Лихвите по жилищата ще се увеличават

Това обяви Левон Хампарцумян
26 юни 2023 13:13, Росен Стойчев
49
Лихвите по жилищата ще се увеличават
Снимка: БГНЕС

Лихвите по кредитите бавно се увеличават, но ще се увеличат и още повече. Това обясни финансистът Левон Хампарцумян в ефира на Нова Нюз

Миналата седмица БНБ съобщи, че над 17,5 милиарда са отпуснали банките за покупка на жилища. Това е ръст от 18% спрямо миналата година.

Още по темата

„В българския културен контекст да притежаваш жилище стои много високо в приоритетите”, коментира финансистът Левон Хампарцумян.

„Другият фактор е, че икономиката расте, бизнесът расте, появяват се нови добре платени професии. Всички тези хора искат да живеят по-добре отколкото преди”, коментира банкерът.

Кредитите за жилища се взимат от икономически активни хора, които се чувстват уверени в доходите си, обясни Хампарцумян.

Лихвите по кредитите бавно се увеличават, но ще се увеличат и още повече.

Според него лош момент за покупка на жилище няма. Не е момент обаче за купуване с цел спекулация. „Близко сме до върха на цените на жилищата. Няма причина жилище в България да струва колкото във Виена”, смята финансистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
23
 
! Отговори
Йохохо преди 10 месеца
Балонът се спука в момента в който лихвите се обърнаха.Народът не го знае това и все още няма паника, която да свали цените на пред-Ковид нива (с 25-30%).Брокерите обаче са в паника,прозвъняват наред.Жилището,което гледах преди 2 седмици и брокерчето разправяше как в рамките на разумното сме можели да договаряме цената, днес е с 50к по-евтино! Бързат да го шитнат,че после не се знае. Банките започнаха лихвите повишения по депозитите (стигат до 3% годишна лихва).Няма как ипотеките да са на 2.6%.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 10 години са били такива заплатите на шефовете на банките. Сега пък какви ли са?
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нашите купиха двустаен панелен апартамент в кв. Хаджи Димитър през 1995та за 14000$ (тогава се плащаше в долари или в дойче марки).Сега вместо цената му да пада щото блока остарява тя се вдига. В момента същата панелка 62квадрата струва малко над 100хил евро!!!! Не нормална история, ама както писа един долу *Докато има балъцци ще има и тарикатти!!! *
24
1
 
19
 
! Отговори
Наивни сте преди 10 месеца
Преди 2 дена тук имаше публикация за един, който искал да стане управител на БНБ. Някой попита дали заплатата за този пост е 6-цифрена, друг писа, че била 5-цифрена. Но аз помня, че преди 10 г. медиите съобщиха, че заплатите на шефовете на банките варират от 40 000 до 200 000, като най-висока е тази на шефа на БулБанк, който освен това имал и по 1 000 лв на ден за представителни нужди. Нали тези пари трябва да се вземат от някъде? Ще вдигат лихвите, разбира се. Вие им осигурявате заплатите.
23
4
 
11
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
Какво значи "да живеят по-добре"? Да изтеглиш една баснословна сума, да си купиш апартамент и да задлъжнееш колко.... 30 години? повече? Това ли е добре-то? Сега като направят закон за "фалита" и гледай какво става. Ще се теглят на поразия и ще се напълни с фалитаджии. Щели да плучават втори шанс с тоя закон. Какъв втори шанс, бе? Българинът е долнище по характер и тарикатлък, какъв шанс?! Тези "законаджии" не са наред да правят такова нещо.
22
2
 
31
 
! Отговори
Касапина преди 10 месеца
Лихвите и жилищата ще продължът да растът докато има бълъци да плащат такива пари,а в България агнетата са много
21
1
 
17
 
! Отговори
Каракочев преди 10 месеца
Този о-х-л-ю-в ...
20
1
 
15
 
! Отговори
Каракочев преди 10 месеца
Този *** много ги разбира тия работи.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 15, кредитната карта НЕ е кредит! Кредитната карта е инструмент, който попада в ръцете на неразбиращи. Кредитните карти нямат отношение към инфлацията за разлика от бързите кредити, например :)
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Луди хора купи си една къща на село ни кредити ни длъжник цял живот роб на банките теглят луди пари за една кутийка в града
17
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой американец беше казал, че ако имаш 1$ и нямаш кредити си по богат от над 90% от американците. Сега осъзнавам колко е бил прав. При лошия бай Тошо имахме спестовни книжки, а сега имаме заеми и кредитни карти!!!! Нищо де - карай.... Важното е че ядем банани целогодишно. Ако имаме с какво да си ги платим де. Бананова република!!!!
16
2
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
Тежък удар по брокерските мечти и миражи.Господарят на имотния пазар-банкерът каза тежката си дума:покачването на цените приключи и ги пускаме по пързалката.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колкото повече кредитни карти се издават, толкова повече ще расте инфлацията. Трябва да се харчи според възможностите, а не да се живее с измамна илюзия от взет кредит/кредитма карта , че живеем добре. Трябва да се вдига квалификацията и да се работи за повече пари, а не на едно средно и каквото краднеш от фирмата.
14
0
 
32
 
! Отговори
До 3 Любимия ми преди 10 месеца
Точно гарсионера панелка и точно в кв.Сухата река купихме 2009та за 27хил.евро, а тия ти искат 80000..... Смятай - значи за 14г. цената е скочила три пъти..... Абе лудница!!То бива бива инфлация ама 300% е много
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 9, ако смяташ правенето на бизнес за лъжа и кражба... заслужаваш да си беден. Жалко, че така виждаш хора, които се опитват да постигнат нещо. Стой си на заплатка и обвинявай другите, че те експлоатират. Не, не ми е жал за теб, и такива като теб :) Жалко за хората, които ви наемат!
12
11
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 10 месеца
Да даваш готови пари за жилище е доста глуповато, поради елементарната причина, че лихвите са все още доста по-ниски от това, което можеш да получиш, ако инвестираш парите.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Който теглил за по 30 години без фиксирана лихва, да му мисли. Имам сума жилища наследствени и 2 ипотекирани. Фиксирани за 15 години лихви 1.6%. Мога да погася ипотеките още днес, но смисъл 0, при условие, че всяка една инвестиция ми носи минимум 5.5% доходност (П2П кредитиране, ако щете вече банков депозит (айде там е 3%), фондове и т.н.). Вече да му мислят тия, дето са се изхвърлили да си дават 30% от доходите за ипотека и лихвите им не са фиксирани. Там минимален скок значи 50% скок на вноска
10
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кредит се тегли само ако искаш да пробваш да развиеш бизнес или недай си Боже при здравословен проблем. Да теглиш заем за нов телефон, за ваканция в Дубай, или щото на голфа турбината е гръмнала и мечтаеш за БМВе си е кретенияя!За заем за жилище трЕбе да имаш поне 60% от сумата,иначе при криза почти сигурно гориш.Изгаряш със вноските арменеца ти взима апартамента и накрая за капак още дължиш пари.Бая хора изгоряха така през 2008ма!!!!!!
9
2
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 10 месеца
Не съм научен да лъжа и крада!
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 4, първо не съм експерт :) Второ нищо не си разбрал :) Ако някой някого експлоатира... ми започни си собствен бизнес.