Адвокат: Борисов е задържан за изнудване, няма повдигнато обвинение

Владислав Горанов също е задържан
Обновена: 18 мар 2022 06:07 | 18 мар 2022 06:01, Елка Василева
271
Адвокат: Борисов е задържан за изнудване, няма повдигнато обвинение
Снимка: архив, БГНЕС

Адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков каза, че няма повдигнато обвинение срещу Борисов.

Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор,  обясни пред журналисти адвокатът, който беше в сградата на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), където бе отведен тази вечер Борисов.

Още по темата
Той каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение "Боец".  Менков уточни, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по  думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите.

Преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата, каза Менков. По думите му първото действие по разследването е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на свидетел в четвъртък и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в  дома на Борисов.

Няма повдигнато обвинение, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини, обясни адвокатът.

Той информира, че  Владислав Горанов също е задържан, в момента се изготвят документите за задържането му за 24 часа, очаква се и Севделина Арнаудова също да бъде задържана за 24 часа, тъй като в дома й продължава да тече претърсването.

За нито едно от претърсванията няма предварително разрешение на съда, полицейските органи ги извършват при т.нар. условия на неотложност и са длъжни до 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания, коментира Менков. Той смята, че изобщо не може да се говори за никаква неотложност, при положение, че проверката тече вече три месеца.

Според него в разследването не участват европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори  и не става въпрос за никакви евросредства. В момента дори няма разследващи полицаи, има само полицейски органи, които се държат изключително професионално, разказа той за обстановката в ГДНП. В петък ще очакваме разследващите да решат какво ще правят. Те трябва да докладват на прокуратурата, да се определи наблюдаващ прокурор, да видим ще има ли повдигане на обвинение, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на свидетел, посочи Менков .

Пред ГДНП, където беше отведен Бойко Борисов, в четвъртък се събраха активисти и симпатизанти на ГЕРБ  и народни представители от ПГ на ГЕРБ-СДС. Преди това те бяха пред къщата на Борисов в Банкя, след като беше оповестена информацията, че е задържан лидерът на ГЕРБ. От МВР съобщиха, че Бойко Борисов е задържан и че е в ход мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
2
 
15
 
! Отговори
Кажи честно преди 2 години
Преписка от медиите?! Някой казал нещо и си в ареста!? Не харесвам Бойко, но това което става е чист комунизъм! Новия канадски метод на демокрация, това ни чака , скоро няма да имаме право на мнение на протест край на свободата! Добре дошли в новата реалност, вече няма България има ЕС , няма български интереси, има европейски! Забравих ме че сме българи! Управляватни чужденци ,който нямат мисъл в главата и само заекват !Българи събудете се!!!!!
179
5
 
3
 
! Отговори
Павел преди 2 години
Най-вероятно е задържан за времената, когато беше портиер в СИК и после се издигна до главна мутра и министър-председател
178
5
 
16
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
Не знам на кой са по-големи топките, на Рашков, че използва МВР-то да тормози политическите си опоненти или на Борисов, че подгони Черепа. Хайде малко се замислете!
177
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
борисоф стана мома, честито!
176
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко управление, но си ги избрахме...Утре ей така ще влязат без заповед на съдия и в нашите къщи. Полицейщина на Рашков с 23 луксозни имоти.Сладка работа по нашенски.
175
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 години
Какъв рекет,он 1 стотинка не е взел от Божков,само една пуричка е изпушил,чист е като момина сълза.
174
7
 
5
 
! Отговори
ТУЛУП С 200 преди 2 години
ЪЪЪЪЪЪ ЩЕ МЕ ОПАНДИЗЯТ ....ВРЕМЕ БЕШЕ
173
3
 
28
 
! Отговори
Жалка картина преди 2 години
Досега-6-7 версии излезоха! За последно-коя е актуалната-Божков,Ковеши,чекмеджета... В тоя ред на мисли за кражби и корупция-нещо за окрадените 4 милиарда чрез КТБ по времето на Орешарски няма ли? А за Нинова и нейните приватизации няма ли? А за 18-те имота на един борец срещу корупцията -няма ли? За Мая Костинбродска и нейните мошенгии-няма ли? А за Жан Виденов- там вече е безсмислено да питаме!
172
8
 
11
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Само 120 злоупотреби? Че то това направо нищо, бе! 120 за 12 години, това е средно по 10 кражби на година. Което прави по-малко от 1 кражба на месец. Човекът направо си е крадял умерено :)
171
11
 
16
 
! Отговори
SS преди 2 години
Най-накрая! - Това е един добър ден за българската демокрация!
170
5
 
7
 
! Отговори
Istinata преди 2 години
Zatvor za tozi debel mazen kradec.
169
2
 
14
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
Ние ги хващаме - те ги пускат... Прах в очите...
168
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не е арестуван е птиченцето Цв
167
7
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
И Кирчо да внимава с македонията, че ще го свалим с камъни!!!
166
15
 
24
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Само за това, че първи се престрашиха да арестуват бивш министър председател им свалям шапка. Милиционер или какъвто и да е Рашков доказа, че има топки и то големи!!!
165
2
 
7
 
! Отговори
голямото чакане преди 2 години
До Богомолец Надай се,к-ре,на пияни жени!
164
10
 
13
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Някой да си спомня по времето на Герб и по заповед на Буци се стреляше и убиваше с гранатомет - за което България дори е осъдена..имаше обиски по времето на които задържани с белезници на гърба "отключваха сейфове и ги самоубиваха"- срещу "пържолка"..влизаха с вратите в 6ч..с маски и автомати насочени към деца..заключваха и изнудваха и рекетираха с месеци хора..заграбваха бизнеси..и так далеОтносно късата памет..
163
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Примерно всеки десети човек в живота си ще е задържан за 24 часа, но само за тиквата това е новина. Смятайте само, какво се случва в момента (нещо в пъти по-лошо и скандално) за да се разиграва този евтин циркаджийски номер на народа. Днес вече няма ковид, война, износ на оръжия, беанци на наш гръб и т.н. Недейте да спите и да се приспивате и да се настройвате с евтини циркаджийски номера!
162
3
 
10
 
! Отговори
aqsw преди 2 години
Ех, мисирка да си днес, скачат от тема на тема страшно напористи са.
161
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опаа...това разследване е под надзора на европейската прокуратура пичове.А тя е шеф на нашата.Каскета няма как да опъне чадъра,че и нищо няма и да му казват .Хубав ден за демокрацията.