за това правителство, заяви социалният министър Деница Сачева в интервю за предаването на "Дойче Веле" "Conflict Zone".
 
Според Сачева, президентът е този, който сега трябва да "говори за единство и да стартира диалог", но той прави обратното и "подклажда насилието". Социалната министърка е на мнение, че войната между институциите - между правителството и президентството, не се отразява добре на стабилността.
 
Ръстът на БВП в България през последните десет години е около 50%. За сравнение в Румъния тази стойност надхвърля 200%. България продължава да има и най-ниската средна заплата в Европейския съюз, изброява водещият на "Conflict Zone" Тим Себастиан и пита какви са причините. 
 
По думите на Сачева, тези показатели не са в резултат от корупция и лош мениджмънт, защото "когато започнахме, минималната заплата в държавата беше 250 лева, а сега е 610 лева".
 
Водещият на "Conflict Zone" контрира, че по данни на Центъра за изследване на демокрацията, 35% от държавните поръчки са свързани с корупционни практики, а "Трансперънси интернешънъл" разглежда страната като най-корумпираната в ЕС. 
 
"Защо не цитираме Евробарометър, според който 58% от анкетираните в България казват, че не се сблъскват с корупция в ежедневието си?". 
 
"Не знам кой Евробарометър гледате, но според този от миналата година 80% смятат, че корупцията е широко разпространена", отговаря Тим Себастиан. И пита защо няма нито един осъден по високите етажи на властта, нито пък сред водещите престъпни босове. 
 
Делата са все още в съда, отговаря Сачева. 
 
"Но искам да насоча вниманието Ви към това, че части от протестите са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие заради неплатени данъци в размер на повече от 700 милиона", казва още министърката. Сачева все пак отбелязва, че правителството се вслушва в някои от исканията на протеста - в тези на "младите хора, които искат по-добра правосъдна система и по-безкомпромисна борба срещу корупцията".
 
Тим Себастиан обръща внимание и на заключенията на комисаря по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович, която предупреди, че ситуацията с медийната свобода в България се влошава. 
 
"Над 60% от медийното отразяване в България е критично към правителството. Не бих казала, че това е недостиг на медийна свобода", отвръща Сачева. А относно опасенията за независимостта на националната телевизия след избирането на Емил Кошлуков за директор Сачева казва: "Не съм съгласна, защото в едно от най-популярните предавания по БНТ миналия петък гостуваше един от лидерите на опозицията”. Тя е убедена, че “хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите в България".
 
А признак за уважение към свободните медии ли е премиерът да нарича журналистки "мисирки"? - пита водещият на "Conflict Zone". Отговорът на министър Сачева: "Нашият премиер си има собствена специфика на говорене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: Деница Сачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
21
 
11
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
А довечера на протестчето мах 200 човечета:):):)Пак ше има кино:):):)
29
9
 
22
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Долу тази проклетница - джендърка !
28
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ТонкатаТонке,колко пъти да ти казвам,че си тотално объркана за доста неща?!..Едно от тях е "Кой е ПроСоТо и за какво се бори?"..знам,знам че "парАта прави борбата ти",но все пак..
27
6
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ако мълчиш, може хората да те мислят за ***.Но по-лошо е да си отвориш устата и хората да с еубедят в тов, сачева !!!
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сачева е стока
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко заема се изтеглиха от правителствата на Борисов през тези години и на каква стойност?В какво състояние намери хазната-плъ,с излишък или празна?Защо повишава мин.заплата по административен ред ?Колко % е сивата икономика и защо масово работещите се осигуряват на мин.заплата?Защо направи болниците търговски дружества ?Защо Симеон Дянков завлече и изпразни Сребърния Фонд ?А КТБ и мн. други,други въпроси!!!
24
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Многоуважаваната медия не е направила и намек за това, че журналистът от DW буквално размаза Сачева от неудобни въпроси, зададени с най-презрителния възможен тон, и най-безкомпромисната лексика. Имаше един момент, в който тя му каза, че не знаела някакво число, и той я попита дали изобщо четат докладите на ЕК. Изобщо, касапница беше. Пуснете поне линка, за тези, които знаят английски.
23
9
 
8
 
! Отговори
Неточна извадка преди 3 години
Не знам дали си давате сметка,но много хора в България знаят немски и то добре.Това, което представяте е една поръчкова извадка, а г-жа Сачевадобре го подреди този надъхан журналист.
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата пусна по 50лв на пенсиите да им затвори устата с нискокачествени промоционални стоки с изтекъл срок на годност от маркетите, които ще си купят пенсиите с тея 25 еврака. Гръцките пенсионери взимат около 1 000 евра пенсия, а нашите освирепели дъртаци лапат трохите, които им се хвърлят и пак ще стоят послушни.Тиквата си купува гласоподаватели с нашите пари от данъците, които внасяме.
21
3
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До ПроСоТоПросо Зимата ше идваш ли да къмпингуваш по центъра в София или вече си изгубил желание?:):):)
20
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко обаче все ги намира идеални.Просто му се отдава.Тази си е перфектното бушонче и една от многото. Като си свърши работата при първа възможност Бойко ще я хвърли на кучетата и ще измие ръцете от провалите в социалната сфера.
19
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая кифла прави ли си сметка ,че след няколко месеца ще се чуди накъде за се запъти? Някои хора успяха по време на шайката да си напълнят кошницата, но тая понеже се включи в последния момент едва ли е от тях... Та нея я виждам на бюрото по труда или пак ще се набута към друга партия
18
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политическата проституция е вредна за всяка държава.Тази фльорца и оня Биков,са злословили по адрес на Борисов и партията му,определяйки я като еднолична с комунистически приоми в управлението си,мутризирането и в много отношения и т-н.Днес тези хамелеони от двата пола,следват плътно Борисов в неговото пагубно управление на държавата ни.Пу.ко кьорава,не се занимавай с президента Радев,който е останал сам да "стърчи"сред гноясалата идиотска корупция.Той е чистокръвен българин,обичащ Родината си!
17
5
 
12
 
! Отговори
чук чук преди 3 години
120 интелектуалци са се подписали срещу тенекиените кухи кофи.
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце си взе поука - няма да държи пачките повече в чекмеджето, ще ги къта на друго място.
15
14
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Ако президентът наистина подклаждаше , то Вие щяхте да сте в моргата !!!А вие подклаждате немотия, корупция, тирания и прочие !!!И стига сте се хвалили с това, колко хора сте купили сда гласуват за вс и с колко сте фалшифицирали изборите, защото огроманта част от народа не ви вярва, както не вярва и на бсп и др. !!!Спрете да ни лъжете, или си вярвате, че ви вярваме !!! Много сте зле, честно
14
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството не иска да пуска кокала.
13
9
 
7
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
В България не ви трябват мъже за президенти ! Вие сте важен партньор и важен донор на ЕС и трябва да назначите транссексуален за Президент ! Ей донори разбрахте ли ?
12
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
искам да задам един въпрос към всеки един подкрепящ ГЕРБ,какво е чувството да си *** ?
11
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойковите червенотиквеничковчета всеки ден ръсят мозък ни забавляват.