Политолог: Българите говорят за цени, а властта за всичко друго

Това НС може да роди друг кабинет, смята Димитър Ганев
29 яну 2022 09:49, Елка Василева
155
Политолог: Българите говорят за цени, а властта за всичко друго
Снимка: архив, БГНЕС

Българинът се вълнува от скока на цените, а управляващите не говорят за този проблем. Това може да скъса връзката между гражданите и властта. Увеличаването на цените води до натрупването на социално напрежение, което постепенно ерозира обществената подкрепа за управлението.

Дистанцията между Румен Радев и Кирил Петков ще настъпи, когато това правителство започне да трупа негативи.

Още по темата

Това Народно събрание разполага с политическия потенциал да роди и друга власт, различна от това парламентарно мнозинство в момента. Вие ще питате как би могло да изглежда това, аз ще ви отговоря с едно име – Любен Беров.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд“ Димитър Ганев.

Според него само на пръв поглед правителството на премиера Кирил Петков и подкрепящата го коалиция изглеждат крехки и нестабилни. В действителност конструкцията е много по-стабилна.

„От четирите партньора, които съставляват управленската коалиция, нито един от тях няма интерес от предсрочни парламентарни избори. Общият интерес да няма избори държи здраво партиите в тази коалиция“, заяви Ганев.

Двете основни опозиционни партии – ГЕРБ и ДПС – също нямат интерес от избори в момента, защото те очакват да се натрупат по-големи проблеми и тогава да атакуват властта.

Самата подкрепа за кабинета „Петков“ е разделена по-равно. Около 40% от всички запитани в проучването на „Тренд“ през януари оценяват положително работата му и почти толкова са на противоположното мнение.

„Електоратът на „Продължаваме промяната“ стои много твърдо зад кабинета, докато този на коалиционните партньори – БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – са по-колебливи. Две трети от тях изразяват подкрепа към правителството, около 20% са колебаещи се. Това означава, че симпатизантите на другите партии не привиждат това като свое управление напълно“, заяви Димитър Ганев и добави: Кабинетът се ползва с тефлоново покритие или казано по друг начин той се намира в своя меден месец или месеци.

Според него при силно негативен сценарий по-вероятен е нов кабинет в рамките на този парламент, а не предсрочни парламентарни избори.

„Това НС разполага с политическия потенциал да роди и друга власт, различна от това парламентарно мнозинство в момента. Вие ще питате как би могло да изглежда това, аз ще ви отговоря с едно име – Любен Беров“, каза Ганев. При един такъв кабинет тип „Беров“, който се ползва с широка парламентарна подкрепа, тогава ДПС може да стане част от управляващото мнозинство.

За пръв път от много години българите посочват само един-единствен проблем, който стърчи над всички останали.

„Това е проблемът с високите цени. Дори ковид пандемията вълнува българинът четири пъти по-малко. Това е предизвикателство, защото когато се опре до джоба на българина, това е и най-сериозният източник на социално недоволство. В този контекст меденият месец наистина може да се окаже само месец, а тефлоновото покритие може да бъде изчегъртано много бързо заради скока на цените“, каза Ганев.

Рискът пред управлението е следният: всички хора говорят само за едно колко са се вдигнали цените, а това, което се говори от управляващите е Украйна, зеленият сертификат за Народното събрание, РС Македония.

„Получава се едно разминаване, хората говорят за едно, а управляващите за друго. Това може да скъса връзката между хората и управлението. Хората могат да заявят, ние имаме един проблем, а вие говорите за друго. Тук искам да подчертая, че не казвам, че отношенията с РСМ или кризата с Украйна са малък проблем. Казвам, че българинът се вълнува от друго, а не се говори по тази тема. На въпроса с колко според вас са нараснали цените на стоките, 50% от пълнолетното население отговарят: с 20%. Увеличаването на цените с 20% означава, че ти автоматично обедняваш с 20%“, коментира политологът от „Тренд“.

Той прогнозира вълна от социално недоволство, която за момента не се вижда с просто око.

„То може да не излезе на улицата сега или след месец, но може постепенно да ерозира обществената подкрепа за управлението. Когато започне да изтънява, тогава от по-малък повод може да се запали искра, от която да пламне недоволство“, заяви Ганев и добави, че не чертае черни сценарии, а сигнализира за очевиден казус, за който не се говори достатъчно от управляващите.

Димитър Ганев се спря и на някои от актуалните политически теми. Той не смята, че заради нюансите в позицията на премиера Кирил Петков и президента Румен Радев по някои важни външнополитически въпроси, сред които ситуацията около Украйна, ще произтече конфликт. „Не мисля, че това е източник на конфликтна ситуация, която може да взриви отношенията между президент и премиер. Конфликтът между двете институции – Президент и МС – е предначертан на база на политическата логика. Напрежение вече има със сигурност. Редовният кабинет уволнява кадри, които са назначени от служебните правителства. Това няма как да не създава напрежение“, каза политологът.

Той подчерта, че дистанцията между Радев и Петков ще дойде тогава, когато това правителство започне да трупа негативи.

„В очите на общественото мнение този кабинет е най-малкото приятелски на президента. Президентът легитимира това правителство, защото беше на страната на промяната. Негативите на правителството ще започнат да се лепят и върху Радев, защото хората го възприемат като ментор на кабинета. Когато негативите започнат да стават все повече и повече, тогава ще настъпи дистанция и дори противоречия“, заяви Ганев.

На въпроса как изглежда промяната след почти два месеца на власт, Ганев отговори: „За всеки вероятно промяната изглежда и е била очаквана по различен начин. Най-вероятно разочарование има, но това разочарование не е придобило все още масов характер. И това е напълно нормално. Рано е да говорим за промяната като такава – за това какво се промени, какво представлява промяната. Така че да не бързаме със заключенията“, каза Ганев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да светна политолога за нещо което пропусна. На последните избори беше най-ниската избирателна активност. Ако има следващи избори при двойни цени на тока, газта и хляба е 2.50лв мислите ли си че само 39% от хората ще идат да гласуват. И за кого си мислите, че ще гласуват останалите 15-20% които се появят на изборите. Само да ви кажа, че хората ще пресметнат, че преди 2г хляба беше 1.40лв сега вече гони 2лв и поради липса на алтернатива ще върнат Тиквун на бял кон!
105
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13 900 лв е заплатата на Лена Бориславова, говорител на правителството на Радев и Петков.
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те го махат за да сложат 5-6 нови посредника, както беше преди 10 години.
103
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Борисов инфалцията беше 1,5%, а при Радев сега е 20%.Кой управляваше по-добре България си отговорете сами?
102
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега махайте всичко по веригата,което иска да съсипе България.След шефа на БГгаз,трябва да се махнат шефовете на регулаторите,да се даде битов ток на училища и градини.Скоро ще Ви спрат всичко.
101
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва се .Махат един от най-важноте мафиоти.Шефа на Булгаргаз.Спираме кранчето бат Боко
100
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не 9, дори 19 милиарда да бе изхарчило правителството през Декември, ако са отишли по предназначение - всичко е наред. Мутрата години наред ги изписваше и прибираше по чекмеджетата. Герберундели, място не можете да си намерите от яд
99
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ,ИТН,"възраждане" ,"патриотите"и ДПС са едно и също.Подчинени са на едни и същи мафиоти.
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 млрд заеми за 2022 г е заложило правителството според финансовия министър Асен Асен Василев. Това е в допълнение към 3,8 млрд лв заеми взети от правителството на Румен Радев през ноември месец.
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славчо твоя и на Боко сценария е ясен.Нема да се случи.Защото няма как да си на власт и да си срещу себе си.Няма логика.Действията на твоите от ИТН в парламента в над 80% от случаите са срещу коалицията.Нарочно правите театър за да не се стигне до важния момент,а имено съдебната реформа.Щом на мен е ясно,това на вашите коалиционни партньори им е по-ясно.Скоро свършва пандемията и няма за какво да има да спрате работата.А за ГЕРБ е ясно,ще правят всичко възможно да спират работата.
96
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният купен разказвач на тиквени истории !
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 млрд лв е изхарчило правителството на Петков и Радев само за декември месец!
94
2
 
13
 
! Отговори
Пикаещ протестър преди 2 години
То щеше и България да цъфне и върже като дойде Радев на власт, но само беднотия виждам.Прокурорчето като се махне ще трябва да докажеш всичко това, което говориш срещу Борисов в съда.В съда, не на Орлов мост пикаейки, а съда вярва на доказатеслва, които ти нямаш.Защо Бойко Рашков за една година вече не представи в съда нито едно доказателство срещу Борисов в съда?
93
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боки ще ходиш.в затовра,заедно с тяоите мафиоти.А в парламента пионките ти скоро ще се покаят или ще.те сочат с пърст и ще се отрекат от теб.
92
3
 
13
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 2 години
Как е сега при промяната, инфлация, високи цени и бандитизъ?
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бокито си мисли,че всичко е по план.Но ще се прецачка.
90
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се оправим спокойно.Боко и дружината ще влезнат в затвора.Махне ли се прокурорчето всичко ще се оправи.ГЕРБ и ИТН прават театър в парламента,само за да отложат този неизбежен процес.Славчо и на теб ще дойде ред споко.Вече знаем че твоята партийка е подчинена на Бай Боко.
89
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите да благодарят на Бойко и Каракачанов за цените.Благодарсвеното тържество те сами са изберат как ще се случи.На мен ми е ясно как искам да благодаря на Боко и Караката.
88
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нормален политик в света, който иска да махне законно избран главен Прокурор.
87
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Не Борисов а Нинова с Бойко Рашков на власт!!!Ами вие деградирахте още повече бе селяни прости, прости си бяхте, прости сте сега и прости ще си останете!Не знаете колко сте прости, че ако има коефициент и състезание по простотия вие задължително , ще сте на второ място, защото вашата простотия е неограничена и необятна!Махнахте кабинета на Мафията и докарахте слугите, които крепяха Борисов!Това си е чиста деградация!Животът е жесток селяни прости, а вие сте много прости!Агент Даниъл Уйлкок!ЦРУ!