Политолози: Съставянето на редовно правителство изглежда все по-невъзможно

Виждаме поредната доза политически театър в НС
Обновена: 13 апр 2023 10:33 | 13 апр 2023 09:15, Анисия Иванова
46
Политолози: Съставянето на редовно правителство изглежда все по-невъзможно
Снимка: БГНЕС

В първия си работен ден депутатите не успяха да изберат председател на парламента. Отхвърлена беше идеята за ротационен председател.  

"Заявките показаха, че разговорите между първите две партии отново няма да се състоят под формата на диалог. Възможно е партиите да не искат да влязат в тайминга, който им определя президентът. Всички тези обсъждания за избори през юли може да бъдат взривени от тази процедура по връчване на мандатите, която президентът не може да започне, въпреки ужасното бързане да свика НС", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в "България сутрин".

Тя подчерта, че меренето на силите не води до нищо добро за онзи, който започва този процес, а оценката я дават хората на изборите.

"Позиционирането се очертава. Надявам се по дебата за председател на НС да се изчерпи твърдоглавието на политиците и да намерят вариант за съставяне на правителство. Абсурдно е да очакваме бюджет при положение, че няма правителство с приоритети. Бюджетът е най-политическото решение", настоя доц. Буруджиева.

Политологът Христо Панчугов е на мнение, че наблюдаваме поредната доза политически театър, който е насочен към избирателите. По думите му се налага доста плоско разбиране на парламентарния процес.

"Реформите, които са необходими за Шенген, минават не само през приемането на едни закончета. Минават през организация на изпълнителната власт и някой да носи отговорност за осъществяване на реформите. Няма как приоритет да бъде бюджетът, защото той отразява кой какво ще прави", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него срещите между партиите са опит да изглеждат добри и да не ги заподозрат за "счупването" на парламента. А единствената възможност за кабинет е в ясен политически дневен ред - разписване на ясно поети ангажименти от всяка формация.

"Не е без значение фигурата на премира. Силно се надявам Борисов да се е шегувал за служебния кабинет. Големият въпрос е дали ще започне да се излиза от шизофренията, в която не искаме нищо общо с ГЕРБ, но няма лошо ГЕРБ да ни подкрепят", посочи Панчугов, според когото изглежда все по-малко възможна коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Още по темата

"Има странно злорадство във възможността ГЕРБ, ДПС и БСП да управляват заедно", отбеляза политологът и добави, че коалицията между ПП и ДБ не е уредена и има напрежение. Ако продължат да се явяват заедно на избори, това няма да доведе до нищо добро, смята той.

"Не съм вярвал, че ще доживея ситуация, в която БСП ще е на 9% и че ще видя процеси, които са едно към едно с тези в СДС. Краят е сравнително предизвестен", каза още Панчугов.

"Прави са колегите, които казват, че ИТН влезе благодарение на наказателен вот към "Продължаваме промяната". ИТН няма много избор - единствената подкрепа, която може да даде за кабинет, е към ГЕБР, а не към ПП. БСП е в това състояние, което напълно отговаря на нейния лидер", коментира още доц. Буруджиева.

Според нея вече изглежда невъзможна коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Тя изключва и вариант партиите да се разберат за бюджета

"Правителството все още е институцията, която представлява победата на конкретни интереси и групи в обществото, както и на конкретни политики в защита на тези интереси. Няма правителство, което може да даде всичко на всички. По-логична ще е политиката в управлението, ако се направи коалиция между първите две", убедена е доц. Буруджиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Ама не трябва да има коалиция с мафията от Банкя разбира се. Нищо общо и никъде не се играе с мафията. Сега на местните я махаме и пращаме Борисов в Барселона да пълни шкафчета (ако му дадат). Какво значи Промяна? Статукво е мафиотската държава, в която ни превърна Борисов. Всичко останало е прах в очите..."имало нужда от правителство", "не се решавали проблемите на народа..." А Борисов реши ли ги 12години и още 4 кмет на София? Затри Витоша това няма как да му простим!
27
10
 
2
 
! Отговори
SS преди 1 година
Мисля ,че ще има правителство! Трябва да се подпише меморандума за изпращането на военен контингент в Украйна ! После няма значение ! Така мисля ! Ако не дай боже това стане това ще е най голямото НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО В НАЙ НОВАТА НИ ИСТОРИЯ !
26
4
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Утре излиза Магнитски 3, Бойко и Гешев ще офейкат днес
25
3
 
16
 
! Отговори
нормално преди 1 година
Докато Боре Способния се натиска за власт, все така ще е.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото нещо, което за което ще се коалират е главата с каскета. Сийка ще кара Великден с Петрова и Иванчева, слагат третото легло в килията
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избори до дупка докато ГЕРБ се откаже да се бори за власт! Възраждане ще вземе властта след следващите избори!!
22
1
 
4
 
! Отговори
L. преди 1 година
Е, ако не можете да си позволите адвокат, ще ви бъде назначен служебен.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то ПП значи означавало Промяна в Плана?
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според ген Атанасов " ПП/ДБ ще подкрепят правителство с мандат на ГЕРП, ако те посочат министрите в него." Ясно е че ПП/ДБ действат като ОПГ "Нааглите"
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия политолози не чуха ли, че киро имал доста общи приоритети с тия, които до вчера наричаше мафия? Работата е готова. Продължаваме Подмяната.
18
7
 
4
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Необяснимият инат на главатарите в пп-дб отново ще счупи парламента,а не дай Боже-може да счупи и държавата и колкото да ми е тъжно,мога да кажа,че единствената смислена партия е герб и че само тя може да предложи работещ непартиен кабинет.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив. Киро и Боко скоро ще се женят. Сватбата е в графика на годежаря от козяк.
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения пост заеман от Копейката е една година директор на музея в Добрич, за което е представил фалшив документ за докторска степен по история....сигурно на Русия? И го показваха , имението му, *** той нагъл, въобще не го интересува, даже и презрително се държи, надменно....Кайсиевския селянин, срам за Варна!
15
0
 
1
 
! Отговори
Стан Котодоров преди 1 година
Трябва да се състави списък с неупотребените "месии" и "спасители", които да съставят партии и движения, и народеца да клъвне както обича да прави- например Лили Иванова не е правила партия, Стоичков, Бербатов, Гришката Димитров, Михаела Маринова, Галена, Сашко от Перник, Гошо от Почивка, къде дреме задкулисието, че не им регистрира партии, че да има мощна електорална вълна ?
14
1
 
5
 
! Отговори
В тоя сайт преди 1 година
Почти две години плюете по ПП,чертаете им апокалиосис3%,5%,под чертата и какво ли още не.Сега сте се загрижили,че избирателят ще ги накаже ,ако не управляват с ГЕРБ.Ами нека ги накаже,нали това искате?Ако не ,гласувайте за тях.
13
0
 
3
 
! Отговори
Начо Културния преди 1 година
Да има по-често избори, така се подпомага финансово народа, хиляди работят в изборните комисии, и си купуват сирене с припечеленото, други си купуват олио и ракия от продадения глас, изобщо, най-нелепия аргумент срещу честите избори е, че се харчели пари, нали парите трябва да отидат у хората ?
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво ще кажат от Никола Мирчев на Коце?
11
0
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Цирк балкански :) Станахме за посмешиште за пореден път ! Тия дето от над 3 десетилетия ни правят такия ....а народа пак и пак ги избира едни и същи ги сменя само .....
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ще има правителство бе, как ще откажат на Козяк? Те нашите да не би да имат тoпки, че да отказват така?
9
3
 
8
 
! Отговори
гноморашковец преди 1 година
Кирчо и Кокорчо са аут!