Пенсионерите с доходи до 504 лева - почти половината

Останалите без бонуси заради законодателен проблем, а не финансов
26
Пенсионерите с доходи до 504 лева - почти половината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Почти половината пенсионери у нас ще получат Великденски добавки от 70 лв. Това каза в пред БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Още по темата

Той заяви, че Коледните и Великденските добавки не е плащане, което зависи от осигурителния принос на лицата, а е предвидено от страна на държавата за подкрепа на това да се посрещнат определени разходи в определени празници.

Той припомни, че когато миналата година е имало коледни добавки от 70 лв. за всички пенсионери, много са заявили, че не е справедливо, защото и хора с над 3000 лева пенсия са получили помощ.

"Така че сегашният вариант е най-справедливият подход, защото става дума за подкрепа на онези, които имат най-голяма нужда, а именно тези, които получават пенсия до границата на бедността. Това са почти половината пенсионери", каза Лазаров.

Министърът обаче допълни, че винаги когато има граница, под която се получават тези плащания, се появява т.нар. "синдром на границата".

Причината да не получат добавки всички пенсионери е по-скоро законодателен, а не финансов.

Социалният министър уточни, че приетият удължителен закон от НС за държавния бюджет и бюджета на ДОО не предвижда гъвкавост по отношение на механизмите, които може да използва служебният кабинет. Поради тази причина основният проблем е свързан с липсата на нормативно основание да се извърши подобен разход.

Лазаров заяви, че съгласно действащото законодателство са имали възможност да осигурят изплащани разходи, които да бъдат в същото равнище като предходната година. Тогава разходите по консолидираната фискална програма са малко над 12 млрд. лв, а в този момент те са малко над 15 млрд, каза той. Това, според министъра, означава, че с политиките приети от предходните две Народни събрания се оказва, че има сериозно напрежение в разходната част.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 20. Прочети как се определя размера на пенсията. Никъде няма пряка зависимост между размера на заплатата и размера на пенсията. Индивидуалния коефициент, който е основен в случая се определя като съотношение - например 20 долара заплата към средна заплата от 10 лева, два пъти по-висока заплата от средната, което е същото ако сега имаш 3000 лева към 1500 средна осигурителна сума.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 "... защо в страна член на ЕС има пенсии под линията на бедност? Това е недопустимо!" - и защо мислиш така? В холандия брутната пенсия е под границата на бедност. За про'с'таците като теб и 500 лева им са много.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако гласуват за "достойни европейски пансии" - и тези пари са им твърде много.
20
1
 
6
 
! Отговори
будата преди 1 година
нали гласувахте 41% от вас ето кое е важното. Ако изборите бяха тази неделя щеше предизборно да има добавка макар хазната да е ошушкана от незнайни
19
1
 
6
 
! Отговори
измиване на ръцете преди 1 година
А КОЛКО??? много са заявили, че не е справедливо, защото и хора с над 3000 лева пенсия са получили помощ.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17- а справедливо ли е да ти определят пенсията само върху част от осигурителният доход, защото такав е механизмът за определянето й. Тези дето да работили преди 1997 г им се вземат само 3 години, а сега дори не се и вземат. Масовите заплати след 1996 г, до 2000 г бяха по 20-на долара. Каква пенсия може да има човек? После предложиха тези години да се изключат, ама губиш добрите години преди 1997 г. Каквото и да избереш си все на загуба. Как мислите защо 50% са с минимална пенсия и бедни?
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И искате да сме в ЕС и еврозоната, те ората с 250 евро ли да живеят.
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основният въпрос- защо в страна член на ЕС има пенсии под линията на бедност? Това е недопустимо! Минималната пенсия винаги трябва да изпреварва линията на бедност. Поне с 5 лв. трябва да изпреварва линията на бедност.
15
4
 
14
 
! Отговори
Shark преди 1 година
До 16.Точно така. Дори тези, с по-високите пенсии са плащали по-големи осигуровки. Значи какво излиза, цял живот плащаш големи осигуровки, накрая бонуси за тези, дето са плащали по-малко, а някои дори не са и работили и са на социална пенсия. И това ако е справедливост!!!
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добавка трябва да има за всички! За по-високите пенсии по-малка, за по-ниските- по-голяма. Всички са плащали осигуровки.
13
2
 
12
 
! Отговори
Старец преди 1 година
Като разчитате на депутати като Тошко африкански и законите ще са мижави.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И вoждa, когато управляваше също даваше Великденски и Коледни само на тези с най-ниски пенсии. Гарантирано от ГPOB!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мъж да не видиш дано
10
1
 
22
 
! Отговори
ЗАКОНА ПАК НАХРАНИ преди 1 година
РОМИТЕ ЗА ВЕЛИК ДЕН
9
4
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 1 година
Като ви гледам по долу ,няма нито един пенсионер !Хлапаци се забавляват и остроумничат! Не сте в час бе мушмороци,това не е ваша тема !
8
5
 
7
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Започват да проумяват подхода на Герб, че населението не се купува като даваш ,,на калпак" и всички недоволни, а диференцирано"! Браво! Така трябва! 30% но твърдо твои ти осигуряват първа сила и пъчене пред камерите на мисирките!
7
4
 
23
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
КИРО КАНАДКАТА СЕ ПОХВАЛИ С 500 МИЛИОНА ПОМОЩ ЗА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА !!! ТАМ ОТИДОХА ПАРИЧКИТЕ ВИ !!!
6
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива доходи ли някой напъва за Шенген и еврозоната?
5
2
 
23
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Формално са толкова, а реално много повече. Законодателният ни проблем е, че се приемат какви ли не лобистки диктати и се харчат излишни пари за нелегалните имигранти от Украйна например и много други г л уп ос т и.
4
9
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НИТО ЕДИН СОФИЯНЕЦ С ВЕЛИКДЕНСКА НАДБАВКА !!! ДА ГЛАДУВАТ ПО ПРАЗНИЦИТЕ С 1500 ЛВ ПЕНСИИ !!!