50% от слънчогледа от Украйна доставен в Европа е в България

Двойно са увеличени количествата на млякото и меда
Обновена: 3 май 2023 10:24 | 3 май 2023 10:22, Камелия Цветанова
59
50% от слънчогледа от Украйна доставен в Европа е в България
Снимка: Pixabay

Служебният министър на земеделието посочи, че още през септември миналата година е сигнализира ЕК за проблеми, създадени заради вноса от Украйна.

“На 2 септември минала година съм уведомил  ЕК за смущение на пазара на слънчоглед“, съобщи той пред депутатите.  
„На Разпети петък имахме виртуална сеща с министрите от останалите пет страни, които също протестираха срещу вноса. На следващия ден Полша самостоятелно забрани вноса. България след Великденските празници направи същото, защото имаше риск всичко, което беше тръгнало от Украйна да дойде у нас“, посочи Гечев.

По думите му България има проблем с няколко култури.

Още по темата

На първо място това е слънчогледът.

„50% от слънчогледа влязъл в Европа е в България“, информира той.

Количествата на внесената пшеницата не са толкова големи.

„Имаме засилен внос на сухо мляко. При него има удвояване на количествата, както и на пчелния мед“, съобщи министърът.

„Изкупната цена на млякото се срина с 30% за последните месеци, наложихме контрол да се задържат продуктите, докато не излязат резултатите от пробите, това важи и за агнешкото от РМС“, добави той.

Гечев припомни, че вчера ЕК въведе забрана за внос на  пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна до 5 юни.

Има пренасищане на пазара в Черноморския регион, което води до аномалии, които българската страна не може да контролира, смята министърът.

Той коментира още, че изникванията в Украйна не са същите като тези в ЕС, а България прави контрола на входа на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Щом производителите в Бг мълчат, значи няма проблем. Днес ще вземат някакви пари, а утре ще сеят ли или!
48
1
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 11 месеца
Щом е така, значи България е 50 % от Европа. Само дето тези лошите не искат да ни приемат в зоната си. Сигурно се страхуват, че ще им вземем и 50 % от еврата. Дори и за Шенген ни правят проблеми. Честита 27 г. от приемането на закона за паричния съвет. Все си мисля, че сме във валутен борд от толкова години, а пък то, какво било.
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички високо развити икономики защитават производството си ограничавайки вноса, примерно САЩ. Само особено "умните" държави не защитават собственото си производство от конкуренцията на вносните стоки и се чудят защо са бедни.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вносът се плаща във валута, а валутата откъде ще я изкопаем? От нови и нови външни заеми ли? Увеличаването на вноса сега може и да намали временно цените, но след две-три години цените ще скочат още повече.
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само як внос е нужен на всичко за да са нормално поносими беге цените иначе родното фалшиво е пре скъпо
44
5
 
7
 
! Отговори
а бе,човеченце преди 11 месеца
До Shark Ако ядеш хляб от нашо жито,ще даваш 5 лв!Зърнарите в Добруджа за това пищят,че се прецакаха с високи цени и сега житото им стои!Същото е и със слънчогледа!Внася се евтин украински слънчоглед,и олиото тръгна надолу!Защо да давам 15 лв за "роден" мед,когато украинския е 8 лв На това му викат "пазарна икономика"!Разбра ли,патрЕотче!?
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вноса е към България , защото тука няма контрол, какво и с какво качектво се внася. Европа не си позволява вноса от Украйна и Беларус на храни заради лоши показатели. Врътката с жито, слънчоглед и дървен материал от Украйна за Европа става през България и Румъния.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 42. Никой в Западна Европа не искал канцерогенна продукция. Испания е най-големият вносител на "канцерогенно" украинско жито. А Франция, след като нейните фермери продадоха продукцията си, също започна да внася.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Господин Министър, скъпите храни, в това число и олио по 6 лева, са най-големият проблем на българите от края на пандемията. А доставките на слънчоглед в такива огромни количества стават само с предварително договореност между фирми или между държави. Ако Полша е закрила пазара за внос, от това съвсем не значи, че камионите с тази култура ще дойдат в България. Но дори и да дойдат, българските митничари имат пълното право да ги върнат, поради липса на договорена крайна дестинация.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Естественно,никой в Западна Европа не иска карцорегената и отровна продукция.След някоя година ще има Бум на раково болни в Бг
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пролетта видях един луксозен бус Мерцедес, с затъмнени стъкла, черен и на него не пишеше ВИС или СИК, просто КЛАС ОЛИО май френдс.
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Затова ли олиото поевтиня?Не ми е жал за производителите,които тровят народа от алчност!И никакви субсидии за тях!
37
16
 
2
 
! Отговори
кубанская столица преди 11 месеца
Бедни украински селски стопани опитваха и отглеждаха слънцеглед. Те нямат никаква надежда повече да продават в европа, защото никой не го взема, ала вие българи протестирате. И как украинци ще могат да спечелят във война, когато вие.... и т.п. Нека сами пият!
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГМО слънчогледа на Монсанто в БГ, нашия по ЕС стандарти - на запад.
35
0
 
16
 
! Отговори
Гарантирано за меда. преди 11 месеца
Познавам хора, които гледат пчели от доста време и казват, че тая година за пръв път не успяват да продадат продукцията си, което говори за насищана на пазара, при приблизително едно и също потребление.
34
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мисля, че първият въпрос е дали това зърно и царевица са внос от Украина. Моето лично мнение е, че вносът е от страната на вова, но това е моето лично мнение
33
0
 
16
 
! Отговори
До 35 преди 11 месеца
Много добре правиш, учудвам се, че псевдо гражданите не са ти нацъкали минуси. Вече е срамно човек да работи и да си произвежда, минава в категорията на балъците. Аз също съм на село в една малка резиденцийка, имам си всичко. Скоро може да ни въведат данък градина, защото не купуваме от магазините.
32
1
 
15
 
! Отговори
Shark преди 11 месеца
Добре де, не мога да разбера този внос от Украйна не може ли да се изнесе за 3ти страни. Например за Африка. Защо остава тук. Да отива директно навън и да си прибере държавата парите, а за нашия пазар да остане нашето производство. Защо изобщо се пуска на пазара вноса от Украйна?
31
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре че си имам кравичка. От нея е млекцето сиренце масълце кашкавалец. Олио не ползвам всичко с масло жената и децата приготвят. От прасето и телето е месото. Транжирал съм го във фризера. От кокошките са ми яйцата снасят големи вйца с тъмножълт жълтък щото ги храня с царевица. От градината са ми плодовете и зеленчуците. От нивата брашното от лозето виното. Добре че не послушах комшиите да си продам всичко и да тръгна с тях у градо. Щях да им ям химията и радиацията. Да си я ядат сами.
30
0
 
10
 
! Отговори
Инж+ преди 11 месеца
Не е редно да се жертва един бизнес за сметка на друг. А после се кахърим, че се изнасят от Бг!?