ДБ: Да се премахнат всички комунистически символи от публични места

Върху тях задължително да се посочва престъпния характер на режима
17 ное 2022 18:10, Йоана Цонева
355
ДБ: Да се премахнат всички комунистически символи от публични места
Снимка: БГНЕС

"Демократична България" предлага комунистическите символи да се премахнат от публичните места. Върху паметниците, които не могат да бъдат преместени веднага, следва да бъде написано, че са "свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа".

По-рано днес Мартин Димитров и група народни представители от ДБ са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Предложените от тях промени на практика задължават държавните органи и местната администрация да премахнат от публичните места символите от периода на комунистическия режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., или такива в негова възхвала. Това се отнася до лозунги, надписи, знаци, снимки и всякакви други обекти.

Министерството на културата следва да определи културен институт, на който въпросните организации, териториални звена, органи на местно самоуправление и местна администрация могат да предоставят произведения на изкуството - скулптури снимки и други, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим в България.

Още по темата
Законопроектът забранява поставянето на символи "невярно пресъздаващи или възхваляващи дейността и историята на комунистически организации" на публични места. Когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели със следния текст:

"Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание."

При нарушения на правилата и непоставяне на табела съответният областен управител следва незабавно да отстрани паметниците.

Символи или произведения на изкуството, свързани с комунизма, трябва задължително да посочват престъпния характер на режима, пише още в проекта на ДБ.

За нарушения на разпоредбите на длъжностните лица се налага глоба в размер от 500 лева до 3000 лева. За всяко следващо нарушение глобата става двойна, става ясно от заключителните разпоредби на текста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С предложения не става бре!!! Чук, самолет и Москва!!
270
4
 
8
 
! Отговори
Фън Кун Хан преди 1 година
Много безделник, много нещо в тази България.
269
15
 
4
 
! Отговори
Братята американци преди 1 година
са винаги добре дошли в България.
268
16
 
13
 
! Отговори
Литва преди 1 година
Явно в Литва няма демокрация, в Полша също, но в Русия, която забранява български език в окупираните части на Украйна има? Кога ще разберете едно просто нещо......колкото сме по близо с Русия,толкова сме по близо до просия.
267
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам да се премахнат всички паметници на американски президенти,нямащи нищо общо с нашата история.И оня срамен паметник на американските и англииски пилоти бомбардирали София,Дупница,Кюстендил и затрили живота на хиляди българи !!!
266
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предлагам на всички евроатлантици като се почне с Христо Иванов да се набие подострен 3 метров кол от....з...а.д. и да се поставят с до паметниците на съветския войн.
265
5
 
6
 
! Отговори
пфффф преди 1 година
*** жалки.И защо да се премахват тия символи бе па ляци?Не е ли по-добре да останат за да може който иска да заведе детето си там и да му обясни какво значи комунистически режим или комунистическа диктатура?Като ги премахнете и след 20 години никой няма да помни тоя мракобесен комунистически режим.Жалки псевдодемократи.
264
10
 
21
 
! Отговори
Божил Божилов преди 1 година
Най светлите,най създатели,години,които е имал нашия народ,това са годините на народната власт.Скелета основата и на сегашната икономика са изградени по време на социализма.Всички знаем тези обекти изградени с тежък труд,но и огромен ентусиазъм от българския народ.
263
3
 
29
 
! Отговори
Слепок преди 1 година
Да се премахнат всички следи от това недоразумение ДебилиБългария. Тия ще ни доведат до национална катастрофа.
262
16
 
13
 
! Отговори
Мигрант преди 1 година
Защо няма поток от миграция към славната комунистическа империя РУСИЯ..??...Защо.?
261
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В последните дни няколко човека напуснаха ДБ, днес и благоевградския бизнесмен Владимир Миленков. В скоро време ще останат Ристьо и Гнома да се гледат, че са Убави. Ама и те нещо са развалили отношенията, та ще гледаме. И това ми било партия, та и се правят на важни. Сбирщина!
260
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подобно предложение от един файтон хора, управлявани от американското посолство, няма нищо общо нито с народа, нито с историята на България!Аз съм за оставането на тези паметници и премахване на паметника на американските летци - убийци на бълггари!Тези *** нямат са врагове на българите!
259
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пак ли тея *** от Демократична Украйна
258
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Black Metal - Точно, барабар с паметниците и тия, че току-виж взели та си издигнали сами паметници и ще стане танто за кукуригу, няма що да се махат сегашните.
257
17
 
8
 
! Отговори
Не членувам в ДБ, преди 1 година
но подкрепям това тяхно предложение. Освен това, омръзна ми накъдето и да се обърна, да виждам пресъздадените от пишман творци образи на нискочелите, които в нормална държава си знаят мястото, а тук 45 години се крещеше истерично, че точно те са моралният коректор, по който трябва да се равняваме всички. А те си бяха и продължават да бъдат елементарни и годни единствено за помощна работа. Ако сред тях се роди нещо по-читаво, то отива в друга социална група веднага щом порасне и се осъзнае.
256
15
 
4
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 година
Всички нагли комунистически лъжци се позовават на демократичните права и свободи с единствената цел да ги унищожат!Другари, тоталитарните идеологии не са друга гледна точка -- те са престъпни в самата си същност.Другата им лъжа е, че това било ,,история"; другари, вашите измислени геройства и несъществуващи постижения не са никаква история, а злонамерена подмяна на истинската история.Нещо като ,,мултуиперспективността" на скопските родоотстъпниици -- също ваше отровно творение,еничери московски!
255
2
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Че то ДБ ако ги проверите до един са внуци и деца на комунистите, които като задуха вятъра на запад обърнаха *** си на 180 градуса, та така и техните потомци. И майка си биха продали за власт и пари, жалко, че тоя народ не се научи да разпознава вълците в *** кожи. Ако зависеше от мен, ДБ щяха да са по затворите!
254
2
 
22
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
Предлагам Демонична България и Де Сее Бе, да ги премахнем изобщо, защото, по-твърдократунести дъртикомундели от тях, едва ли има!
253
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
269 Комунистите от БСП се гордеят с кървавата си стогодишна история, която обхваща и мракобесието на комунизма. Какво да говорим повече.
252
1
 
13
 
! Отговори
Бълб преди 1 година
Докога в БГ ще водите битките на чужденците.