ЕК предлага: Безплатна или евтина чешмяна вода в заведенията

Според ресторантьорите обаче засега било непостижимо
30 дек 2020 14:52,
77
ЕК предлага: Безплатна или евтина чешмяна вода в заведенията
Снимка: Pixabey

Безплатна или много евтина чешмяна вода да се предлага в ресторанти, столове и други кетърингови услуги, както и в обществените сгради и публичните администрации.

Това препоръчва Европейската комисия в директива за питейната вода, приета в средата на декември от Европарламента, пише "24 часа". Новото законодателство е следствие от първата успешна гражданска инициатива Right2Water ("Право на вода"), която събра 1,6 млн. подписа за подобряване на достъпа до безопасна питейна вода за всички европейци.

Ресторантьорите у нас обаче не възприемат добре тази идея. "Ценовата политика в България не позволява в момента да предлагаме безплатно вода на клиентите си", каза председателят на управителния съвет на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

"Ако мога да си позволя едно фрапе да струва 4 евро, нищо не пречи да налея на клиента, който си го е поръчал, бутилка вода от чешмата и да му я предложа безплатно. Но това са непостижими засега за нас цени. Ако директивата предлага собствениците на заведения да бъдат насърчавани да предлагат безплатно годна за пиене вода на клиентите си, нека да измислят начин, по който да ги насърчат", добави Алибегов.

Освен по-добър достъп до питейно водоснабдяване на всички граждани директивата цели да осигури и по-високо качество на питейната вода.

Държавите от ЕС трябва да инсталират оборудване за използване на чешмяна вода на обществени места на открито и в закрити помещения, когато това е технически осъществимо. Целта е да се осигури достъп за всички хора, най-вече на уязвимите групи - бежанци, номадски общности, бездомни хора и културни малцинства като ромите и пътуващите общности, независимо дали водят уседнал начин на живот, или не. Тези хора трябва да се информират за възможностите за свързване към разпределителната мрежа или за алтернативните начини за достъп до вода.

Във фактурата със сметката за водата ще е записана информация
за химическите вещества в нея. Ще пише и колко е цената на литър или кубичен метър на доставяната вода за консумация, количеството, което сме употребили в домакинството, сравнено с годишните тенденции на потреблението ни, както и сравнение на нашето потребление със средното.

Информацията трябва да съдържа още: как се пречиства и дезинфекцира водата, има ли превишаване на стойностите на показателите, които са от значение за здравето на човека, оценката и управлението на рисковете за водоснабдителната система, съвети за това как да се намали потреблението на вода и да се избегнат рисковете за здравето, дължащи се на застояли води, както и допълнителни данни, които може да са полезни за обществеността — например относно показателите като желязо, твърдост и минерално съдържание, които често оказват влияние върху възприятията на потребителите за качеството на чешмяната вода.

На всеки 3 години страните трябва да докладват на ЕК за качеството на водата си. Резултатите ще бъдат оценявани и ще се обобщят в доклад.

Специални изисквания има за наличието на олово. СЗО препоръча сегашната стойност на показателя да бъде запазена, но все пак концентрациите трябва да се занижат възможно най-много. Настоящата стойност от 10 микрограма на литър ще се запази за следващите 15 години, но след това трябва да се намали до 5.

До 2022 г. ЕК ще изготви списък на веществата или съединенията, представляващи опасност за здравето. Той ще включва фармацевтични продукти, ендокринни нарушители и пластмасови микрочастици.

Държавите трябва да извършат оценка на риска и да вземат мерки за чистотата на водосборните райони за черпене на питейна вода, на водоснабдителната система и на вътрешните разпределителни системи.

Въвеждат се минимални хигиенни изисквания за материалите, които влизат в контакт с водата, и за химикалите за пречистване и филтърните средства. В тази връзка ЕС работи по стандарти за строителните продукти във водния сектор, например резервоари и тръби, за да не замърсяват питейната вода. Изготвят се списъци с вещества, които могат да влизат в контакт с питейна вода.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво реве тоя ур.унгел Та.шунко Сапов Алибегов?Има 8 фирми.Това е онзи-където изкорени кестените на Витошка щото не можеше да си разпъва шатрите.Сумиста му е кум.Не се знае на кой са тези 8 фирми.На Сумиста ли са?Като му е скъпо да мие чашата за вода-да ги направи на 4!Ама не ще.Л-апа като змей пари от субсидиите.Срам нямат.Те в ресторантите водата я имат само за миене и те гледат като враг ако си поръчаш една водичка."Ние откриваме колко ценна е водата, чак когато кладенецът е празен"
41
3
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До 45 Анонимен дъждовникВодата я пречистват от много по-солени морета, във заводи от години.Но там има отчетност за литрите и НЕ може да се краде, както досега.
40
5
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
До шон Шоне `страна със сериозен туризъм` казваш, но от Европа ни обозначиха на карта-пътеводител със череп и кости.Чешки художник пък, ни нарисува като kлeкало ... във кэнэфф ...
39
2
 
1
 
! Отговори
мечо преди 3 години
коя е тази неговата организация с колко членове има този пич дето е от сутрин до вечер.Не ми е ясно кого защитава и дали клиентите не са по важни отколкото стотинки . Става дума за прави на вода и да е безплатно а дали ще поискам чешмяна или минерална е мой избор
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция когато ходим на плаж в Ормос Панагияс и не само там разбира се.. но като цяло където ходим в Гърция на плаж с едно кафе или фрапе ти дават половика вода изстудена и право да ползваш шезлонга и чадъра за цял ден. В Турция е същото. Не съм ходил в Турция, но роднини ходиха и казват водата е безплатна. В България кожодерите като РичитУ Алибегов ако могат ще забранят да се консумира изобщо вода.Да не говорим, че водата я продават с 300% надценки като другите им оферти.Чешмяна бутилират :D
37
2
 
5
 
! Отговори
hmm преди 3 години
този Абигеров какво реве пак. Колко ще му струва да измие една чаша и да налее 200мл чешмяна вода? Прави се на ударен.. Има не малко заведения в София, при които щом седнеш и ти носят чешмяна вода безплатно, а цените са горе долу същите или малко по-високи от неговите? Дори на някои места ти носят вода + соленка или нещо в този стил...
36
2
 
2
 
! Отговори
дедо преди 3 години
интересно дали след сеаляне на ддс за тези хора се вдигнаха оборотите и увеличиха приходите , а дали паднаха цените ?
35
2
 
2
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
Нали всичко ни е наред , та опряхме и до водата .Очаквам нещо , за БЕДНОТИЯТА И КОРУПЦИЯТА ДА СЕ НАПРАВИ , и както е казано :ИЗЧИСТИ СИ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА , И ТЯ ЩЕ ИЗЧИСТИ ОСТАНАЛОТО , ДА АМА НЕ ИСКАТ !
34
2
 
11
 
! Отговори
шон преди 3 години
лоренцо ламас пак се произнесе като абсплютен кръчмар / охрана по зимни курорти. Как не можаха от този бранш да намерят по добро лице за сектора ами този човек който прилича на порно актьор от 70- те с държание на мутра от 90- те . Интелектуалното му ниво е също потресаващо за бранш в страна със сериозен туризъм
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм съгласен и на 500% надценка, ако заплатата на сервитьора и готвача е около 2500-3000 лева за 40 часа работна седмица и 4 седмици годишна платена отпуска.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Испания чаша вода в заведенията е безплатна!
31
2
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Пишман-ресторантьорите са ми ясни.Стотинка няма да им дам, на мошениците !Ако продължават със нахални викачи, със силна музика и т.н., ще им пращам проверки.Доказано добро е вече.Да видят, дали е добре да се работи под напрежение ...
30
2
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
В моето детство на нашата улица /150м/ имаше две обществени чешми...
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък искам сегашните ресторантьори да фалират и да дойде едно ново поколение което да определя цените според качество и заплати.
28
3
 
1
 
! Отговори
питане ! преди 3 години
В най-корумпирана държава това може ли въобще да се случи ?Пример : Подава се сигнал за нередност , и хоп данъчните потриват ръце , защото е ясно какво ще се случи , а именно пишат протокол , за ''ПРОВЕРКАТА'' :След извършената ''проверка '' , нарушения НЯМАААА !
27
2
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Тия лапачи така и не разбраха, че ерата им на 500% надценки свърши и никога няма да се върне отново :))) Те хората и отвикнаха с тези локдауни да киснат из кръчмите както преди. Ето, аз бях няколко дена в Пловдив и луди купони си устройвахме вечерите в едно ателие на позната> по-яко беше отколкото ако бяхме отишли на бар.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
добре че са от европа да ни набиват канчетата белким прихванем - как ни деряха за роуминг, сега и вода ако може да пием на корем :)
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Постоянно ходя лятото по гръцки ресторанти. Цените са според техния стандарт, нормални. И водата е безплатна повечето пъти, или на символична цена почти без надценка, ако е бутилирана. В БГ гледат да те одерат с лошо отношение, замразена от месеци храна и кофти алкохол.
24
2
 
4
 
! Отговори
Фактите ! преди 3 години
ФЪФ България , не сме свикнали някой да ни дава акъл , ние сме си ''най'' , демек тарикати , всичко правим на обратно на инат !Затова сме и по всичко на опашката !
23
2
 
15
 
! Отговори
Жалки кръчмари преди 3 години
Такива като Ричи жалки кръчмари короната ще ги пресее . Пишман работодатели 12,15,часови смени минимална осигуровки мижави заплати.От все сърце пожелавам на повечето готвачи и сервитьори да си намерят по добра работа с добри заплати и нормални условия.