Гешев повече няма да е прокурор, ще се превърне ли в политически лидер?

Буруджиева: Той не разбра, че в политиката с революционни средства не се действа
20 юни 2023 15:05, Красимир Ангелов
46

Отстраненият главен прокурор 1 Иван Гешев обяви, че подава оставка като прокурор, но ще продължи да се бори с политически средства за българския народ. В обръщението той постави акцент и върху начина, по който е бил отстранен.

"Въпросите са два. Първият е дали ВСС, който е с изтекъл мандат, е компетентен орган да предприеме толкова сериозна мярка, като отстраняването на главния прокурор предсрочно. Вторият въпрос е от кой момент, след като е подписан указът, Гешев престава да бъде главен прокурор. През 90-те години е имало подобен спор. Обнародването в Държавен вестник има оповестително действие, а не е предпоставка, за да влезе указът на президента в сила", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в "България сутрин".

Още по темата
По думите й част от юристите гледат на указите на президента като на актове на Народното събрание, като закони, които се нуждаят от обнародване.

"Когато законът бе променен преди месец, бе уреден редът, по който да бъде предсрочно отстранен главният прокурор, намали се броят на гласовете, с които това може да се реализира. Освен въпроса кой е компетентният орган да избере, възниква и друг въпрос - какви правомощия има изпълняващият функцията главен прокурор. Проблемът дали те са легитимни да изберат този орган, ще продължава да тегне предвид заявката, че първо ще променят Конституцията, Закона за съдебната власт и едва тогава нов състав на ВСС ще избере новия главен прокурор", каза още доц. Киселова.

Пред Bulgaria ON AIR политологът доц. Татяна Буруджиева заяви, че ако човек иска да бъде революционер, трябва да бъде такъв.

"Гешев не е разбрал, че с политически средства докато е главен прокурор, не може да действа. Не е разбрал, че в политиката с революционни средства не се действа. Не може да искаш да станеш част от "политическия боклук". Когато си решил да правиш политически проект, най-коректното е да каже: Хора излизам, правя политически проект, имам такива каузи, ще защитавам интересите на хората. Тогава няма да се питаме за какво става дума", коментира тя.

"Всичките тези опити приключват по един и същи начин. Това е практическо доказателство, че това не е най-добрият начин на контакт с избирателите. Призовавам да се работи с уважение това, което представляват хората и техните интереси на езиково равнище", смята доц. Буруджиева.

Запитана доколко би бил успешен политически проект, изграден от бившия главен прокурор, доц. Наталия Киселова отговори, че не се наблюдава изобретателност в участниците в българския политически живот.

"Търсят модели, които са някъде изпробвани. Да се облечеш с наметалото на антикорупционен водач е смело начинание и това сигурно в част от хората ще предизвика сериозна симпатия. Проблемът е, че например в Италия тези, които са се борили с корупцията и организираната престъпност и са разкрили същината на срастването на мафиотската структура на държавата, или са платили с живота си, или са влезли в политиката", посочи тя.

"Когато се прави такъв тип организация, лидерство и имидж трябва да се започне от национални избори. На местни избори всичко ще се размие, участието му може да бъде силно, когато лично си взел участие в една битка", изтъкна доц. Буруджиева.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 10 месеца
Партия българси Касект ще оправи държавата както оправи прокоратурата !
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами успех после ще се коалира сБойко ще се прегърнат и грабенето ще продължи
34
3
 
2
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 10 месеца
ПАРТИЯ БЪЛГАРСКИ КАСКЕТ ! Ще оправи държавата както оправи прокоратурата !
33
3
 
6
 
! Отговори
ДО 35 преди 10 месеца
До АнонименТОЙ 4 години не ги измете сега ще ги измете м да ! колко балъци имало у БГ ....жалко !
32
3
 
4
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 10 месеца
този е напълно ЛУД !
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Партийна квота+ Президентска квота+ Парламентарна квота=Независима съдебна система!? ХА ХА ХА!
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Требе да измете политическите БАКЛУЦИ. СЕГА РЕЙТИНГА МУ Е ПО-ВИСОК ОТ ТОЗИ НА ПОЛИТИЦИТЕ.
29
3
 
1
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 месеца
С Боко Тиквата,на една...совалка и на Марс,да...оправят марсианците..
28
1
 
4
 
! Отговори
Axa преди 10 месеца
Cамо ако e edinstven kandidat
27
2
 
1
 
! Отговори
пришълецът преди 10 месеца
Колко сеиозно?:)))
26
2
 
5
 
! Отговори
Кукеров преди 10 месеца
Да го вземат в евтин крими сериал по БНТ. Роля на полуграмотен бандит ще му пасне идеално.
25
1
 
1
 
! Отговори
аС преди 10 месеца
Не !
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е така за три дни ако чудото бълг народ не се вдигне и измете тез дето на три месеца не правят нищо повече от това да си вдигат заплатите
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре Гршев няма да епивече променола ли се системата Не следващият няма значение как се казва ще е същото
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
24 Само, че за чисти ръце трябват чисти хора а те са наврени, натикани в дъното щото в политика и съдебна система чист няма, кой да те допусне.
21
0
 
6
 
! Отговори
И КО СТАНА, А ?? преди 10 месеца
Сичките омазани до козирката с Lуи Nа, та нема кой да напрай операция "ЧИСТИ РЪЦЕ" или сички са бели беленички изпрани препрани, та нема нужда от нея !? Сал един Гешев го отнесе за пред Брюксел, но той изгоря за да свети тепърва предлагайки ни поредното светло бъдеще, ако му гласуваме доверие!? То не бяха Яне Янев, Бареков, Сидеров, Симеонов.... Чудно как Георги Марков (агент Николай) не го е изчеткал от Унгария или още изчаква да види накъде ще задуа ветаро!?
20
0
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
А вчера на мене тук ми лепнаха 24ч бан само къде написах един весел виц за Путин:):):)
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 18 Щом по антипатия или симпатия ще се избира главен прокурор значи ясно ще ни бъде на куково лято добра логика колега драскачи много добра симпатичен антипатичен за другото майната му.
18
1
 
2
 
! Отговори
До 7 преди 10 месеца
В случай че ти се губи логичната мисъл, да ти подскажа: щом тези, които го назначиха, така истерично се опитаха да го премахнат, занчи не им е оправдал очакванията...
17
0
 
11
 
! Отговори
Дима преди 10 месеца
Бъдещето на Гешев в политиката ще е като на Цветанов.Бурно начало с фанфари и бърз край по бели ***.