МС прие оперативния план за приемане на еврото

Предстоят законодателни промени
Обновена: 27 май 2022 15:13 | 27 май 2022 15:10, Нели Христова
124
МС прие оперативния план за приемане на еврото
Снимка: БГНЕС

Правителството прие оперативния план за приемане на еврото, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Министерски съвет.

Предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Процесът продължава в парламента, каза Василев.

Той припомни, че България де факто вече е приела еврото през Валутния борд.

Става въпрос за план, който дава ясни срокове и задачи към банките, към платежните институции, към държавните институции за това как ще се въведе еврото, как ще се работи по особените залози, как ще става превалутирането, как ще става обръщането на заеми и депозити, обясни Василев.

Финансовият министър каза още, че в рамките на един месец търговците ще имат двойна каса – и в лева, и в евро.

За защита на потребителите е планирано 3 месеца преди въвеждането на еврото и 9 месеца след въвеждането на еврото да има публикувани цени и в лева, и в евро.

Конкретната дата за приемане на еврото ще стане ясна, едва когато се премине през всички обществени обсъждания и законодателни промени.

Относно така наречения български вариант на закона "Магнитски", за който стана ясно в четвъртък, Василев каза, че има работна група, която се ръководи от Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, Министерство на външните работи, ДАНС и редица други институции.

Когато излезе първия списък „Магнитски”, имахме дупка в законодателството, припомни Василев и подчерта - поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена.

МП е най-правилното министерство – да се съобрази с всички национални и международни актове и да намери начин, когато някой е санкциониран и това санкциониране поставя проблем пред българската финансова система и икономика от допълнителна зараза, този проблем да бъде овладян. Това, разбира се, трябва да подлежи на съдебен контрол, заяви Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Асенка Василева преди 1 година
Ще питам първо мъжете ми Румен и Румен дали да въвеждаме еврото!
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя че ни върнат в 1 клас ,ако не ги свалят
104
0
 
1
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ами и сега почти всички лекарства са в евро и лев,така че само да скачат заплати и пенсии и ние сме равнопоставени ..поне на думи
103
1
 
1
 
! Отговори
Darth shadow преди 1 година
еврото става само за едно, да си палиш печката :)))
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали си държиш парите в евро си е твой проблем и риск, ние си искаме лева и няма да позволим да ни крадат, ако ни се изпречиш ще бъдеш смазан, ха-ха хи-хи!
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже съм бал-ама държа от 4 години всичките си спестявания в швейцарски франкове
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България приема еврото и почва като най-бедна страна да крепи най-богатите страни в европа като германия, франция, италия, те са закъсали и им трябват балами да им помагат.
99
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Да дойде Стив Ханке и да ни каже как да се отвържем от еврото и се вържем към швейцарския франк , нали щяхме да ставаме Швейцария на Балканите. Няма да ни плаши инфлацията в ЕС.
98
3
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ЗА ЕВРОТО СЪМ А ВИЕ БЕДНЯЦИТЕ КАКВО ВИ ОСТАВА ДА ДРАСКАТЕ ТУК ПРОСТОТИИТЕ СИ И ДА ОБИЖДАТЕ
97
2
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Браво!!! Даже закъсняхме доста.
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто стана войната в Украйна, всичко ми е в Евро, за да ми е по-лесно.
95
0
 
4
 
! Отговори
Това истината - евро преди 1 година
ВЕЧЕ ВСИЧКИТЕ МИ СМЕТКИ В БАНКАТА СА МИ В ЕВРО... ХАХАХААА....ТЕГЛЯ И ОБРЪЩАМ В ЛЕВОВЕ...!
94
2
 
5
 
! Отговори
555 преди 1 година
Литва, Латвия и Естония приеха еврото и сега са са с най-високата инфлация а ЕС Бедните страни са обречени след промяната на още по-голямо обедняване. Самия Стив Ханке(бащата на валутния борд) каза че тази стъпка не е удачна за България. Той е добронамерен към страната ни и голям икономист и няма как да пренебрегнем мнението му.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да приемем за валута "ГЛИЦЕРИНА"... понеже като го вкараш в д=у=п=е=т=о лесно се с=е=р=е!... Депутатите знаят за това, понеже го използуват скришом от народа всеки Божи ден и затова не предлагат "ГЛИЦЕРИНА" да бъде приет като валута!
92
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До Аз промянатаДано ти се развие и малко мозъка
91
2
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Време разделно настъпва, дами и господа, натурализирани еуропце;))) Времето раздел но е Часът на Истината! Сега ще си проличи, кой какъв е и коя партия, каква е, сиреч българска ли е или интернационалистическа, т.е. европейска. Защото БСП като каат: Ний сми българска партия, ама искаме еврото, е, българска партия ли са? Партия, която заличва един от националните реквизити, каквато е националната валута - лева, как може да се нарече българска? Същото го отнесете за ГЕРБ, ДБ, ИТН (ПП са ясни),ДПС
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тия не стига дето фалираха България а сега искат да фалират и Евро съюза
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да въведат еврото при инфлация по висока от 1,5%, а в България инфлацията е 14.4% по статистика, а реалната е над 40%.
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Швеция, Унгария, Полша, Чешка република, Хърватия, Румъния и др. не са въвели все още еврото? Те по глупави ли са от нас, а и стандарта им е много по висок от нашият.
87
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влизането в Еврозоната гарантира скок на цените с 20%-30%. Властта буквално и ефективно ще умори пенсионерите от глад. България е и единствената страна от целия ЕС, която влезе в евросъюза без референдум и се кани да влезе и в паричното семейство на Европа пак без допитване до гражданите.