50% от слънчогледа от Украйна доставен в Европа е в България

Двойно са увеличени количествата на млякото и меда
Обновена: 3 май 2023 10:24 | 3 май 2023 10:22, Камелия Цветанова
59
50% от слънчогледа от Украйна доставен в Европа е в България
Снимка: Pixabay

Служебният министър на земеделието посочи, че още през септември миналата година е сигнализира ЕК за проблеми, създадени заради вноса от Украйна.

“На 2 септември минала година съм уведомил  ЕК за смущение на пазара на слънчоглед“, съобщи той пред депутатите.  
„На Разпети петък имахме виртуална сеща с министрите от останалите пет страни, които също протестираха срещу вноса. На следващия ден Полша самостоятелно забрани вноса. България след Великденските празници направи същото, защото имаше риск всичко, което беше тръгнало от Украйна да дойде у нас“, посочи Гечев.

По думите му България има проблем с няколко култури.

Още по темата

На първо място това е слънчогледът.

„50% от слънчогледа влязъл в Европа е в България“, информира той.

Количествата на внесената пшеницата не са толкова големи.

„Имаме засилен внос на сухо мляко. При него има удвояване на количествата, както и на пчелния мед“, съобщи министърът.

„Изкупната цена на млякото се срина с 30% за последните месеци, наложихме контрол да се задържат продуктите, докато не излязат резултатите от пробите, това важи и за агнешкото от РМС“, добави той.

Гечев припомни, че вчера ЕК въведе забрана за внос на  пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна до 5 юни.

Има пренасищане на пазара в Черноморския регион, което води до аномалии, които българската страна не може да контролира, смята министърът.

Той коментира още, че изникванията в Украйна не са същите като тези в ЕС, а България прави контрола на входа на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами продаваите на иемен и судан кои е закупил зърното защо ние се занимаваме счастни търг сделки къде е макед агн месо укр мед млякото защо не е под два левакато е от прах и не се разваля с дни вчера яицата са 5.99 лв бели 10 бр от 3.99 лввнос от полша
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31. Еми случват се чудеса. Африканците са се оказали изведнъж сити и повече не им трябва. Ще ядат чак догодина пак.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До29. Има една интересна работа, която не мога да си обясня. Един и същ продукт от една и съща "марка" от един и същ "модел" въобще напълно идентични се различават брутално драстично по качество когато са купени в България или от Турция. Как става тоя номер ?
26
1
 
7
 
! Отговори
добре де преди 1 година
и ние не може да я продадем на други страни ли? бизнеса си е бизнес
25
0
 
7
 
! Отговори
До29 преди 1 година
Над 50 процента от всичко което се потребяв и консумира във България а и не само тук е произведено в Китай или най малкото ползва компоненти доставени от там!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 - Между китайска стока и "произведено в Китай" имат разлика. Повечето ми американска техника е произведена в Китай. Но виж - китай не ми продава евтини лекарства и евтина храна (ах да имаше само), ами евтини калъфи за телефони, джунджурии и прочие.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна НЕ е в ЕС. Тогава защо ни задължават да търгуваме с нея?
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли да ни уведомите защо селскостопанската продукция на Украйна не се изнася в страните, в които преди се е изнасяла? Имаше морски коридори, забраниха руски кораби въобще да плават по света, дойдоха уб други, проверяват ги дали не са и с бойно предназначение обаче. И в Турция ги проверяват. Къде преди е отовала продукцията на украинската земя? Която, както НЕ се казва в България, е продадена на огромно западни аграрни концерни, основно американски и канадски. От ЕС за нас само ограниения
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонимеН 22 - Супер лоджик! Проблемът обаче идва, когато затворят цялото родно производство или минат на алтернативи, от които няма да се откажат. Какво става тогава? Ами става това, че Укрйана вече няма нужда, да ни прдава два пъти п-евтино зърно. В интерес на истината, ще н продава три пъти по-скъпо, отколкото си гокупувахме от нашите. Може и четери. Мое и пет. Гладът по-силен от тока.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако трябва да има протекционизъм,то той трябва да бъде насочен към китайският внос а не към стоките които консумираме ежедневно,но тъй като картелите са не само при производството и преработката на храни а също така те са и при горивата,търговията с електроника,лекарства и всичко за което се сетим,сме свидели на тоя изкривен "пазар" и тоя изкривен"протекционизъм"
19
1
 
6
 
! Отговори
въпрос за професори преди 1 година
??? ако някой генерал е откраднал украинско зърно и царевица, в коя черноморска държава би го пласирал най-лесно ???
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 - Имаш предид, като яйцата, дето им слагат печатите "От Бъглария", като ги докарат от Украйна? Опааааа .... изтървах се. Публичнаа тайна ...
17
7
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПОВЕЧЕ ЕВТИН ВНОС ЗНАЧИ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ ПО ЕВТИН ХЛЯБ И ОЛИО! А ТЕЯ ДЕТО ОТГЛЕЖДАТ СЛЪНЧОГЛЕД И ПШЕНИЦА ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА И БЕЗ ТОВА ПОЛУЧАВАТ ДОСТАТЪЧНО ПОМОЩИ ОТ ЕС! АКО Е ПО-ЕВНИТ ВНОСА ОТ УКРАЙНА ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧИ ,А НЕ ДА СЕ НАМАЛИ!
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леко обеднени с уран.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободен пазар няма НИКЪДЕ! Не го ли разбрахте? Или има задкулисие, картели и прочие, или има едни тежки-етжки регулации, ама е наши-ваши, а в краен случай - всичко се манипулира с маркетинг.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 "В пазарната икономика по-добрият продукт се купува." А пък в побългарената пазарна икономика, по-евтиният продукт се купува, после се представя за по-добър и се продава на десеторна цена, а с печалбата се купува бмв, аЛди, майбах и т.н в зависимост от това кой колко е краднал.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще го направят на олио и ще ни го пробутат за български. А останалите стоки ще ги препакетират и ще им лепнат етикети произведено в българия. И ше рупаме радиация и пестициди. Сухо мляко от урките. Сигурно са издоили бика. Пчелен мед от уркия с надпис мед от бг пчелички. Ха честито тавариши. Да вие честита независимоста. Щото от вас независи нищичко. На другите избори пак да си ги изберете същите евро атлантици.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В пазарната икономика по-добрият продукт се купува." - Обясни ми Макдоналддс, тогава ...
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, ми ще светим, с толкова радиоактивно зърно, дето го изручахме. Ще си светим, кво да правиш, поне нема да ни требва ток.
10
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огромна част от украинското зърно се краде от Русия и се изнася неизвестно за къде. Може би за вътрешна употреба за Русия.