Радев: Смяната на военния министър при криза в съседство е риск

При избора на новия МС да се ръководи от професионалната компетентност
Обновена: 28 фев 2022 17:58 | 28 фев 2022 17:58, Александър Попов
86
Радев: Смяната на военния министър при криза в съседство е риск
Снимка: БГНЕС

„Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

„Очаквам правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите. Необходими са енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната. За създаване на необходимите условия за засилване на колективната отбрана при влошаване на средата за сигурност“, посочва още Радев.

Той припомня, че след броени дни ще отбележим нашия национален празник.

Още по темата
„На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни“, отбелязва държавният глава.

В неговата е позиция е посочено, че са нужни  солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия.

„Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет. Във връзка с това президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство. Украйна има право на съществуване и на бъдеще в обединена Европа“, отбелязва Радев.
Според нето не трябва да си правим никакви илюзии: последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост.

„Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние. Нужни са изпреварващи решения“, посочва той.

Президентът допълва, че  очаква да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България.

„Искам да благодаря на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора. Българите винаги сме били толерантни и съпричастни и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ.  Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество“, обобщава президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама пък как добре ти идват всякакви други вселенски и галактически кризи, както и кризата на критическата възраст, само и само да ни заглавикваш с глупости, а не със системното източване нашата кръв! Щял да маха кокорчовците и да си слага пак ДС на власт - махайте се с целия си тошовизъм и дамаджановизъм! РР, ти си в основата на цялата ни мизерия, с ТЕБЕ затъваме все по-надолу - МАХАЙ се!
71
0
 
3
 
! Отговори
сс преди 2 години
Падне ли путин , пада и радев и корнелия и копейкин
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чий е Крим другарю Радеф ? Ще разбереш че България не граничи само с Одрин.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чий е Крим другарю Радеф ? Ще разбереш че България не граничи само с Одрин.
68
1
 
0
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До аз Дърта брантийо, а защо ти да не потеглиш еднопосочно към Москва? Или направо на фронта, да помогнеш на ***?
67
0
 
4
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Стига сме слушали глупостите и на тази руска марионетка. Било риск. Още по-голям риск е да се остави на поста продажен рублофил като Янев. Прилича ми на онзи генерал, агент на НКВД, заради предателските действия на който, в България влизат войските на 3 укр. фронт.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смяната на ***...ьо пРЕЗИЛдент по време на война е СПЕШНО! Импийчмънт, диктатор, касапин на народа, които ти ИЗМАМИ с помощта на мутро-прокопиевската и ***...ьовска ПРОПАГАНДА вече шеста година!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наш Адолф Фигурантов е "готов" с поредния "нов4 проект за кабинет - всички искаме НОВ кабинет, но НЕ и отново твой бре, мОн-чжу! Всичко, до което се докоснеш, вони на , развалени яйца, непрокопсали вкиснати сливи, веждународна изолация и страшна мизерия! НЕ ти щем ни "кабинетите", нито гладорията, и не яловите кокорчовци са ти криви - ТИ си Яловият НЕПРОКОПСАНИК, и въобще не ти е крива цялата вселена, в която твойто самальотче така и не може да си намери място. МАХАЙ се ти, за да не изгинем!
64
1
 
4
 
! Отговори
до светът срещу.... преди 2 години
Обратното май е по-точно.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радев и янев за ръчичка да чистят тоалетната на володя
62
1
 
8
 
! Отговори
реалист преди 2 години
Най-големият виновник за това,което се случва и ще се случва тепърва в България е Румен Радев.Той докара канадско-еврейските престъпници на власт
61
2
 
8
 
! Отговори
Да преди 2 години
До Светът срещу Русия Да отдадем почит на великия Рони Рейгън - гробокопача на червения тумор.
60
7
 
7
 
! Отговори
българин преди 2 години
Че Киро вече е история е ясно,но въпроса е дали и България няма да е история след неговото "управление"
59
3
 
10
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 2 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...
58
1
 
12
 
! Отговори
Олд преди 2 години
По кротко летецо импичмънта е вазможна опция.
57
12
 
3
 
! Отговори
аз преди 2 години
Това баше единственият мислещ човек в правителството! Г-н Радев сложете ред и им скръцнете със зъби на тези военнолюбци. Кого защищавате, бе - шепа бандеровци! Не съм съгласна заради тях да страдат моите цеца, който ги съжалява да грабва пушката и хайде в украйна. ***! Никога против Русия. Нас никой не ни е питал, дали искаме в нато или европа - политиците сами си го решиха. Сега да внимават в картинката! Много сме!
56
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радо-радке ле, по-тъпо и алчно чудовище от ТЕБ и по Тошово време не сме виждали, разкрачи се широко между ***...ьо и хиро мустафова, и все някой ти е крив заради собствената ти некадърност и шизофренична мания за "величие". Никой не ти е крив, дори смотаните ти кокорчовци, ти си ПРОВАЛ и в национален, и в международен мащаб, РАЗКАРАЙ СЕ овреме, докато не сме изринали цялата гнила тор от руското ти пРЕЗИЛдентство!
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-гнусно и посредствено хибридно влечуго от РР не сме виждали, а и такова КОМУНЯШКО лицемерие е абсолютно невъобразимо! Като видя колко са ти калпави и алчни кокорчовците, сега се опитваш да се дистанцираш от тях - няма как, ТИ ни ги натресе на джоба и съдбите, ТИ се махни - горкото Яневче е само поредната ти смотана мижитурка. ВЪРХЪТ на мизерията и некадърността си самият ТИ, а не поредната ти матрьошко или еднодневна партийка, която отново ще ни ***...дисаш на главата. ВЪН с ДС от страната!
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мари Радо селяндурска, нали това са ТВОЯТА партийка и твоите матрьошки - за година не направихте НИЩО освен разруха, хаос и невиждана мизерия! Възцарихте ПРОСТАЩИНАта и КРАЖБИте на едро само и само да "изчегъртате" Борисов и да ни се натресете на главата! ако за войната до нас е виновен Адолф Путьов, то ТИ си причината за РАЗДЕЛЕНИЕТО и мизерията сред НАС - ТИ си по-противен и страшен Адолх Фигурантов дори от самия Путьов!
53
4
 
17
 
! Отговори
Янев-комунист преди 2 години
Аман от дърти комунисти в управлението на България. Румен Радеф и Янев са вредни за България. Трябва бързо да ги изчегъртаме.