Шишков: Години наред е строено некачествено по пътищата

Големият проблем в пътния сектор е в начина на възлагане и контрол
7 мар 2023 09:19, Анисия Иванова
89
Шишков: Години наред е строено некачествено по пътищата
Снимка: БГНЕС

Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен сектор е в начина на възлагане и контрол на строителството на пътищата.

Това каза в интервю за БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той посочи, че не си е правил анализ "коя фирма къде как е строила, но резултатите са едни и същи" навсякъде.

"Във всеки от казусите прозира изключителна безотговорност в управлението на държавата" в периода 2019- 2021 г., смята той.

Според Шишков трябва да има по-голям контрол, "за да знае някой, че когато реши да си затвори очите, винаги може да носи отговорност". Регионалният министър отново акцентира върху "огромното количество незаконни ремонти по пътищата у нас".

За 31 от проверяваните пътища е имало "готови за одобрение проекти, за да бъдат направени както трябва по закон, но това не се е случило", съобщи Шишков.

Запитан трябва ли да има нормативни промени, за да не се стига до спечелване на обществена поръчка на най-ниска цена, което е масова практика, Иван Шишков посочи, че законодателството и в момента дава възможността на възложителя да прави обществени поръчки с критерии, които включват не само най-ниската цена.

"Темата с инхауса доведе до един капан, в който попадна не само държавата, попаднаха и самите строители. Те в един момент започват да негодуват и да не искат да строят на старите цени, обаче са взели аванси", коментира Иван Шишков в "Преди всички".

Проверките и на северната скоростна тангента, и на АМ "Тракия" бяха породени от лошото им състояние, уточни арх. Шишков.

Когато за седма-осма година от пускането в експлоатация на магистралите те са в такова лошо състояние и очевидно се нуждаят от основен ремонт, а не от текущ, е редно да се правят такива проверки, настоя министърът на регионалното развитие и благоустройството.  

"Състоянието на нашите пътища е такова не защото не се подържат, а защото сме ги строили и ремонтирали по този начин в годините назад", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Велико е от тия,когато булевардите на Варна бяха лунен пейзаж,синчето му форсираше по тях с черно " Ламборджини"! Помним как кърпеха в дъждовно време асфалта директно в локвите
11
4
 
5
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
До 2 : И ти какво предлагаш да строим некачесвено,да откраднем милиарди дето могат да се употребят правилно и всяка година да правим ремонт на ремонта на ....ремонта и пак да крадем и да сме на дъното на Европа по бедност и да изчезваме като нация най-бързо в СВЕТА и Терминал 2 да е пълен с млади хора които всеки ден заминават завинаги от БЪлгария и едни хора тука да са супер,супер богати на наш гръб и да са си купили съдебната сиситема и да ни обяснават колко добре си живеем! Кои да изберем?
10
2
 
10
 
! Отговори
Пациент преди 1 година
Е как пък точно преди изборите ги намерихте всички тия нередности?
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ли се е сетил или не факта остава. Пътищата са в лошо състояние главно от некачественото строене и неспазване на зададените параметри по проект. Знае се кой е провел надзора и одобрил строежа. Нека наистина да се има наказания за тези които си затварят очите. Един двама като гръмнат да видим дали и други ще си затварят очите.
8
4
 
10
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
По -добре късно отколкото никога! Най-поле някой отговорен да каже истината за пътното строителство ,което всички усещаме по пътищата и по ремонта на колите си.
7
6
 
15
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Търсете бившия премиер, който беше до 2021. Конфискувайте му всичко и най важно - КЮЛЧЕТАТА.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До строител босс - Приятел ... то тва е стартовия пакет. Далаверите са толкова масивни, че можеш 20 като тебе да издъжаш със семействата им.
5
1
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Некакъв Велико го...закопчали снощи. Той има ли...отношение към това...некачествено строителство,колко милиона държавни пари е...отмъкнал и кой го е пробутал за...строител. Само...питам.
4
0
 
8
 
! Отговори
строител босс преди 1 година
добре де аз как да си карам кола за 500 000 евракис да издържам дъщеря в щатите син в лондон как да си пратя жената на хавайте а па за любовниците вие как я мислите тая работа
3
11
 
9
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Шишков престани с твоите предизборни напъни! Когато стана случая в община Триадица мълчеше , а сега не може да ти се еземе думата! И какво направи за две години , нищо , никакво строителство , никаква подръжка на пътищата! И проби се вземат не само от едно място и да го показвате , с от няколко места!
2
8
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Едните строели некачествено, а другите въобще не строят, даже не подържат построеното.Кого да изберем?
1
4
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Гарантирано от ББ