Лихвите по жилищата ще се увеличават

Това обяви Левон Хампарцумян
26 юни 2023 13:13, Росен Стойчев
49
Лихвите по жилищата ще се увеличават
Снимка: БГНЕС

Лихвите по кредитите бавно се увеличават, но ще се увеличат и още повече. Това обясни финансистът Левон Хампарцумян в ефира на Нова Нюз

Миналата седмица БНБ съобщи, че над 17,5 милиарда са отпуснали банките за покупка на жилища. Това е ръст от 18% спрямо миналата година.

Още по темата

„В българския културен контекст да притежаваш жилище стои много високо в приоритетите”, коментира финансистът Левон Хампарцумян.

„Другият фактор е, че икономиката расте, бизнесът расте, появяват се нови добре платени професии. Всички тези хора искат да живеят по-добре отколкото преди”, коментира банкерът.

Кредитите за жилища се взимат от икономически активни хора, които се чувстват уверени в доходите си, обясни Хампарцумян.

Лихвите по кредитите бавно се увеличават, но ще се увеличат и още повече.

Според него лош момент за покупка на жилище няма. Не е момент обаче за купуване с цел спекулация. „Близко сме до върха на цените на жилищата. Няма причина жилище в България да струва колкото във Виена”, смята финансистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
5
 
! Отговори
Кольо преди 9 месеца
В момента купуват само тия с бързи парички от сиви жмички. Колкото да изперат парсата. Също заблудени бивши български овчици, самоотлъчили се в чужбина от стадото рунтави пърчовее. Богатите не купуват, защото риска от загуба е основателен. За малкото заблудени местни бечки няма да отделям време, ахма ци винаги се намират
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Честито на печелившите, скоро ще е по-изгодно да си държиш парите в банка, отколкото да купиш имот с цел рентване ( без заем), а със заем сериозно набутване.
45
0
 
4
 
! Отговори
Ахахах преди 9 месеца
А на Рачков последното бившо русо Барби станало брокерка!!! Русо гладно нема. Не, нема балон, не :)
44
2
 
10
 
! Отговори
Имотко Шитков преди 9 месеца
продавам тристаен със западно изложение в Киев.,, за огледи 1 час след сирените
43
1
 
8
 
! Отговори
Искрен Вълчев преди 9 месеца
няма ли един българин, който да коментира банковите въпроси, ами ни налагат непрекъснато по всички медии вражуканията на този "спецялист"
42
0
 
8
 
! Отговори
До овцете с ипотеки преди 9 месеца
Стригането до кокал ще е болезнено, но собствените грешки в живота са най-добрия учител.
41
0
 
9
 
! Отговори
До овцете с ипотеки преди 9 месеца
И когато бай Левон ви каже, че не сте особено умни, като сте теглили кредити, няма да се сърдите. Вълчите времена се повтарят и само овцете са по-млади с 10-15 години.
40
1
 
13
 
! Отговори
До брокер преди 9 месеца
Докато има какво бе мойто момче? Докато има балъци ли? Докато има празни 30% от жилищата в София ли? Докато има спад на населението в столицата в последните 10 години ли? Или докато влизат в експлоатация едни нови 1600 жилищни сгради в София годишно ли? Момче, от един твой бивш колега разбрах, че в бюрото по труда има много готин курс за готвачи. Побързай, защото ще свърши.
39
1
 
7
 
! Отговори
До брокера преди 9 месеца
Мошеникоооо, не се обаждай че ще изядеш друго нещо !
38
13
 
2
 
! Отговори
Брокер преди 9 месеца
Инфлацията ще ви изяде парите.Купувайте докато има
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българино!ДАНО ОВРЕМЕ ТИ СВЕТНЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ!БЪЛГАРИЯ Е ОСТРОВ НА СТАБИЛНОСТТА -ТАКА ЛЪЖЕХА ХОРАТА ПРЕДИШНАТА КРИЗА ,ТАКА И СЕГА ГИ ЛЪЖАТ САМО ЧЕ ТИЯ ДНЕС БЯХА ДЕЦА ПРЕДИ 11-12 ГОДИНИ.В ЦЯЛ СВЯТ УДАРНО КРЕДИТА ПОСКЪПНА,ИМОТНИТЕ ПАЗАРИ СА НА ЗЕМЯТА У НАС ЩЕ СЕ ЛЪЖЕМ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО
36
4
 
29
 
! Отговори
Али Реза преди 9 месеца
Да купиш сега на супер завишени цени и при условие, че лихвите започват да скачат си е чисто самоубийство- демек и от двете най-дългите...Поразтърсих се наскоро за тристаен, но първо цените за нещо ок са от 250к нагоре, а лихвите започват от 3.6% и определено ще стигнат поне до 6-7%, което ще направи непосилна вноската за средностатистически бачкатор с около 3 хил. заплата. Не си го причинявайте, защото ще унищожите спокойствето си, стандарта на живот, а може би и бъдещето на децата ви.
35
2
 
6
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Изпрати са 18 милиарда под носа на МФ. Отдавна трябваше проверка за платени данъци при източника на всички преводи от чужбина. Ако няма платени данъци - глоба и облагане.
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега разбрахте ли какво стана ?Банките нарочно държаха,държаха ,медиите нон стоп агитираха ,манупулираха ,каниха се експерти брокери ,кредитни консултанти само и само да излъжат максимума народ да тегли кредити УЖКИМ да си спасявал парите разбираш ли и сега ?Какво стана сега ?В цял свят лихвите ударно се вдигат и в България мандалото ХЛОПНА,овцете пак ги излъгаха
33
1
 
13
 
! Отговори
лЕВОН ГИ РАЗБИ преди 9 месеца
лЕВОНКАТА РАЗБИ ПАЗАРА ДНЕС -ЛИХВИТЕ ЩЕЛИ ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ НООО ,ЩЕЛИ РАЗБИРАШ ЛИ ОООЩЕ ПОВЕЧЕ ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ХА ХА ХА ХА ЧЕСТИТО ДА КУПИЛИТЕ ИМОТИ
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който има познати или се чуди дали да купува бягайте далеч от пазара на имоти .Балона е пред спукване щом и Левонката го казва ,в момента огромен комплекс в София ,в квртал Сердика ,широк център -строителя изнудва купувачите на зелено за още и за още пари ,договорите за зелено строителство не струват а строителите искат само да са на печалба ,обекта се казва 1Home-Грийн лайф е компанията ,огромен обект
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 29 - Шо веее .. Аз си има парички
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Eми то не стига, че цените летят нагоре ми ся и лифвата ... То кой ше може си купи жилище вече ве?
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ТиБиАйБанк пуснали три годишни облигации с матуритет през 2026 и годишна лихва 9%. Защо пък да не дават пари обезпечени с 50% надценен имот за 2.66% годишна лихва. С други думи, най-добрия момент да си продадете жилището е днес, предишния беше през 2007-***, а следващия ще е някъде през 2030-2033-та. Поздравления на печелившите, а на останалите - да правят деца и внуци, че тези дългове някой трябва да ги плаща.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Бахмут били много спаднали цените на жилищата.