Райчев: ДПС се е радикализирало, в следващото НС не трябва да се сатанизират

Балотажът щял да е между Радев и Герджиков
Обновена: 11 окт 2021 14:38 | 11 окт 2021 14:38, Камелия Цветанова
143
Райчев: ДПС се е радикализирало, в следващото НС не трябва да се сатанизират
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"ДПС прави три необичайни неща - етнически турчин кандидатства за президент, възстановяват Делян Пеевски в листите, Мустафа Карадайъ посети Анкара. Това се случва на фона на влошена електорална ситуация, която е такава заради демографската криза в страната. Никога ДПС не е успявало да получи повече от 60% от гласовете на българските турци. И трите жеста са в посока на радикализиране на ДПС", коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.

Още по темата

Той подчерта, че отношенията на другите партии с ДПС не могат да бъдат като с обикновена, "защото това е нашата донякъде етническа партия - ДПС никога не е ислямизирало и турцизирало".

"Но сега се прави обратната демонстрация. Ние сме достигнали точка на кипене в тези хора и трябва много да внимаваме. В следващия парламент ДПС не трябва да бъдат стигматизирани и сатанизирани", коментира Райчев.

Той посочи, че данните не говорят за намаляване на електората на ИТН.

"Към техния електорат имаше добавка от хора, които не харесват толкова Слави, но му връчиха мандат, за да свали Бойко Борисов. Оттеглянето е на този допълнителен електорат, който се премества към "Продължаваме промяната". Кирил Петков и Асен Василев са единствената новина и няма начин да не растат, вятърът духа в платната им. ГЕРБ явно не губи. Ситуацията зависи от броя на гласуващите", отбеляза Райчев.

По думите на социолога президентът Румен Радев за първи път получава ясни алтернативи.

"Те нямат време да се наложат. ГЕРБ успяха да намерят начин да излязат от изолация. Това ще отвори вратата на десния избирател на втория тур. Очаквам на балотажа да отидат Радев и проф. Анастас Герджиков", посочи Райчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
9
 
9
 
! Отговори
Ей , радикализирани. преди 2 години
Хунтата на Радев ви готви нова "ЕКСКУРЗИЯ" след изборите ....НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ??!
85
2
 
6
 
! Отговори
Райчо оглу преди 2 години
Имам усещането, че вчера в ДПС имало празник за обрязването на този социолог. Къде видя радикализиране бе, провокатор? Толкова си елементарен. Хубаво е да си взимат пари от едно мясот и да се изсвири поръчката, ама хайде малко по-грамотно. Като не познаваш етноса, не коментирай, книжен социолог
84
1
 
6
 
! Отговори
Форекс преди 2 години
Реално правителство на ГЕРБ(Бг,работа) + ДБ(ЕС, право)+ ДПС (Русия,социална интеграция на ромите и другите етноси ,без силови министри) ще е добро и работещо правителство.Балансирано и стратегическо от гледна точка на региона и бизнеса.
83
3
 
9
 
! Отговори
ОТПОР НА РАШКОВ ... преди 2 години
.И НЕГОВИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ГЛОВОРЕЗИ ...! ГРАБВАЙТЕ ВИНКЕЛИТЕ , БРАТЯ .....ХУНТАТА НА ФИГУРАНТА -- ПАК ИСКА ДА ВИ ИЗГОНИ ОТ БЪЛГАРИЯ У ТУРЦИЯ! РАЙЧЕВ ВЕЧЕ ВИ НАРОЧВА/целото ДПС/ ЗА "РАДИКАЛИЗИРАНИ".....ТОВА НЯМА ДА СВЪРШИ ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.....
82
2
 
5
 
! Отговори
мак преди 2 години
Каква "точка на кипене" в тези хора? Нещо им липсва, някакви права или свободи не им достигат? Какво значи да внимаваме? С кого, с оня с турска родина или с "почетния"? Щом райчев говори така, значи очаква от тях радикализация например. Във всеки случай - не очаква нищо добро.
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС всъщност в момента помагат на Чорапа с това си действие...
80
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС винаги е саботирала развитието на България. Това си е етническа партия отвсякъде. Може би и държавата е виновна, защото не е обръщала внимание на техните избиратели с десетилетия. Тия райони са анклави. Държава в държавата.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карадайъ и Андрей Райчев ме радикализираха. Не мога да не гласувам.....................Радикално се радикализирах................Чалгари, турци, геове, соросоидди са протегнали мръснни ръчички към властта............ Радикализирах се радикално...........
78
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До !!!!!,ганчооо,няма такава партия.
77
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете на Вдигнатия юмрук и "протестърите",че освен икономическа криза ще докарат и етническа.
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да изберем Радев на първи тур.................Долу депесаро-гербаджийските пионки и поддлогги на Турция. Всеки истински българин трябва да гласува. Дорде е мъчничка змията.......на гербериата и депесериата.
75
0
 
7
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
САМОТО РАЗДЕЛЯНЕ НА БЪЛГАРИТЕ ПО ЕТНОС .....Е , АБСОЛЮТНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ЗАСЛУЖАВА КЮТЕК И ЗАТВОР.....!
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак червения шаман разбра,че без ГЕРБ и ДПС нищо не става!
73
2
 
4
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Радев дето го избраха ДПС и БСП за първия мандат,сега слуша ПР съвети да играе анти ДПС. Гарадайъто също му е подшушнато да припява. Купили са и некви ПР и тука да дават интервюта.Аре нема нужда тоя филм ни е яссен.
72
3
 
4
 
! Отговори
!!!!! преди 2 години
ДПС си е организирама престъпна група. Лъжат избирателите си като залагат на етническия им произходи, а реално парите отиват само в прасчо и другите бейове.Всеки етнически турчин, който има малко акъл, трябва вече да се е ориентирал към някоя нормална партия, където никой не го интересува нито какъв си и откъде си, стига да си нормален човек.
71
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има рекордна избирателна активност и ще има рекордни арести на купуващите гласове гербери и депесари..............Стани, стани, юнак балкански!
70
2
 
3
 
! Отговори
ПЕЛТЕКА РАЙЧЕВ ... преди 2 години
...ИМА НУЖДА ОТ ЛЕКАР И ПСИХИАТЪР.....КО ПИЛЕНЦЕТО НАСЪСКВА БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС , ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ....!...УТРЕ ПЕТЕ ГО...
69
2
 
6
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Само питам:за какви права и свободи се борят турците?Какво разрешено на българите е забранено за турците?
68
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек който уж родината му е др.държава и не може да говоеи добре Български, какъв президент ще бъде? Срам и позор
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чувствам се радикализиран българин................И ще гласувам за Русия и Радев.