Гьоков: Пенсионната система е изкривена

Бюджетът бил инвестиционен и балансиран
67
Гьоков: Пенсионната система е изкривена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Бюджетът е инвестиционен - предвижда инвестиране в хората, подобряване на публичната среда, в инфраструктура и икономика. Оценките са различни, обяснима е реакцията на опозицията. ГЕРБ завиждат на този бюджет. Този бюджет не е съвършен, но е добър, балансиран, бюджет на растежа и на възвръщане на справедливостта в социалната система. Всичко е направено с отговорно отношение към парите на хората". Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Той отчете, че винаги ще има критики към бюджетите, но те няма да са експертни, а политически.

"Искам повече пари за социалните неравенства, опитваме се да ги намалим, но при предишното управление неравенствата се задълбочаваха. Средствата за това подпомагане в бюджета за тази година са с 350 млн. лева повече, така че има сериозно увеличение на средствата. Поели сме ангажимент и към Европа за привеждане на нашето подпомагане в съответствие с жизнения минимум за един човек".

В предаването "Неделя 150" Гьоков не отрече, че заради политически решения пенсионната система е
изкривена.  

"Прекомерното нарастване на минималната пенсия, несъобразено с приноса на хората към системата, изкривява системата и хората остават с чувство на несправедливост. До 1 юли ще предложим няколко варианта за пенсиите, за да намерим справедлив начин за увеличаване на пенсията с отчитане на приноса на всеки един... Осигуряването на социални проблеми през осигурителната система не е добре. Пенсиите трябва да бъдат разграничени от всички добавки и подпомагане", посочи той.

По темата за минималната работна заплата министърът заяви, че тя трябва да съществува и да се увеличава.

"През годините не успяхме да убедим социалните партньори, че тази заплата се определя на някакви принципи. Не успяхме, защото няма изграден автоматичен режим - заплатата да зависи от други обстоятелства, които се случват в страната, например да е обвързана със средната работна заплата. Когато се появи такъв режим на определяне на МРЗ веднъж в годината, тогава всичко ще стане ясно и на социалните партньор. А те не са толкова против увеличаването на МРЗ, а по-скоро от това, че няма предвидимост", обясни министърът.

Той подчерта, че административно вдигане на доходите няма как да се случи, това може да стане със стимулиране на икономиката и на икономическия растеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: Георги Гьоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
бедния българин преди 2 години
държавната хранилка няма край.. Пожарни, ченгета и други видове си взимат парички и нищо не произвеждат. Нямаме икономика а само заеми! Със тези високи заплати и учителите ще взимат след време 1000 лв пенсия. Частния работник няма дори и 600 лв да вьима
47
0
 
2
 
! Отговори
До 58 преди 2 години
Явно не знаеш как се определя размера на пенсията. Може да е 2500 лева, че и повече.
46
3
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Само комунистите не крадат. Всички останали крадат.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил миньор и копал, бил летец и си чупил главата ... - голема работа. Излъгали ги да се хванат, а кога долшло време да се изпълняват договореностите - пари нема, има тавани... ама не за всеки, щото по конституция има равни и по-равни. Това е вашата държава, ако искате, вервайте й и се гордейте.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 54 А каква е разликата между комунист и крадец? Ми пак няма такава.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 55 Максималният осигурителен доход също расте. Допреди 8 години беше 2000лв. Та няма как да си се осигурявал 34 години или там колкото ти трябват за пенсия 2500лв.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56 Детски велосипед балкан. Т.нар. малко балканче. 1981-ва първи вариант сгъваемо с панта струваше 70 лева. 1988-*** втори вариант с винт се разглобяваше на две отделни части - струваше 110лв. 1989-та - вариант 3 с удължена седалка с облегалка струваше вече 140лв. Що твърдиш, че е нямало инфлация?
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкривяването не е само заради минималната пенсия, а к заради тавна на макисмалната. Осигурявал си се на максимума, трябва пенсията ти да е 2500 лева, но тавана те отрязва и сега взимаш 1500 лева. Защо тогава да се осигуряваш на максимума?
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е разликата между крадци и демократи? Ами няма такава.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами изкривена е, вдигайте мнималната пенсия, та чистачката да вима колкото научен работник!
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печели тоя, който дълго време взима пенсия Ако пукнеш на 64 а се пенсионираш на 67, колко си спечелил.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Време е Внасяй в банка като имаш повече пари и после си харчи. Но и банката може да фалира. Никой не те спира но няма после пък да искаш държавта да спасява банката и парите. Едните се комунисти а другите демократи но чакат на държавата.
36
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
До 12,според теб, пожарникаря-комунист,не знае как се прави.
35
1
 
6
 
! Отговори
Тарикат преди 2 години
Какво като си се осигурявал на високи доходи, печели тариката, който е кътал и се е осигурявал на минимума. И това е така, защото на други по-големи тарикати така им е по-изгодно - за тях няма тавани, няма правила, има кюп от който те разпределят порциите, все едно че им е бащиния. Сещате се кои са елита на рарикатите.
34
3
 
5
 
! Отговори
Време е преди 2 години
Другарю, ти си прав, преодоляване на неравенствата, т. е на всички по равно, не по капиталистически. Ама един може, а друг не може, но и двамата трябвало да ядат. Вашата комунистическа философия се знае и затова хората не ви даваха мандат, обаче по схемата Радев ви се получи и тепърва ще става мазало. Не се получи и при предишните, защото и те не знаеха какви са, демократи или комунисти. Изобщо не му върви на този народ. Време е за молебен!
33
4
 
1
 
! Отговори
izh преди 2 години
Един бюджет, бе кратуно комунистическа, има две страни. Това че сте планирали гарантирано да изхарчите 69 млрд нищо не означава, Някой трябва да ги изкара тези пари. Вие и вашите родители изкарвали ли са някога РЕАЛНИ пари за бюджета? НИКОЙ НИКОГА. Пари се изкарват с ПРОИЗВОДСТВО и то ИНТЕЛИГЕНТНО. Другото е хранене на кърлежи. Когато утре се окаже че сте надвишили разходите /ще актуализирате и ще теглите кредит/, а приходите куцат с 30% , Ти бе кратуно какво ще лъжеш пак? или вече купи БИЛЕТ?
32
1
 
0
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Хората които са поробили българската нация, всъщност искат вие мен да ме мислите за болен и да не се занимавате с мен !
31
6
 
9
 
! Отговори
12 преди 2 години
Ами хайде, изправи я ***. Комунист и управление=кражби и фалит. Ако не вярвате, питайте Гумен Речев,той знае как се прави.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
щом цар Киру е на власт всичкото баланс е балансирано вервайте ми истина е това
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсията е право след 70 г. а ако си смени пола и стане жена и по-рано. Може да работи и след 70 г. но пък няма работа или е много малко главно за политици. Не искате да се промени политическата система и така ще си остане с безработица, инфлация. ниски пенсии, политици демократи геюве.