Шишков: Години наред е строено некачествено по пътищата

Големият проблем в пътния сектор е в начина на възлагане и контрол
7 мар 2023 09:19, Анисия Иванова
89
Шишков: Години наред е строено некачествено по пътищата
Снимка: БГНЕС

Големият проблем в строителството и нередностите в целия пътен сектор е в начина на възлагане и контрол на строителството на пътищата.

Това каза в интервю за БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той посочи, че не си е правил анализ "коя фирма къде как е строила, но резултатите са едни и същи" навсякъде.

"Във всеки от казусите прозира изключителна безотговорност в управлението на държавата" в периода 2019- 2021 г., смята той.

Според Шишков трябва да има по-голям контрол, "за да знае някой, че когато реши да си затвори очите, винаги може да носи отговорност". Регионалният министър отново акцентира върху "огромното количество незаконни ремонти по пътищата у нас".

За 31 от проверяваните пътища е имало "готови за одобрение проекти, за да бъдат направени както трябва по закон, но това не се е случило", съобщи Шишков.

Запитан трябва ли да има нормативни промени, за да не се стига до спечелване на обществена поръчка на най-ниска цена, което е масова практика, Иван Шишков посочи, че законодателството и в момента дава възможността на възложителя да прави обществени поръчки с критерии, които включват не само най-ниската цена.

"Темата с инхауса доведе до един капан, в който попадна не само държавата, попаднаха и самите строители. Те в един момент започват да негодуват и да не искат да строят на старите цени, обаче са взели аванси", коментира Иван Шишков в "Преди всички".

Проверките и на северната скоростна тангента, и на АМ "Тракия" бяха породени от лошото им състояние, уточни арх. Шишков.

Когато за седма-осма година от пускането в експлоатация на магистралите те са в такова лошо състояние и очевидно се нуждаят от основен ремонт, а не от текущ, е редно да се правят такива проверки, настоя министърът на регионалното развитие и благоустройството.  

"Състоянието на нашите пътища е такова не защото не се подържат, а защото сме ги строили и ремонтирали по този начин в годините назад", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
9
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Името ти е Майора,така ли?Не си анонимен.Ха,ха,ха!Гербав плъх!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не отрежат пръстите на крадците, няма да мирясат.
30
9
 
3
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе анонимници на вас ме съснс ли ясно че не Брюксел и Кьовеши действат , с всичко се прави по доноси от партиите нс олигарсите , т.н. "добрите" , инстрултирсни от сгенциятс на бившив шеф нс МОСАД , с цел отноео спечелване на изборите , въпреки некадърното им управление довело до фалит страната във всяка една област особено за закриването на ТЕЦ и попълване ошфорните сметки! Нощо друго не се очаква от комунисти и наслед
29
6
 
9
 
! Отговори
До 30 Ха,ха,ха преди 1 година
Виж си манталитета.При Борисов се строяло добро,лошо.Там е проблема,че е само лошо,затова сме на това дередже.Но как да го обясниш на коне с капаци и много нисък интелект.
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблем няма. Има само герб.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, санирането е чудо.... Това изобщо трябва да го забранят. Трябва и собствениците да участват с поне 45%. Така не става всичко безплатно и наготово. И с връзки и познати и пробутване в общините на едни блокове (където има свой човек).
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не от асфалт и строителство,от какво друго да се краде и как да се пълнят чекмеджета с кюлчета и пачки.От пенсии не може,затова бяха занулени.Лошото е,че народа е страхлив и не смее да търси сметка на бандитите с бели якички.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стара Загора на складовете долу оня ден го асфалтираха амортисьорите не могат да удържат колата смятайте какво блъскане
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Карал съм в Италия кола но такива дунавски вълни на асфалта не видях и в най забутаното село
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Станишев им беше казал,че асфалт не се яде.Грешка!Яде се и още как!
22
6
 
9
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Палячото Николай Нанков-бившият министър на Тиквун беше изучил-ГЕОГРАФИЯ.Шишков е АРХИТЕКТ!Има "малка" разлика.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей,много работа създадоха на Кьовеши.Да се чуди жената с кого по-напред да се захване.Ами ако бръкне в къщите за тъщи и санирането?Там пък какво чудо е,бедна ви е фантазията.
20
5
 
9
 
! Отговори
BG преди 1 година
А добро утро. Цяла България и половин Европа го знаят вие сега разбрахте. И какво от това виновни и осъдени пак няма. Избори вуте идват.
19
7
 
12
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
До12 : Борисов е единственият който е грабил България, другите крадяха той грабеше от всичко ,типично по мутренски.Строеше уж пътища ,ама супер некачествено и на тройна цена,санираше уж жилища ама супер некчествено и на тройна цена ,построи на турски поток за Путин и Ердоган ама без полза за БЪлгария и на всичко отгоре скри догавора /пътната карта/ за това.НИкой не знае как и какви пари са отшли там?
18
4
 
10
 
! Отговори
незнаен преди 1 година
Строителите ги знаем щом са крали асфалт и де що докопат веднага в следствието и по бързата процедура в затвора.
17
5
 
7
 
! Отговори
ан те такааа преди 1 година
Значи това е и при Строителят на съвременна България.....Боре Способния от Банкя!
16
6
 
11
 
! Отговори
марсиянец преди 1 година
ГЕРБ крадат качествено и са строили НЕКАЧЕСТВЕНО. Милиардите на Борисов , крадени от нас, са държавни корупционни проекти. Затова дойдоха от Брюксел, затова е и Магнитски. Време им е за затвора.
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то току така не се строят 500 хиляди километра магаистрали. Баце се изцепи яко с тази цифра, явно не е наясно с математиката, но когато е прибирал пачки в чекмеджетата е бил доста наясно с числата.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това го знаем.Знаем също,че рибата се вмирисва от главата.Но над тази глава има каскет,затова няма оправия.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми досега защо мълча?