Борисов: На 31 декември трябваше да потече азерският газ към България

Според него най-важният проект за доставка на газ е провален
Обновена: 30 дек 2021 13:37 | 30 дек 2021 13:36, Нели Христова
266
Борисов: На 31 декември трябваше да потече азерският газ към България
Снимка: БГНЕС

От партия ГЕРБ дават пресконференция във връзка със скъпия ток и доставката на газ за България. В брифинга участват лидерът на партията  Бойко Борисов, бившият енергиен министър Теменужка Петкова и Делян Добрев.

"Реализацията на интерконектора Гърция-България е забавена. Колко срещи направиха от служебните кабинети на Румен Радев по темета за доставката на азерски газ? Ние сме се стремили доставките за газ на България да бъдат на най-добри цени. През 2020 година предоговорихме и договора с "Газпром", каза Теменужка Петрова.

"На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента, аз искам да ви кажа какво сме направили ние, за да се знае ясно. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта. На 1 януари 2016 до ноември 2017 г. беше осигурено финансирането на проекта - над 220 милиона евро. Нашето правителство осигури държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха осигурени за гръцката връзка и т.н.", допълни Петкова.

"Работихме по осигуряване на финансирането. През 2017 г., декември, стартираха обществените поръчки. През май 2019 г. бяха избрани изпълнителите и беше даден старт на строителството за срок от 18 месеца, посочи Петкова. Срокът за изпълнение на договора беше удължен до утре, 31 декември 2021 г. Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този проект", каза още Петкова.

"Ще видим кой какво направи през последните 8 месеца. Два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ", заяви още бившият енергиен министър.

"Относно природния газ, първо, трябваше да се премахнат три посреднически фирми, след това предоговорихме цените, с ЕК предоговорихме договора и върнаха надвзети пари, които върнахме на бизнеса", добави Борисов.

"Гърция и Турция приеха руската газ, а България беше изхвърлена от газоразпределението заради солидарността си към Украйна", каза още той.

"Построихме газопровод, с който България печели милиони от нашите действия. При това положение никой не може да остави България на студено. Сега Балкански поток има 1 милион куб. метра газ - което ще стигне за месеци. Българите само ще печелят милиони всяка година", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Санкцията е 90 хил. евро на ден. Срокът бе 31 декември. На 1 януари плащаме 90 хил. евро неустойка. На 2 януари пак. Това е договор. Лъжецът да си носи отговорност. Ние сме защитили държавния интерес на 100%. На 31 декември трябваше да потече азерската газ", допълни Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
15
 
13
 
! Отговори
Лили преди 2 години
Дори няма да чета статията - и да каже къде са парите от прословутата му магистрала където се хвалеше толкова. Ама вече не приказва за нея че да не го питат за пари!!!! Аре марш на 31 в Банкя и да те няма вече!!!!!!!!
135
8
 
3
 
! Отговори
АЛОООО! преди 2 години
До Даа... Не разбра ли , че трябва да отидеш на КАТЕРУШКИТЕ , далече си от икономическата част ..., мноО си малък !
134
8
 
5
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До мога гл. Прокур ще бъде ОЩЕ гл. Прокурор ,... докога ще е СЛЯП ???
133
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бокича си е социопат, само дето вече не мяза на нищо, нема как да го харесат по външен вид :)) Щом изкарваш собствените невръстни внуци за пиар пред медиите, това говори колко е сбъркан самия той :)))
132
2
 
2
 
! Отговори
ОМЕРТА преди 2 години
Не скачайте много, да не ви поДСетят като М.Цветков за последно!!!
131
8
 
6
 
! Отговори
ЖЕНИ ГЕРБ преди 2 години
Господин Борисов ние пак си ви обичаме и искаме за последно да ни заплодите с харизмата си. Вие сте красив и умен мъж на всички времена. Ваксинирайте ни !
130
4
 
6
 
! Отговори
Ауууууууууууу преди 2 години
АМА БОЙКО Е ЛОШ БРЕЕЕЕЕЕ КРАДЕЕЕЕЕЕЕ ЕЕЕЕЕЕЕЕ И КРАДЕЕЕЕЕ И ИМА КЮЛЧЕТАААА ААААА И ПАЧКИИИИИ ИИИИИИ. Плащате тарамбуковци. После ми вика ми българите не са славяни. Ми кои славяни слушат кючек бре? Знаеш ли пък как ми дреме за тази територия?
129
6
 
10
 
! Отговори
морски преди 2 години
пак тече, но реки от бетон текат на брега. И строежите нямат, ама да знаете нищо нямат общо с герберски присвоени пари!
128
9
 
16
 
! Отговори
айде У левУ ! преди 2 години
До А КАКВО ОБЕЩАВАХА.... Наследството ви е ''супер'' . Герберунги , защо поне не си замълчите , ами продължавате да сте НАГЛИ ?
127
6
 
9
 
! Отговори
Обаче преди 2 години
Единственото, което протече бе мъдрата Му мисъл !Благодат и слава във Висините !
126
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко, къде е Севда? Да не дава обяснения относно Черепа в ДАНС? Все пак иска да си запази вилаета за един милион
125
9
 
26
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Тоя тарикат ни БАЛАМОСВА вече 13г. , България е на всички последни места в ЕС , но това според вожда на герб , НЕ БИЛО ВЯРНО !До кога ще се подиграват с народа , Доган , Пеевски , Бойко и шайката му ?
124
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какво ще стане с Борисов, когато вземат обратно милиардите народни пари от банката на Маджо. Не знам кого мафията ще посети първи, може и Гешев да е, все пак жена му е любовница на малкия Маджо
123
14
 
8
 
! Отговори
А КАКВО ОБЕЩАВАХА преди 2 години
КИРО ЯЗОВИРО ПРИ ОТКРИВАНЕ НА МС ТОКУ ЩО-...."И ТРЯБВА ДА РЕШИМ НАШИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ДА ВЗЕМАТ ТАКАВА ПЕНСИЯ КОЯТО ПОНЕ ДА Е СЪЩАТА КАТО СЕГАШНАТА А НЕ ПО МАЛКА"- АМА ДРУГАРИ ВИЕ ОБЕЩАВАХТЕ ОГРОМНИ ДОХОДИ С КОИТО НЯМА ДА СМЕ ПОСЛЕДНИ ПО ДОХОДИ В ЕВРОПА, А СПОРЕД ПЛАНОВЕТЕ ИМ МИН ЗАПЛАТА ОТ 710ЛВ ОТ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ЩЕ СЕ ЗАДЪРЖИ ЗА 2023 И 2024Г- АМА НАЛИ ЗАТОВА СЕ МЯТКАХТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ, НАЛИ ТОЛКОВА ПАРИ НА ЧЕРЕПИТЕ ПОТРОШИХТЕ, А СЕГА КАКВО- ЩЕ ЧАГЪРТАМЕ...
122
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не знам Гербепските овце кога ще канонизират това божие недоразумение, преди или след срещата с бай Ставри ?
121
8
 
10
 
! Отговори
НАЛЕ преди 2 години
До Даа.. Боката добре ни е подредил със ''ЕфТИНА'' газ . А то не бяха Северен , Южен , турски, гръцки пАтоци , и накрая,.... ГАЗ НЕМА ТА НЕМА . Някакви ''договори'' , за цената газа , които обаче пък били само , ДО НЯКАКВИ СИ КУБИЦИ , а по-нагоре цената е майка си и баща си .... Е много добре ни уреДИ !
120
8
 
19
 
! Отговори
българин преди 2 години
Вече трябваше да си в затвора , с--ньо блатска !! Дано следващата Нова година я прекараш в затворническата столова в скута на як ром !!
119
7
 
20
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Всичко са лъжи, лъжи.. Унгария купува на такива цени, защото има Дългосрочен договор. Бойко уж изгони посредниците, но газа стана по-скъп, защото ни пусна на свободен пазар, без договори. Освен това прекрати Договора за транзит към Турция до 2030г., зароби една от най-големите фирми в БГ с 3 милиарда заем, скапа едни от най-добрите енергийни проекти на БГ като Южен поток, Белене, петролопровода Бургас-Александрополис и не направи нищо за да се построи гръцката връзка.
118
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другата седмица Борисов, Гешев, Цацаров и Пеевски всеки ден ще дават пресконференции от следствието и ще се смеете както никога не сте се смели до сега, защото един от тях ще бъде защитеният свидетел, а другите шизофренични елементи няма да го знаят. Далеч по радикално трябва да се постъпи с "хората" на каратиста и еврото. Там всяко правосъдие и възмездие е просто загуба на време.
117
7
 
20
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Не публикувайте нищо от и за този болен човек Борисов. Имайте милост над него.