Шишков: Години наред е строено некачествено по пътищата

Големият проблем в пътния сектор е в начина на възлагане и контрол
7 мар 2023 09:19, Анисия Иванова
89
Шишков: Години наред е строено некачествено по пътищата
Снимка: БГНЕС

Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен сектор е в начина на възлагане и контрол на строителството на пътищата.

Това каза в интервю за БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той посочи, че не си е правил анализ "коя фирма къде как е строила, но резултатите са едни и същи" навсякъде.

"Във всеки от казусите прозира изключителна безотговорност в управлението на държавата" в периода 2019- 2021 г., смята той.

Според Шишков трябва да има по-голям контрол, "за да знае някой, че когато реши да си затвори очите, винаги може да носи отговорност". Регионалният министър отново акцентира върху "огромното количество незаконни ремонти по пътищата у нас".

За 31 от проверяваните пътища е имало "готови за одобрение проекти, за да бъдат направени както трябва по закон, но това не се е случило", съобщи Шишков.

Запитан трябва ли да има нормативни промени, за да не се стига до спечелване на обществена поръчка на най-ниска цена, което е масова практика, Иван Шишков посочи, че законодателството и в момента дава възможността на възложителя да прави обществени поръчки с критерии, които включват не само най-ниската цена.

"Темата с инхауса доведе до един капан, в който попадна не само държавата, попаднаха и самите строители. Те в един момент започват да негодуват и да не искат да строят на старите цени, обаче са взели аванси", коментира Иван Шишков в "Преди всички".

Проверките и на северната скоростна тангента, и на АМ "Тракия" бяха породени от лошото им състояние, уточни арх. Шишков.

Когато за седма-осма година от пускането в експлоатация на магистралите те са в такова лошо състояние и очевидно се нуждаят от основен ремонт, а не от текущ, е редно да се правят такива проверки, настоя министърът на регионалното развитие и благоустройството.  

"Състоянието на нашите пътища е такова не защото не се подържат, а защото сме ги строили и ремонтирали по този начин в годините назад", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ШИШКОВ КАЖИ ЗАЩО БЕШЕ УВОЛНЕН ШИШКОВ НАЗНАЧЕН СИ СЛУЖЕБНО ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИ НЕ ДА МАНИПУЛИРАШ АГИТИРИШ ИЗМИСЛЯШ САБОТИРАШ ТОВА КОЕТО ПРАВИШ ШИШКОВ ЗАКОННО ЛИ Е Е КОЙ ГО ИНТЕРЕСУВА ВЕЧЕ ЯВНО МАНИПУЛАЦИИ ИЗМИСЛИЦИ ЗАБЛУДИ ДА СЕ ГОВОРЯТ НА ШАРАНИТЕ
71
1
 
1
 
! Отговори
Краси преди 1 година
До Анонимен82 не му е било работа-сега-да !
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видно Шишков е в този бизнес поне 15-20 години, та искам да го питам защо досега е мълчал и точно преди изборите се сети да вади някакви спорни твърдения, благодаря.
69
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредният случай, потвърждаващ категорично, че в България няма нито Съд, нито Прокуратура. Има някави, които се водят за такиви и взимат заплати, при това доста тлъсти, но те са на командване от Зайчарника и Сараите. Ако си мръднат случайно пръста за нещо, то е да се разправят с конкуренцията.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прах в очите на очакващите възмездие наивници.Взели компютърни конфигурации,те пасат трева.Бутат лекото за да отърват голямото.Каскета ще каже че са разследвали и магистралите,но няма данни за престъпление.Ще го изперат на бързо.Ако нещата са по друг начин,това е Война между Каскета Тиквата и шопара от ДПС.Всеки държи козове и компромати за другият.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега пък некачествено... то няма агенция която да измерва качество.. преди това сантиметрите бяха малко.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шумен - Русе и той е трагедия, а Лиляна му прави основен ремонт.
65
4
 
8
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
,,Шишков: Години наред е строено некачествено по пътищата,,Хубаво бе Шишок те строили некачествено ама строили, а ти какво построи?????????Най лесно е да се критикува един като тебе и преди тебе изпразни цял язовир да се снима пред него и да твърди че не е напълнен.Че и ти знае ли те някой къде дълбаеш,ей сега ще се обадя на Морфов да ти надраска вратата ИЗЧЕЗВАЙ ОТ ТУКА!!!!!!!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То да са само пътищата.. Цялата държава се управлява от некачествени, определили се като политици, а всъщност мислят единствено и само за себе си как да облажат. 30+ години, едни и същи муцуни, довчерашни върли комунисти, предизборно само се пребоядисват. Боята се мени, нрава не.
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде са осъдените за тези крупни престъпления? Защото това са престъпления и то от най-тежките!
62
3
 
1
 
! Отговори
Бойко преди 1 година
Построих ви хиляди километри магистрали. Що ривети. Фърляйте пак за мен на изборите.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пред нас са блеснали житата мостове тунели и Лъжата
60
5
 
11
 
! Отговори
Мая преди 1 година
Чакаме от вас да се свърши нещо качествено, но нищо не се прави за да се сравни.Правете неща за да преценим кой как работи!За критика хора много,но за работа ...?
59
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Б0ко върни ни парите бе!
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кърлинг инхаус
57
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми защо банкянския Асфалт Паша се напъваше уж да строи пътища. Да е добре за народа ли?! Глупости. Всичко, което е правил той и неговите приближени е само и единствено с цел да се открадне.
56
5
 
5
 
! Отговори
ДБ ПП преди 1 година
Българинът не заслужава правителство и правова държава на него така си му е добре!! Продължавайте да плюете по форумите цените ще вървят нагоре най добре е господарите ви да направят заплатите по 800 лв на вас само така ще ви е добре!! Дедите ви са живеели 500 години по този начин и са били щастливи! Не заслужава българина нормален живот!!
55
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 62 - Е, нали управляваха шарлатаните 2 години - тоя народ, никак не е добре ?!
54
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всички,които плюят тук ще им кажа да не реват толкова,сега като дойдат красивите и умните от ПП и ДБ ще оправят всичко,всички пътища ще са законни,направени както трябва,ще сложат и повечко асфалт,даже ще направят и площадка за извънземни кораби!Само да ви вдигнат още малко цените,горивата,тока и всичко ще ви е окей!Пожелавам ви спокоен живот!
53
12
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Големият проблем в пътния сектор е,че това е касичката на ГЕРБ.Липсващият асфалт се превръща в кюлчета и пачки.