Радев: Армията ни е гарант за сигурността на България, а не донор за Украйна

Партиите се интересували само как да дадат оръжията на Киев
765
Радев: Армията ни е гарант за сигурността на България, а не донор за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на Въоръжените ни сили не като на гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна – това е единственото, което ги интересува, когато се говори за Българската армия – как тя веднага да си даде своите оръжия. Това заяви президентът Румен Радев, след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Анализът беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а във форума участва министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Още по темата
Президентът поздрави военнослужещите, Щаба на отбраната и Министерството на отбраната за постигнатите през годината резултати, въпреки трудностите. Той изрази съжаление, че в представения анализ за състоянието на Въоръжените сили налице са същите проблеми като тези през миналата година.

В усложнената среда за сигурност, променена драстично заради войната в Украйна, отново се отчита недостиг на хора и ресурси и закъсняла модернизация. "Дори и в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи", припомни президентът като допълни, че именно липсата на разбиране и консенсус в политическата класа за визия за развитието на Въоръжените сили е сред основните предизвикателства пред страната ни.
 
"Мантрата, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията, е дълбоко несъстоятелна", заяви държавният глава. Той припомни, че прозорецът за т. нар. "триъгълни сделки" вече е затворен, но дори и да е било възможно да се предостави техника за Българската армия, тя би била крайно недостатъчна на фона на необходимостта от цялостно превъоръжаване, а освен това при подобни сделки страната ни би заменила стари оръжейни платформи с друга стара техника.

Той допълни, че подобна замяна би била съпътствана и със значителни логистични проблеми за Въоръжените ни сили.
 
"Всички, които настояват, че с концепцията "сливи за смет" ще се решат проблемите с превъоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точно платформи бихме получили като замяна, кога ще обучим личния състав и как можем да ги поддържаме“, посочи президентът Румен Радев. Той напомни, че като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили е длъжен да настоява отбранителният потенциал на Българската армия не да се отслабва в сложната обстановка, а да се съхранява и развива.

По думите му истинска модернизация ще бъде постигната, когато отговорно редовно правителство и парламент се заемат с предложената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи. Президентът подчерта, че е необходимо България да планира осигуряването на значителни средства и да положи навременни усилия, тъй като страната ни вече е много закъсняла с модернизацията на Въоръжените си сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


765
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
560
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българския интерес е Украйна да спечели войната ??? Радев ти ако искаш руски мир може да палиш самолета и да отлиташ за Москва
559
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е доста разумен човек, който гледа да балансира между Запада и Русия в интерес на България. Изказванията са му обмислени и премерени.
558
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подай си оставка и ни освободи от безплодното си злобна присъствие
557
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега умнокрасивите скачате на Радев, но когато Украйна капитулира ще се окаже, че нашата позиция си е струвала. Ясно е, че старите оръжия няма да ни опазят, но без тях още по-зле. Колко точно ще изкарат нашите танкове или МИГ-ове в Украйна, някой замисля ли се? максимум 2 седмица. Та те Полските танкове вече ги унищожиха, а са къде по-модерни от нашите. Сега поне имаме оръжие, с което да плашим гаргите в Македония (Българската Украйна).
556
11
 
9
 
! Отговори
Доньо преди 1 година
Егати лицемерът! И си въобразява, че не се разбира какво се крие зад "загрижените" му приказки за нашата армия. Та ако Украйна падне и ние сме наред! Сегашните ли наши оръжия ще ни спасят? На кого прави услуга на всички е ясно, зад каквито и приказки да прикрива предателската си роля
555
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пилота ще бъде импичмант натам отиват нещата
554
9
 
10
 
! Отговори
георги преди 1 година
Прав е
553
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези военнослужещи които са на заплата и пенсия едновременно ли г-н Радев?
552
4
 
10
 
! Отговори
do 626 преди 1 година
американските чертежи на самолетчета за милиарди предплатени по ефективни ли са
551
8
 
9
 
! Отговори
Питанката преди 1 година
Шегаджия! И кой ще ни пази догодина, като изтече ресурса на миговете? Путин? Или Радев ще пуска Гълъби в небето?
550
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Танкове от 1977 г. - ще си ги пазим!Автомати от 1974 г - ще си ги пазим!Градове от 1975 г. - ще си ги пазим!С-300 от 1980 г. - ще си ги пазим!БТР от 1960 г. - ще си ги пазим!Треперете, врагове, защото може да нямаме бойци , но в окопите ще бъдат генералите, а колко са на брой е строга тайна. А са много!
549
9
 
17
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Този хасковски селянин в България защитава руските си господари,а днес в Букурещ се подмазва на Байдън. Но никой не му вярва в НАТО. Затова скоро НАТО ще отсвири Радев,за да не пречи на нашият съюз за отбрана,този нагъл руски агент.
548
12
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Радев не е виновен, че партиите се мразят и не могат да направят коалиция и мразят народа. Вие си ги преизбирате. Давайте, все така. Пожелавом ви успех в гласуването по 2 пъти на година. Аз не съм гласувал нито веднъж.
547
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Позор Всички знаем каква е нашата армия ако не е Нато досега Путин да си е разходил танковете но Радев си пази ръждясалото съветско оръжие за музея Позор за Борисов той нищо не направи за армията дълги години а Радев говори пълни глупости лъжи лъжи и пак лъжи от марионетките на Русия
546
16
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Ето, Радев е много прав. Няма правителство, защото трябва да се махне тази партийна система и да се въведе президентска република. Така ще е по-добре. Един ще се избира и един ще управлява. Сега нищо не правим с многото партии, които не вършат нищо и имаме само избори.
545
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Импийчмънт за Чорапа!!!
544
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Един да постави България пред интиресите на САЩ!
543
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие *** оти ли сте? Хората по 1 година за кола чакат, а вие очаквате истребители да дойдат веднага като бъдат поръчани. Спешно си прегледайте главите дали има нещо останало вътре.
542
20
 
19
 
! Отговори
Психиатър преди 1 година
И тоя ,като истински Путинофил, си я кара в някакъв паралелен свят! Реди ги всякакви глупости и си вярва, че всички му се връзват!
541
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато влязохме в НАТО,най-напред ни накараха да си нарежем танковете и ракетите на скраб,как с това увеличихме отбранителния си потенциал остана в тайна.После ни принудиха да съкратим армията и да махнем наборната служба.После ни натресоха бази на НАТО щото вече сме станали много слаби и не можем да се пазим сами,естествено не плащат наем,щото ни вършат услуга(непоискани но належаща).Сега трябва да дарим всичко,което ни е останало и после ще дойде натовска армия да замени нашата