Новият бюджет - раздаване на пари на парче, трупане на дълг и дефицит

Нямало реални политики зад разходите
112
Новият бюджет - раздаване на пари на парче, трупане на дълг и дефицит
Снимка: Dnes.bg

Най-същественият проблем на бюджетирането е какви политики стоят зад разходите, които се извършват, а в бюджета за следващата година няма достатъчно акцент върху ефективността на това, което се харчи и на постигането на определени цели на политиката. Вместо да се търси целенасочен ефект и да се борят проблемите, се тръгва по лесния начин – семейни помощи за деца за всички, по 50 лева за пенсии, коментира пред БНР Лъчезар Богданов, икономист от Института за пазарна икономика.

Още по темата

Според него това е политика по доходите и с цената на голям бюджетен дефицит.

По думите му "бюджетът привидно включва големи дефицити в година на криза, но маскира факта, че правителството е обявило за временни едни мерки и като че ли след това те ще изчезнат, но това изглежда политически много трудно.

"Въпросът е, когато шоковото събитие отмине, да имаме ясна идея как възстановяваме стабилността на публичните финанси. Нямаме визия за стимули по отношение на инвестициите и създаването на работни места“, посочи той.

"След няколко години, в които дългът намаляваше и бюджетът беше с излишък, сега влизаме в ситуация, в която за четири години ще имаме доста сериозен натрупан дефицит и нов дълг. Това е промяна на картината. Хубаво е, че влязохме в кризата като страната с втория най-нисък дълг в Европейския съюз, но това няма да ни помага вечно.

"Това ни даде възможност тази година без проблеми да финансираме кризисния дефицит, но оттам насетне ще зависи какво правят следващите министри на финансите“, посочи Богданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: бюджетприходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката при Станишев беше 65 млрд брутен вътреше продукт, сега е 120 млрд. Кое му е по силното на кономиката тогава?
18
6
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
нали ни дадоха помощ от 29 милиарда бе драмо телевизионна ....
17
11
 
14
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Западът граби ежегодно 16 и повече млрд Евро от тънкия джоб на българина чрез своите банки и корпорации. Нашите правителства, без Жан, са свали-*** на Запада. Затова сме най-бедни в Европа. Не че при Бай Тошо беше наред, но сега е 2 пъти по-лошо.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е не, дали ще натрупаме краткосрочен дълг, а дали имаме активи с които да го покрием!!
15
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корумпираните ГЕРБ са забравили как дойдоха на власт.------Приказка за стълбата...
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще получаваме ниски пенсии след десетина години. Това е.
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ейтакиви бустанджии като вземат да определят развитието на страната, направо изтръпвам.Тези 50лв. са компенсаторни и увеличение на дълга ще има. Германия "наля" МИЛИАРДИ евра за регулиране и подпомагане на немската икономика!
12
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, ГЕРБ ще загубят изборите. Ако корумпирани правителства печелиха избори чрез раздаване на пари, то Тройната Коалиция нямаше да загуби през 2009 г. Тогава икономиката беше много по-добре, хората бяха по-богати и т.н., а на изборите коалицията загуби. Корумпираните ГЕРБ са забравили как дойдоха на власт.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, мола ви се, когато Луканов раздаваше куфарчетата с НАШИТЕ ПАРИ, ич никой не се сети да му размаха пръст.Щото на комунист от висшия ешалон пръст не може да се размахва.Ти раздадени куфарчена /на НАШИ ХОРА/ БЯХА ЛИ ОТЧЕТЕНИ В БЮДЖЕТА НА БСП тогава?Ич даже не бяха. Ами никой и не посмя да попита.Като искат да раздават пари - да спечелят изборите.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предизборната кампания започна .С вашите пари :))) А ква е причината да вземат по 20 % ддс на храните ? Нали в по богатите страни от наща е поне двойно по малко 10 % .Искат повече пари да преразпределят за да си купуват избиратели. Всички знаем че държавата е несправедлив преразпределител. Тоест ако искаш да помогнеш няма да вземаш 20 % ддс на храните а не после да преразпределяш двойно повече пари за да си купуваш гласове.
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СлавитУ е моя бок. Като стане премиер ще ни оправи нас бедните и необразованите
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е имало, няма и да има бюджет от който всички са доволни, особенно опозицията.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството действа антициклично точно по учебник (кейнсиански обаче), не знам какво точно говори този...Тоа иска във време на криза, да вали дъжд от евра!
6
2
 
4
 
! Отговори
До Loyko преди 3 години
Прав си за реформите. Да и е вярно също, че хората веднага излизат на протести. Истината е, че реформите ъч трябваше да се направят през 90 те а не сега. Защото всеки се е закачил някъде за да капе и не иска да изпуска и малкото което има.
5
10
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО Е , ПРИ ТАКИВА МАЩАБНИ КАТАКЛИЗМИ И ПАНДЕМИИ , БЮДЖЕТА ДА БЪДЕ ОРИЕНТИРАН , КЪМ ПОДПОМАГАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО КЪМ ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ТАКИВА ТРУСОВЕ И ДА ЗАЩИТИ СЛАБИТЕ И ПОДРАСТВАЩИТЕ ОТ ВРЕДНИТЕ ИМ ПОСЛЕДСТВИЯ!ГЕРБ --ПРОСТО ВОДИ НЕОБХОДИМАТА ЗАЩИТНА ПОЛИТИКА , ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПАНДЕМИЯТА ОТ ЦЯЛОТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ А НЕ САМО ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ НА ОТДЕЛНИ "ВОЖДОВЕ И КЛАНОВЕ" ОЩЕ ПОМНИМ КАК БКП СЕ ГРИЖЕШЕ ЗА ЦК/БКП ПРИ ЧЕРНОБИЛСКАТА КАТАСТРОФА СЪС СПЕЦИАЛНИ ДОСТАВКИ САМО ЗА ТЯХ
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кой са убили, някой комунист като теб ли?
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко и сие ползват услугите на кървава секта за убийства в Перник!
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството действа антициклично точно по учебник (кейнсиански обаче), не знам какво точно говори този...
1
6
 
15
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Най добре бюджета да е такъв,какъвто можем да си позволим без дългове и дефицит. Намаляме всички разходи до това което имаме. Хем искаме държавата да помогне на гражданите и бизнеса,хем не искаме да вдигнем дълга.Е,как да стане.Било предизборно,било без реформи. Когато се тръгне към реформа където и да било,веднага стачки и протести. Знаем ли какво искаме изобщо???