МВнР връчи на Скопие нота срещу прояви и лозунги срещу България

Изразява се дълбока загриженост от случващото се
12 юли 2022 14:30, Елка Василева
34
МВнР връчи на Скопие нота срещу прояви и лозунги срещу България
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на външните работи (МВнР) изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) във връзка с констатираните през последните дни в публичното пространство на съседна РСМ многобройни прояви и лозунги, насочени срещу България, съобщиха от МВнР.

Още по темата
В нотата се изразява дълбока загриженост от случващото се, което е в отговор и на разпространявания антиевропейски наратив срещу утвърждаването на добросъседски отношения между двете държави.

Особено притеснително е, че недоброжелателните прояви в публичното пространство ескалират в момент, когато София и Скопие активно търсят път към конструктивен диалог и намиране на трайни взаимноприемливи решения в интерес на европейската интеграция на РСМ и региона, посочват от МВнР.

Вярваме, че подобни прояви ще се превърнат в част от миналото, а нашите две държави ще успеят да отворят нова страница в отношенията си, основана на взаимно уважение и искрено приятелство, заявяват още от МВнР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
4
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Нека спрем да се заблуждаваме, бБългарския интерес не е РСМ в ЕС , напротив мънкитата трябва да бъдат отделени от Албания и албанците ще свършат останалото по българския дневен ред до 10 години а той е иванмихайловото "Македония без българи огън да я гори! " на зло куче зъл прът на такава тежка неблагодарност тежка съдба се полага. Като не знаеш за къде си тръгнал ( с македонизма за Европа) стигаш до неочакваното място на провинция в Албания ...
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
маке 22 верно че сте експеримент с идентитета , каква да простиме голи отток , отворете си архивите на удба
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е как ще искат всичките са с петолъчки от 1946 още са в това време там партия левица дето протестира а вмро дпмне немам думи , всичките им партии вмро а вмро изначално българи са го създали
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Македония обяви независимост от Югославия, държавният им резерв беше в банката в Белград и сърбите им го прибраха. Ще го видят обратно на кукуво лято. Така правят братята им сърби. Не като вражеска България, която им подари танкове и оръдия, за да се бранят срещу отцепниците, които искаха да разцепят Македония на две отделни държави. Като излизат да протестират, нека си го припомнят.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е първата държава в света, която призна независимостта на Сев.Македония. Благодарение на България, Русия призна независимостта на Сев.Македония. Преди 20 години, когато Сърбия изтегли тежкото въоръжение от казармите в разгара на гражданската война,България изпрати безвъзмездно танкове и гаубици. Сръбски партии искаха да правят автономни райони в Сев.Македония, както Русия в Украйна. Все България им е виновна. Неблагодарници, без капка мозък!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Македония искали бате Бойко да им го дадем.Давате ли го?Може пък да оправи проблема между нас.Аз съм съгласен да го пратим.Даже панделка за подарък може да му вържем.Тези македонци са ги объркали много с пропагандата там.Хем са сърдити на френското предложение,хем не искат в ЕС.Не знаят какво искат.Само Бойко сакали хахахаха
24
1
 
7
 
! Отговори
М преди 1 година
Ще се стреснат сега македонците и няма да сеят омраза вече!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо никой не споменава делото на акад. Александър Теодоров -Балан, който в продължение на 30 години води неуморна битка с макдеонския тогавашен идеолог - Димитър Мисирков, въръл защитник на Македонската утопия. Балан издирва, проучва и събира огромен документиране материал, като доказва, че НЯМА МАКЕДОНСКА ДЪРЖАВА, НАЦИЯ, ЕЗИК И ИСТОРИЯ. Разбира теориите на Мисирков! Вие хубаво сте кръстили метро на името на Балан, ама няма да е зле и да се споменава, все пак е бащата на българския език
22
3
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
А аз саКам да кажа моето мнение :Късане на всякакви отношения с тея промити мозъци и затваряне на границата с тях и също така да им се отнемат българските паспорти които не са малко на брой!
21
4
 
4
 
! Отговори
Маке преди 1 година
До 21. Поради нивниот фер однос и добрососедство им простивме се на србите. Ако и вие го направите истото со македонскиот народ и неговиот иазик, тогаш ке бидеме наиблиски народи и приатели. Едноставно нали?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балан
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ЗАЩО НЕ ДАВАТЕ ТУК НОВИНАТА,Ч Е ОНЯ ДЕН ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РСМ ПУБЛИЧНО ОБВИНИ РУСИЯ В ИНСЦЕНИРАНИ ПРОВОКАЦИИ НА ПРОТЕСТИТЕ?? ТОВА Е ВАЖНО! ДАВАЙТЕ ЦЯЛАТА АКРТИНА, НЕ САМО КОЕТО ВИ ИЗНАСЯ КАТО ТИПИЧНИ РУБЛАДЖИИ!
18
1
 
6
 
! Отговори
ГОЛЕМОТО МАКЕ преди 1 година
Сакам да ви кажам дека парвото чевалче, парвата зелена ***, парвата динозауриа и така натаму сите сА МАКЕДОНСКИ. За месечината целиот свет знае дека е македонска. Сега после нови научни изтражуваниа е докажано дека и звездите на македонски нешепнуват. Кажи ''Маке 1'', *** е тоа вистинска македонска скромност
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 Маке, Сърбите квото им трябваше го набараха.Откъснаха изконно българско население от народа български.Освен това, ако вие примерно решите да помакедончите люде от историческото минало на Сърбия ще сърбите ще ви разкатаят фамилията.И още нещо, защо вие не помакедончите сръбският цар Душан който се е кронисал за цар в Скопие държавата му е обхващала цяла Македония.Там не смее те да пипате, нито в македонският манастир Прохор Пчински който сърбите ви го взеха.
16
0
 
5
 
! Отговори
Яне преди 1 година
До Маке: Саму си мислите дека не бараат сръбите ништо от Вас. Само Ви земаа се и сега не сакаат да Ви го вратат
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трийте го тоя дет пише на развален български това си е подигравка с нас.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ за съжаление е пълна с комплексирани и агресивни хора, които даже не осъзнават, че на българите въобще не им пука за тях , нито искат да ги асимилират, нито им трябва мижавата им територия, притрябвали са ни още шведи. Да си трошат циментовите тикви и да не ни занимават с техните глупости!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига вече с тая РСМ.И те като у нас,натискат им копчетата и козируват.
12
0
 
6
 
! Отговори
до Маке преди 1 година
Моля те, прочети малко за ''Южна Бановина''. Какво е било, администрация, училища, свещеници и т.н.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МакеЕ па вие сте продукт на србите