Няма как да отпаднат всички актове на Кирил Петков като министър

България не води регистър на лицата с двойно гражданство
141
Няма как да отпаднат всички актове на Кирил Петков като министър
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Не може въз основа на тълкувателното решение от Конституционния съд (КС) да отпаднат всички актове на Кирил Петков, ако има решение, че е бил с двойно гражданство, докато е бил служебен министър“. Такова мнение изрази преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред bTV.

Според нея трябва да се изследва всеки един от актовете, подписани от него. Тя допълни, че решение по казуса може да се очаква следващата седмица.

Още по темата

„Автоматизъм в правото не можем да търсим, защото няма правно основание. Отговорността по отношение на действията му като министър, може да бъде търсена, но първо трябва да влезе решението на КС и след това да се изследва, защото може никой да не оспори актовете“, обясни експертът.

Преподавателят по конституционно право смята, че проверката на спецпрокуратурата по казуса няма да бъде прекратена след произнасянето на КС, а по-скоро ще бъде преобразувана в досъдебно производство.

„Попълването на декларацията, която е подал г-н Петков пред президента, всъщност съдържа елемент, който не е верен, вижда се от документите. Той е бил с двойно гражданство. Спецпрокуратурата проверява само дали е подал декларация с невярно съдържание“, коментира Киселова.

Тя уточни, че според документите от 20 август Кирил Петков не е канадски гражданин. „в документите, които е подал, за да се откаже от гражданство, там има един текст, който предвижда процедура. Българската държава не води регистър на лицата с двойно гражданство. Въпрос на добра воля е на всеки дали да декларира пред държавните власти, няма ресурс, по който да се изследва“, допълни доц. Киселова.

Конституционалистът смята, че държавният глава Румен Радев не може да носи отговорност, ако Петков е подал декларация с невярно съдържание, защото президентът няма инструменти, чрез които да направи предварително проучване.

„Според мен президентът не е знаел към момента на назначаване, защото г-н Петков е попълнил декларацията – той се уповава на нея. Да му се търси отговорност, сигурно може, но според мен последиците са по-скоро политически и те ще бъдат ползвани сега по време на кампанията“, заяви доц. Киселова.

Тя обясни, че на теория, ако КС се произнесе, че има нарушение, може да бъдат атакувани актове и на други министри от служебния кабинет „Янев 1“, но само актове, които са взимани с мнозинство и гласът на Петков е бил решаващ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен110Бойко Борисов и ГЕРБ - говорят много правилен и разбираем български език. Много ми е трудно с тези шуменски, кърджалийски и какви ли не диалекти. Не е нормално след толкова години в Парламента, да се говори на диалект !!!!
106
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До валПЛАЩАТ ТИ НА ТЕБ ! РАБОТИ ЗА СЕБЕ СИ, ЗА ДА СИ СВОБОДЕН И ДА МОЖЕШ ДА КАЖЕШ НА ***, ЧЕ Е *** ! ИНАЧЕ ЦЯЛ ЖИВОТ ще мрънкаш по форумите !!!Аз много отдавна съм този, който плаща и ръководи екип....И този човек, който им бръкна в чекмеджета, задни части и къде ли не Е НОРМАЛНО ДА ГО ПЛЮЯТ...Ами той Бойко само това може, мъчи се с плюнки да убие Радев и Петков...
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ПравимЕ, ходимЕ, ......МЕЕЕ". Не му е от двойното гражданство.
104
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИЧКИ РАЗБИРАТ ОТ ВАКСИНИ И ПРАВОРАЗДАВАНЕ. АКО ВСЕКИ ПИШЕШЕ ЗА ТОВА ОТ КОЕТО РАЗБИРА, НЯМА ДА СЕ ПИШАТ ТОЛКОВА ГЛУПОСТИ ! СПЕЦИАЛНО ВИЗИРАМ ГЕРБ-драскачите...КИРИЛ ПЕТКОВ МУ Е ОТКАЗАНО ПРАВОТО ДА СЕ ЗАЩИТИ И СЕГА ЩЕ ГИ ОСЪДИ В СТРАСБУРГ ! НЕ СЕ ПЪНЕТЕ ПОВЕЧЕ!!! Освен това и здравеопазването в България е безплатно, но никой не спазва този закон и няма осъден...Освен това Кирил Петков е извършил всичко след консултация с юрист...В МОМЕНТА ЩЕ ПОЛЗВАМ НА БОЙКО ФРАЗАТА, ВСИЧКО Е ПУНТА МАРА заяждане
103
3
 
2
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 78. Именно затова задавам въпроса за неговото гражданство. Пак повтарям, не твърдя нищо, просто искам да знам ИМА ЛИ КАРАДАЙЪ ТУРСКО ГРАЖДАНСТВО, ИЛИ НЕ! По документи, не по самосъзнание!
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИЕТО, ЯНАКИ СТОИЛОВ Е ИЗПРАТИЛ НА СЪДИЙСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ ПО КАЗУСА НА ГРАЖДАНСТВОТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД АЛЕКСЕЙ ТРИФОНОВ< ТОЙ НЯМА БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО !!!
101
11
 
5
 
! Отговори
Двойно гражданство преди 2 години
Проявих любопитство и прегледах профилите на обикновените хора, които ще гласуват за Герб. За мен лично това е много странно, не виждат ли, не усещат ли, въобще знаят ли къде се намират??? Да защитаваш една организирана престъпност и същевременно да се оплакваш от живота си и от сметките си......Да позволиш някой по-глупав от теб, но на хранилка да ти вменява, че трябва да се примириш с живота си само защото не мислиш сам....Профилите се оказаха в болшинство на зрели дами, самотни и нещастни.
100
1
 
11
 
! Отговори
Заключение преди 2 години
Ако на Петков му се размине, приемам, че вече не се наказва да попълниш декларация с невярно съдържание. Почвайте смело да лъжете!
99
1
 
8
 
! Отговори
вал преди 2 години
До Анонимен 93 Я по спокойно с троленето.Нищо вярно няма в това което пишеш.Външният дълг към 31.03.2021г. е 28.5 млрд. а в краят на 2009 г. е 23.4млрд. ката през това време БВП Е НАРАСНАЛ над 45 процента.ЛЪЖЕШ ама те затова ти плащат.
98
2
 
6
 
! Отговори
Леле мале преди 2 години
Каква каша ни чака!Тези многознайковци хептен объркаха нещата!Какви Пандораи,какви Магнитски ,тези "оцапаа пофчата"!
97
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОВЕЧЕ МЕ ВЪЛНУВА, ЧЕ МАГНИТСКИ ОТВОРИ кутията на ПАНДОРА ! Повече ме вълнува как Делян Пеевски влиза в Парламента с жълти стотинки и стара кола, а излиза МУЛТИМИЛИАРДЕР, интересува ме къде са отишли нашите пари, протестите го доказват, веднъж сме платили за МАЙБАСИ ( техните собственици затова не харесват Петков и Василев ), сега втори път ще плащаме откраднатите заплати, повече ме интересуват ЧЕКМЕДЖЕТАТА НА БОЙКО и не на последно място КАРАДАЙЪ - ДЕКЛАРАЦИЯ, ЧЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ЕДНАТА СИ РОДИНА
96
1
 
7
 
! Отговори
Има как преди 2 години
Всеки засегнат с основание може да се обърне към съда и лъжата ще лъсне.
95
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 95 "Канадския паспорт не е проблем, проблема е, че е фалшив челяка, дори мисля Радев го разбра това :)))" Радев е знаел от самото начало. Той го докара.
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 93 "Герб откраднаха минимум 50 милиарда лв" Рашков защо още не може да намери НИЩО, м?
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой каза, че вече е само български гражданин?
92
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Изборите няма как да отпадне, защото ВЕЧЕ е само български гражданин, но прокуратурата трябва да го подведе по наказателна отговорност за това че е лъгал Президента. Хайде нека не е ефективна присъда, но условна може да му дадат. А голяма част от уволненията му стават невалидни.
91
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 11 г. Герб откраднаха минимум 50 милиарда лв. и ако днес не ги унищожим политически, утре ще откраднат и живота на децата ни !!!Към 2009 г. държавен дълг на България е малко над 11 милиарда лева!Днес 10,10,2020 г. дългът прехвърли 63 милиарда лв.ЗА 11 години БОРИСОВ - Герб УВЕЛИЧИХА ДЪРЖ. ДЪЛГ С ПОЧТИ 600 %...
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кат човек с Двойно гражданство според Българската конституция Кирил Петков не е имал право да заема пост министър, министър-председател, президент, и пр. Навремето и Пирински го "сецнаха" за кандидат- президент на БСП заради двойно гражданство.Кирил Петков е попълнил невярна декларалиция, че е български гражданин и НЯМА ДРУГО ГРАЖДАНСТВО, само за да стане министър. Тя не е вярна .Представете си да попълните невярна декларация пред НАП?
89
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този трябва изобщо да отпадне от изборите. Да не говорим за вината на Президента, който си е затворил очите. Същото се случи навремето с посещението му в Латвия - знаел е правилника, но отиде в Латвия, въпреки че е трябвало да бъде карантиниран. Но за разлика от нашите при латвийците няма шес пет - изгониха го. Това беше единственият случай държаваен глава да бъде помолен да напусне. Неадекватен и арогантен.
88
3
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен 79 "Проблемът е, че има ЗАКОНИ. може да са остарели, но за закони" Законите ни по отношение на двойното гражданство ВЪОБЩЕ НЕ СА ОСТАРЕЛИ. Това са внушения на Кирчо Лъжеца, защото така му изнася. Всъщност, в световен мащаб се върви към ИЗБЯГВАНЕТО на двойното гражданство. В това отношение разпоредбите по този въпрос в България са си даже много модерни.