ДБ: Да се премахнат всички комунистически символи от публични места

Върху тях задължително да се посочва престъпния характер на режима
17 ное 2022 18:10, Йоана Цонева
355
ДБ: Да се премахнат всички комунистически символи от публични места
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" предлага комунистическите символи да се премахнат от публичните места. Върху паметниците, които не могат да бъдат преместени веднага, следва да бъде написано, че са "свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа".

По-рано днес Мартин Димитров и група народни представители от ДБ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Предложените от тях промени на практика задължават държавните органи и местната администрация да премахнат от публичните места символите от периода на комунистическия режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., или такива в негова възхвала. Това се отнася до лозунги, надписи, знаци, снимки и всякакви други обекти.

Министерството на културата следва да определи културен институт, на който въпросните организации, териториални звена, органи на местно самоуправление и местна администрация могат да предоставят произведения на изкуството - скулптури снимки и други, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим в България.

Още по темата
Законопроектът забранява поставянето на символи "невярно пресъздаващи или възхваляващи дейността и историята на комунистически организации" на публични места. Когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели със следния текст:

"Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание."

При нарушения на правилата и непоставяне на табела съответният областен управител следва незабавно да отстрани паметниците.

Символи или произведения на изкуството, свързани с комунизма, трябва задължително да посочват престъпния характер на режима, пише още в проекта на ДБ.

За нарушения на разпоредбите на длъжностните лица се налага глоба в размер от 500 лева до 3000 лева. За всяко следващо нарушение глобата става двойна, става ясно от заключителните разпоредби на текста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
6
 
16
 
! Отговори
Петъръ преди 1 година
Не може България на всеки луд да се харесва. Паметникът е част от българската история. ДъБъ са луди за връзване. Докога ще им дават трибуна в НС.
290
3
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 година
За съжаление няма как да стане. Най-големите комунистически символи са панелните блокове, ама ще трябва да ги гледаме.
289
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради тскива, де ми дават наклон, ще сложа макет на цървена звезда на покрива на сградата си, която е супер публипна, ама ще я осветя в парвено и ше дрънчи саундтрака на На всеки километър, ей така, шото да го дразня.
288
0
 
8
 
! Отговори
алея на фалшивите преди 1 година
демократи полово неутрални требе.Като се почне от веселиновския философ и се стигне до сикаджийската мутра.И задължително обелиски на всички гл.прокурори.Да знаят и помнят поколенията кой ги ограби.И сега ги товари с милиард.дългове.Да знаят как ни превърнаха в несретниците на Европа.И как се става приказно богат от нагли присвоявания.Задължително от ДБ,заедно с разперкани тинейджърчета редовно да слагат китки!офа
287
12
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да се премахнат. Даже много заккъсняхме! България е демократична страна. Член на ЕС.ДА ИЗТРИЕМ СРАМА ОТ МИНАЛОТО!!!
286
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СССР обявява война на България на 7.9.1944 когато войната с Германия е де факто в края си и България не се намира под немски контрол.Следват 45 години в които България няма право на самостоятелна външна и вътрешна политика. Държавите които пробват биват моментално смазвани със сила (пример Пражката пролет). Коя нормална държава ще слага паметници на своите поробители отнели независимостта и със сила и поддържащи я зависима със сила? СССР е поробител за България.
285
7
 
18
 
! Отговори
Петъръ преди 1 година
Защо лудниците в България не си вършат работата? Докога лудите от ДъБъ ще се разхождат без проблем по улиците?
284
2
 
24
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Не може само паметниците, трябва всичко построено по времето на този режим, за да види народа какво се е построило след 10.11.1989. Предлагам да почнат с АЕЦ и ТЕЦ после панелките.
283
2
 
18
 
! Отговори
Шогун преди 1 година
ДъБъ не трябва да се взимат на сериозно. Един луд от лудницата като ви каже че е Наполеон взимате ли го на сериозно? Същата работа и с ДъБъ.
282
13
 
5
 
! Отговори
Ми правилно преди 1 година
И русуфилчетата заедно с М о ч а бегом в русия
281
13
 
6
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Вън *** от България! Вън всички паметници на Сесерето - окупатор по техни документи - от България!
280
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей латвиец първо укрите забраниха бг на територията на украйна , нямяме нищо общо с литва и латвия , че и полша в друга геогр територия са
279
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да се премахнат всички чуждестрани НПО - *** и тези сами ще разпуснат ДБ
278
5
 
24
 
! Отговори
История преди 1 година
Тези предатели на държавата ни да не се обаждат изобщо ,че така ми писна от глупости! Не ги е срам! Колко пари ще ви дадат за този закон? Брей, голям прът в очите на Американците комунизма! Скоро ще разберат,че накрая тяхната демокрация ще отиде в историята ,а държавите с тоталитарните режими ще са първи :) !!
277
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оправихте всико в държавата ,та сега паметниците ви пречат.
276
2
 
23
 
! Отговори
Хан Кун Фън преди 1 година
Кога ще я разпускат и забранят тази сбирщина наречена ДБ? От тях само такива глупости могат да дойдат.
275
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЪРВИТЕ ХАЙМЪРСИ В БЪЛГАРИЯ, ЗАЛП ПО ТОВА ПАРОДИЙНО ГРОЗИЛИЩЕ !!!
274
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 302 - как ни се иска комунистите още толкова пъти да "фалират" България.
273
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
298-ами те са тук бе. във зоологическата градина бол. ЗЪБЕСТИ И ЗУРЛЕСТИ.
272
0
 
2
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Долу ***