След първите консултации: "Зад кадър" ли ще се разберат партиите?

Социолози: Нищожен шанс за кабинет на ГЕРБ, малък с мандат на ПП-ДБ
Обновена: 21 апр 2023 10:50 | 21 апр 2023 10:48, Анисия Иванова
6
След първите консултации: "Зад кадър" ли ще се разберат партиите?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Без да се губи време, президентът започна консултации с политическите формации. Първите разговори с двете най-големи парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха вчера.

"Бойко Борисов е от малкото политически лидери, които се обръщат не само към твърдото си ядро, но и към една по-ширка периферия, представяйки се за обединител. Основното беше ясно, че за него е по-лесно да вземе завоя, отколкото за "Продължаваме промяната - Демократична България". При тях вземането на завоя е по-трудно, но те вече взеха един важен завой, като седнаха да разговарят с ГЕРБ, което е окуражителен знак", заяви социологът Юлий Павлов в "България сутрин".

"Предстоят тежки задачи, които трябва да бъдат решени. Основната не е толкова съставянето на правителство, колкото приемането на Закона за бюджета и някои допълнителни закони, свързани с ПВУ и влизането ни в Шенген. Допълнителна задача е съставянето на правителство. Страхувам се, че нещата ще бъдат изместени и може да не се стигне до основното", каза социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него с първия мандат е практически невъзможно да се състави правителство.

"Ясно е заявена позицията на "Продължаваме промяната - Демократична България", те се опитват да набутат Бойко Борисов в опит да състави коалиция с БСП или ДПС, която ще бъде лесно атакувана от гледна точка на статуквото и така наречена евроатлантическа ориентация. При това положение Борисов няма да свърши нещо подобно. Шансовете за първи мандат са доста ниски", категоричен е Колев.

По думите на Павлов шансовете за правителство с първи мандат са ниски, но с втори мандат може да бъдат 50/50.

"Продължаваме промяната - Демократична България" казват правителство на малцинството с надеждата то да бъде подкрепено от ГЕРБ. Ако кандидатът за премиер е Кирил Петков или Асен Василев, или вътре има противоречиви фигури, шансът да го подкрепи ГЕРБ е практически нулев. Ако правителството получи по-експертен профил, каквото беше предложението начело с Николай Денков, вече има много неща, които ще се случат зад кадър и ще определят дали едно правителство може да бъде подкрепено", смята Павлов.

"Шансът е доста по-малък от посочените 50%. Те ще направят същото неприлично предложение на ГЕРБ, както едно време Слави Трифонов направи - без да има мнозинство, ние ще направим самостоятелно правителство, а вие го подкрепете. Шансът да получи одобрението ще е много нисък", каза Кольо Колев.

Запитан коя може да е фигурата, предложена за кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС, Юлий Павлов отговори, че още в миналия парламент сме видели, че водещите фигури са се отдръпнали назад и са предложили други хора за премиери.

"За да сработи едно такова правителство, начинът е зад кадър да се разберат за нещо. Ако се действа в стила на Слави Трифонов, това едва ли ще успее. Ще се върнем на опита, който има българската демократична история. 90-а година правителството на Димитър Попов беше резултат на едно споразумение между две враждуващи политически сили, които продължиха да враждуват. В името на България това правителство беше направено с експерти от едната и другата политическа сила, без лица от предната линия", уточни Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Чакъра съм преди 1 година
"Демократа" Бойко Борисов ме уби с гранатомет, без съд и присъда. И сега нямам право и възможност да гласувам и да работя и да живея нормален живот, защото съм умрял.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново ще има подмяна
3
2
 
2
 
! Отговори
Зомбират ни преди 1 година
Управляват ни като Х_лебарки с честоти!
2
1
 
1
 
! Отговори
Как е Зомбита преди 1 година
Зомбираната Държава България - управляват ни с Тета честоти от МВР, ДАНС и Прокуратурата като *** !
1
1
 
4
 
! Отговори
Кое е това животнооо преди 1 година
За кадър пред кадър важното е да има пари за усвояване.Интересите на народа не са важни