Менков: Липсват условията за неотложност при ареста на Борисов

От дома на лидера на ГЕРБ не е иззето нищо
Обновена: 22 мар 2022 15:08 | 22 мар 2022 15:08, Нели Христова
48
Менков: Липсват условията за неотложност при ареста на Борисов
Снимка: БГНЕС

"Нямаше ситуация на неотложност при ареста на Бойко Борисов, в практиката т.нар. неотложност се прилага при задържането на наркобанди", това каза адвокат Менко Менков, който коментира в централата на ГЕРБ днешното решение на Софийския градски съд.

"Претърсването в домовете на Борисов, Арнаудова и Горанов е извършено по така наречения неотложен случай. От самато начало тезата ни е, че липсват условията за неотложност. Проверката е започнала на 10 декември миналата година", допълни адвокатът

СГС остави днес без разглеждане внесените от СГП искания за съдебна санкция по извършените процесуално-следствени действия по претърсване и изземване от адреси, свързани с Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

"Това, което твърдя пети ден е, е че липсват две основни предпоставки, без които съдът да се произнесе. Неотложността не е налице, тъй като повече от три месеца полицейските служители проверяват този сигнал. Второ - става въпрос за събития, които съгласно твърденията на Васил Божков, чиито показания не са нищо по делото, става въпрос за минал период от 2014 до 2019 г. и няма условия на неотложност. Този свидетел от две години се намира в ОАЕ. Второто е липсата на компетентност. Това, което се съдържа в чл. 194, ал.3, т.1, може да се провери много лесно. Няма никакво съмнение, че това обстоятелство е било известно на всички участници в тези незаконни действия. Никой български съд не може да разпореди действия. Законите се приемат от Народното събрание. Законите са направени, затова има и разделение на властите“, продължи той.

"Произнасянето на съда е в смисъл, че тези две основания, не са налице. Не е налице неотложност на случая и е налице извършването на действия от орган, който няма правото“, изтъкна юристът.

"Прокуратурата е съобщила, че ще извърши единственият възможен законен акт, е да изземе материалите по делото и да го възложи на следовател. Ще чакаме действията", завърши той.

Адвокат Менков допълни, че от дома на Бойко Борисов, не е иззето нищо. От дома на Севделина Арнаудова е иззет поздравителен адрес от Васил Божков лично до нея. Освен това е иззет и бележник с лика на Бойко Борисов.

"Взети са 200 долара, 100 рубли, не знам колко крони. Тези парички трябва й се върнат. Не е незаконно да имаш пари", отбеляза адвокат Менков.

"От Горанов се иззети някакви парични средства, които са от търговското му дружество", посочи той.

“Вероятно вие журналистите ще научавате какво се случва по делото преди мен", коментира още адвокат Менков.

Той заяви и че утре най-вероятно ще бъде внесена жалбата пред Административния съд относно задържането на тримата.

"По силата на самия закон претърсванията са незаконни. Едва третото действие след претърсванията, са заповедите за задържане за 24 часа, които са 3 часа сутринта за г-жа Арнаудова, там превъзбудата е била по-голяма, 23 часа за г-н Горанов и 21:40 часа за г-н Борисов", посочи той.

Адвокат Менков съобщи и че в дома на Арнаудова, полицаите са претърсвали най-обстойно в стаята на 8-годишната й дъщеря. Те се преровили всички шкафове и чекмеджета, като са разхвърляли дори и рисунките на детето.

"Възможно е тримата да бъдат арестувани отново. Нито Борисов е избягал при Божков в Дубай, нито Горанов, нито Арнаудова. До този момент няма нито едно доказателство. Самото изречение, че прокуратурата пречи на МВР да събира доказателство, е нонсенс. Правилното е обратното. Как първо се задържа, а после се събират доказателства?", запита Менков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рублите на Севда са за плащане на Пеевските Путински медии.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бе щом 16 А преди това може ли да си представим, че в която и да е друга държава от немилиционерските, би могло да се случи кое да е събитие от долуизброените, без да предизвика грандиозен скандал:- главният прокурор си чати с пи ар севи бойко на заседание на правната комисия в НС- установява се, че известен "бизнесмен" е ощетил държавата с 556 млн., той признава, че за целта е платил подкуп на финансовия министър и прокуратурата НЕ разследва това- публикуват се записи, на които главният
15
8
 
11
 
! Отговори
чудо преди 2 години
Рашков прояви тотална правна некомпетентност. Политическа репресия е трима задържани за 24 часа в килия без да са разпитани. Ако направят анализ на кръвта на Рашков, сигурно ще установят 3 промила кръв в алкохола който е изпил.
14
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Менко, ти колко пари изкарваш за да браниш мaвията, я си кажи??
13
10
 
3
 
! Отговори
Менков преди 2 години
Стига, спри се! Дебелоглавата комунистическа стена е невменяема непоклатима! Не чуват, не виждат не уважават нищо различно от тяхното мнение и интерес. Замитат под килима истинските проблеми, които чакат бързи решения. Отлагат ги във времето, защото са неспособни да ги решат. А и трябва да разпишат за Македония! А има и още за крадене! Търпение! Ще се наиграят!
12
6
 
8
 
! Отговори
Бе щом преди 2 години
Кирчо вика вътрешния министър и нарежда този и този да се арестува, без съдебна заповед за обиск и арест, работата отива на зле. И да си представим че си назначат и прокурори , пък и съдии, както искат, ще се върне милиционерската държава. Той Баце си е за разследване, обаче като гледам Кире Декларация и Рашко тая работа не е по интелекта с тия аматьорски изпълнения, стил 09.09.44г.
11
2
 
8
 
! Отговори
ИСТИНА Е преди 2 години
Воко няма да отърве затвора защото смята разбра, че е крадец голям.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква не я свърши Менко! Трябваше да изкараш Смрадливия от кауша а не да философстваш. Ся Менко ше го менкат и няма да има ,,,, хонорарчееее.... :))
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 9 Добре, менко :)
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм юрист. Според мен причината за ареста от МВР, без да уведомят прокуратурата, е в негодността на прокуратурата. Тази прокуратура се държи, като адвокат на герб. На нея не може да се разчита. Тя много пъти показа, че не желае да разследва бб. Беше питана и от ЕП и продължава да не прави нищо по много случаи, включително разследването на испанската прокуратура, което ще превеждат сигурно с години.
7
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
хайде сега да млъкнат всички разбирачи по темата , получихте ли компетентен и адекватен отговор ? не се напъвайте повече с анализи , по ясно от това изказване не може да направите
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Менков, пусни си Гуглето и ще видиш сума ти доказателства. Ако не можеш да се справиш, отиди при Киро да те научи :)
5
3
 
12
 
! Отговори
фуфау преди 2 години
интересен избор на сако за такава важна тема
4
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм да се разбира ли, че ако НЕ бяха го задържали неотложно сега тиквата щеше да си е в ареста.
3
8
 
12
 
! Отговори
Ая преди 2 години
този аграр защо не каже как пере парите на буци през офшорките.Ако не беха го арестували буци щеше да си пие кафето с черепа. Сега поне има малко медийна пушилка и баце нема току така да офейка
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как липсват, всеки панелен разбирач го смята за неотложно
1
8
 
13
 
! Отговори
за мен преди 2 години
Не липсват. Даже ги има в излишък и баце си е за ЦСЗ.