Красимир Дачев: Цените на тока клатят основите на икономиката ни

Държавата взима 40% от това, което сме произвели, заяви той
Обновена: 15 авг 2021 17:51 | 15 авг 2021 17:45, Петя Славова
70
Красимир Дачев: Цените на тока клатят основите на икономиката ни
Снимка: БГНЕС

Нещата се докарват до абсурд, защото се друсат основите на фундамента на българската икономика. Най-големите енергийни консуматори са енергоемките предприятия. Тази оперетно-телевизионна политическа криза ще ни се види като детска градина в сравнение с кризата с тока. Когато гигантски предприятия спрат, това е базата, която генерира приходи в държавата. Започва да се клати икономиката. Това заяви пред Нова тв председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев.

Още по темата

"Като освободим хората, държавата трябва да им плаща. Парите извират там,където ние вдигаме шум. В генезиса още са заложени проблемите. Трябваше да се свържем с другите държави да сме отделна икономика, но тъй като по трасето Словакия – Чехия не можем да се свържем през Румъния, но се свързахме с Гърция, където е най-скъпият ток в света – малшанс, отново ударихме греда", коментира Дачев.

"И министъра да се отстрани, и министър-председателя да се махне, енергетиката няма да се промени. Но трябва всички партии да се обединят, за да се направят големите промени", посочи той.

Според Дачев, Бойко Борисов 10 години не е могъл да се справи с този проблем. "Трябва по-голяма критична политическа маса. Тя не може да се събере, защото вътре има интереси, които са заключени", заяви председателят на БТПП.

"Всички търсим да се спасяваме единично. 160-170 гласа трябва мнозинство в Народното събрание, които да направят промяната. Ние сме в много деликатно положение поставени. Хората ще разберат – като варена жаба. Увеличи ли се токът – всичко се увеличава. Водата, брашното, всичко. Ще стане пълзящ ръст нагоре, пълзяща инфлация, която ще изяде всичко", прогнозира Дачев.

"Държавата взима около 40% от това, което сме произвели и се преразпределя. Често се разпределя неправилно. Фондовете се източват, стимулира се сивата икономика, която не вкарва пари в бюджета", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
15
 
! Отговори
Ало, Дачев, преди 2 години
Обединението на пазара България и Гърция, част от проекта IBWT стартира официално с решение от 1 март 2020г.при Борисов.Защо тогава не ги каза тия неща?
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експерт от държавна фирма. Сега забеляза , че енергетиката е на зле. А преди пет , десет години да ли сме били добре???????
36
2
 
13
 
! Отговори
Хуз преди 2 години
Като какъв е Валентин Николов дето не искаше да пуска ТЕЦ Марица изток 2 за да съботира правителството - не е ли виден гну.сен гробар? Как на такъв да не му масажираш тиквата?Може пък да му дойде акъла.26535
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа даваше пари на Местната власт а реформи. Но Местната власт си крадеше по малко и другото не усвояваше от МЪРЗЕЛ.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега ли експертите видяха, че енергетиката не е реформирана тридесет години. И експертите не предприемат нищо само рев , че ще има безработни. Ми Да ще има но има и други институции за преквалификация , соц. Помощ , свободен пазар.
33
0
 
8
 
! Отговори
Сивата икономика е преди 2 години
~ 40%, а говорят за постъпления в хазната?!?!
32
8
 
8
 
! Отговори
И преди 2 години
Гробарските пролетариат цъка минуси. Цъкайте тикви , цъкайте !!Като дойде режима на тока ( след като цените станат 4ворни) ще Ви питам.Ей, всички дето гласуват за Гроб и Д(П)С си заслужават съдбата.
31
10
 
3
 
! Отговори
ЧЕРВЕНАТА ХУНТА: преди 2 години
....СЪСИПВА БЪЛГАРИЯ , БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА И БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ И ГИ ОБРИЧА НА СТРАДАНИ, БЕДНОСТ , БОЛЕСТИ И ГЛАД! ЗАНИМАВАТ ВИ С ГЛУПОСТИ И ИЗМИШЛЬОТИНИ ОТ МИНАЛОТО ЛЯТО .....БИТИТЕ И ЕБ"НИТЕ ПРОТЕСТЪРИ ОТ ПАЛАТКИТЕ НА УЛИЦАТА ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО..ГДЕТО ХВЪРЛЯХА КАМЪНИ , БОМБИ , И ОТПАДЪЦИ ПО ПОЛИЦИЯТА...!
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като сме тръгнали по пътя на зеления радикализъм ще си носим последствията, в случая икономическа разруха и мизерия - толкова по темата енергетика.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До И "Чака ни трошене на кратуните на гробарските тикви начело на НЕК и БЕХ !!" Същия БЕХ където е назначено едно от децата на "служебния" премиер Янев, без конкурс на длъжност, за която се изисква такъв, със 7 бона заплата ли? Не знаех, че Янев е от "гробарите"?
28
5
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Нали ви казах Въоръжавайте се идват лоши времена !
27
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега господа порусначените енергетици ще ни доказват колко много ни е необходима АЕЦ Белене. Щом се вземе решение корупционният проект да бъде подновен и като с магическа пръчка ще отмине кризата с тока.
26
5
 
6
 
! Отговори
И преди 2 години
Чака ни трошене на кратуните на гробарските тикви начело на НЕК и БЕХ !! Не глад и студ, а раздаване на справедливост!! Яка, с винкела !!
25
6
 
3
 
! Отговори
ТОКА СЕ ВДИГА: преди 2 години
..ЗАЩОТО СЕ ВДИГАТ И ПАРНИКОВИТЕ ЕМИСИИ ---КОИТО СЕ ПЛАЩАТ НА ЕС , ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА АТМОСФЕРАТА!--ВКЛЮЧВАНЕТО НА ТЕЦ-МАРИЦИТЕ1,2,3,---ЩЕ ОСКЪПИ ЦЕНАТА НА ТОКА И ЩЕ ГО НАПРАВИ НЕПОНОСИМ ЗА БЪЛГАРИТЕ, НО ТАКА СЕ ИЗБЯГВА ЛИКВИДАЦИЯТА НА ТОЗИ "НЕРЕНТАБИЛЕН ОТРАСЪЛ" , ЗА ДА СЕ СЪХРАНЯТ ИЗКУСТВЕНО ХИЛЯДИТЕ РАБОТЕЩИ --БЕЗРАБОТНИ В ТЕЦ-овете!...ВОЕННАТА ХУНТА--НЯМА ВИЗИЯ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА И ...ТОВА ЩЕ Я ЗАКОПАЕ ОКОНЧАТЕЛНО?
24
8
 
10
 
! Отговори
Истина е преди 2 години
Борисов е за доживотен затвор, за това че за толкова години не спря игрите в енергетиката ( Мариците, далаверите със студения резерв на Доган, фотоволтаичния ток и прочее) + турски поток + безропотното подписване на Зелената сделка. Борисов е предател - от най-гадните - за да си пълни чекмеджето. И гробокопачите *** - замълчете !! Имайте малко СРАМ!!! Или *** !!
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябват хора които намират решение на проблемите а не червни мрънкаяи. Веднага да им е постави задача за краткросочен и дългосрочен план за справяне с проблема.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Темата за вдигането на тока е не по маловажна от ковида.кой и как вдигна тока.
21
0
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Ами КЕВР е държавен регулатор!Що всички се правят на АЛТАВИ?
20
6
 
5
 
! Отговори
ЧАКА ВИ : преди 2 години
СТУД , ГЛАД , БОЛЕСТИ , БЕЗРАБОТИЦА И ...БЕЗПАРИЧИЕ!...КОЙТО РАБОТИ И ЖИВЕЕ В ЧУЖБИНА , ЩЕ Е ДОБРЕ! КОЙТО СТОИ В БЪЛГАРИЯ --ЩЕ МРЕ.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тридесет години на власт са наУжким демократи. А са си деца на комунисти