Радев от Атина: България и Гърция са пример на Балканите

Двете страни са ос на стабилност, отчете държавният глава
14 окт 2020 18:10, Красимир Ангелов
52
Радев от Атина: България и Гърция са пример на Балканите
Снимка: Президентство

България и Гърция са не само ос на стабилност, но и пример, че на Балканите може да има мир, добросъседство и ползотворно сътрудничество, заяви държавният глава Румен Радев на среща в Атина със своята гръцка колега президента Екатерини Сакеларопулу.

Румен Радев поздрави Сакеларопулу с поемането на президентския пост в Република Гърция и изрази стремежа на България за последващо задълбочаване на политическия диалог на най-високо равнище и развитие на приятелските отношения между двете страни.

Днешните предизвикателства и пред Гърция, и пред България трябва да разглеждаме като предизвикателства пред целия Европейски съюз. Същността на Европейския съюз е неговата солидарност, подчерта Румен Радев.

По думите на президента предизвикателствата на бъдещето превръщат в обща задача отстояването на единното европейско пространство на ценности, на културни, социални и икономически постижения.

Българският държавен глава поздрави президента Сакеларопулу за успеха на Гърция в привличане на стратегически инвеститори в областта на информационните технологии и открои тази област като особено перспективна в двустранното сътрудничество. По думите на Румен Радев страната ни разполага и с опит, и с експертиза в сферата на информационните технологии, което създава благоприятни възможности за реализацията на успешни съвместни проекти.  

Потенциалът на Инициативата „Три морета“ за транспортна, енергийна и дигитална свързаност в Източна Европа също беше сред акцентите на срещата на двамата президенти. Румен Радев отправи покана към Екатерини Сакеларопулу да посети България в удобно за нея време.

В рамките на посещението си в Атина президентът Румен Радев ще изнесе лекция пред Европейската организация за публично право на тема "Универсални човешки ценности и върховенство на закона - стълбове на европейското развитие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
22
 
4
 
! Отговори
ЛЕНИН МОРЕНО преди 3 години
ГРЪЦКИЯ ГЛАВЕН ДЪРЖАВЕН ПРОКУРАТОР ИМА 3 ГОДИНИ МАНДАТ, А НЕ 7 -- И ЛОВИ ИСТИНСКИТЕ БЕЛИ ЯКИЧКИ, + ВСЯКА ЗАВЕРА ЗА ГРУПА, ДЕЙСТВАЩА ПРОТИВ ГРЪЦКИТЕ НАРОДНО-ДЪРЖАВНИ ЗАКОНИ..ПОДЧЕРАТАВАМ НАРОДНИ = НА НАРОДА НА ЕЛЛАДА !КОГА ГЕШЕФТА ЩЕ ПОЕМЕ ПАПКА = ЗА ДОГАН , ЗА БОКО, ЗА ВАРНЕНЦИТЕ, КОИТО ОТРОВИХА РЕКА МАРИЦА ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА ?? ММ ?
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя вече съвсем не го разбирам. Хем българската държава била корумпирана, правителството дискредитирано и трябва да подава оставка, загубено е доверието на хората и т.н., а сега изведнъж България била за пример.Каква точно сачма му се върти в главата на тоя?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Блузи тас....те на Ердоган овчар и отивай да хитрувас при северномонкедонците
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев да обясни как и защо насъскваше червените си питбули с исканите репарации от Турция! Сега се пъчи на чужд гръб.
1
1
 
33
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Какво прави Радев в Атина ? Никъде не се каза че е поканен. Голяма тайна и изненада. А за Борисов се знае най малко от седмица къде ще отиде.