Парламентът реши: Отказ от руски суров петрол до края на 2024 г.

При нужда държавата избира особен управител на "Лукойл Нефтохим"
325
Парламентът реши: Отказ от руски суров петрол до края на 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Те предвиждат отказ от правото на България да внася руски суров петрол до декември 2024 г. и смяна на органа, който ще избира при необходимост особен управител на "Лукойл Нефтохим".

Приетите текстове предвиждат в 30-дневен срок от влизането в сила на промените в закона да се задейства европейската забрана за внос на руски петрол.

В случай обаче, че Съветът по сигурността към Министерски съвет счита тези 30 дни не са достатъчни, може да се предложи нов срок на Народното събрание, решиха още депутатите.

Според приетите текстове министърът на икономиката може да назначава в рафинерия „Лукойл“ особен управител от името на държавата. Това отново ще става при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение, но вече процедурата ще се инициира от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Когато това става с аргумент национална сигурност за предложението за особен управител ще се уведомява и президентът.

При нужда от особен управител, Министерски съвет ще инициира пред парламента избор на такъв, като кандидатът или кандидатите ще представят пред икономическата комисия в Народното събрание своя план за действие в рафинерията. След това пък трябва да се отчита пред нея ежемесечно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 7 месеца
Ясно е че не гледат интереса на народа ачужд ,думи не останаха ще им се стъжни като на шофьора!
236
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахаха Днес защо ми изтрихте коментара?!Тези в МС слугуват на чужди интереси не на българският народ!Добре дошла цена от 4 лв..
235
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Я приемете един закон да улирегулирате функциите на посредниците крадци, които качват цената на руските горива и вместо да ги вкарваме директно от Русия и по-евтино, разни ***, са се накачили по веригата да качват цената! Имаше една такава тръба в Украйна, познайте на кой беше притежание, през която руския газ отива в Словакия, завърта и излиза от Словакия към Украйна , но с 30 долара по-скъпа и това официално вече не беше "руски газ", ама едни алчни фирми лапаха , смучейки кръвта на народа
234
0
 
2
 
! Отговори
ффф преди 7 месеца
от посолството протриват мазноалчни ръчички...
233
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не можем без руски горива. Спиране на руските горива... и в България ще го ядем сурав и курав! Я веднага се разкарайте от властта, тези, които приемат вредни за България решения и против интересите на страната и гражданите!
232
0
 
10
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 7 месеца
ВИЕ 240 ДЕПУТАТИ УСЛУГА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЛИ НАПРАВИХТЕ ИЛИ НА ПОСОЛСТВОТО НА С.А.Щ?
231
0
 
6
 
! Отговори
Ром със сок манго преди 7 месеца
До края на 2024 този МС ще е по затворите!
230
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия нормални ли са бе,горивата ще скочат с 50% и няма кой да ги спаси от "народната любов".Народа ще ги бие с камъни тези уродляци
229
0
 
14
 
! Отговори
такаа... преди 7 месеца
Гошо купува 100хил.тона петрол от Туапсе-руски петрол.Продава го на Мазамбик.Те пък го продават на Лукойл.Е,на кого е петрола?Всичко това са алабализми.Стоката може десет пъти на ден да смени собственика.И то докато си пътува с кораба.
228
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ами те ур-од-ите не са виновни те са си ур-оди - виновни са си овцете
227
0
 
10
 
! Отговори
Кауня от Аскию преди 7 месеца
Правилно решение! До края на 24г. сглобката ще е история и следващите ще трябва да ринат акото.Без руски петрол в Бургас просто ще затворят което може да се случи и преди туй. Това ще огромна победа за евроатлантите и последен пирон в ковчега на родната промишленост. Без производство няма синдикати, протести и ще живеем от търговия и услуги. Нали това е модерната икономика. Да живеят гастербайтерите!
226
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Промяната ще ги вадят от парламента с полицейски кордон че скоро време народа ще им благодари лично
225
0
 
11
 
! Отговори
Стига бе преди 7 месеца
Кирчо, ще докара с пъти по евтин бензин по новите 5 моста на Дунава дето обеща също както достави с пъти по-евтина газ. Пък евтино жито ни е намерил и само зловредници могат да твърдят, че било лошокачествено! Житото на Монсанто от до Чернобил е най-доброто на света!
224
10
 
2
 
! Отговори
хгл преди 7 месеца
Здравейте,копейки,гол да го барате,котката ми има по-висок интелект от вашия!
223
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма такава държава!Вместо депутатите да мислят за народа си те гледат как да ни намалят.Добре дошли цени от 4+лв....
222
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕДНОЛИЧНИЯТ собственик на Лукойл е една фирмичка, която се казва "Ротшилд- Холандия". Факт. Руснаците нямат нищо общо с тази фирма. Като се вземе в предвид това, става ясно, че просто отново нашите предатели искат да ни грабят под предтекст борбата с "агресивна" Русия. Ние руски нефт пак ще купуваме, както и газ, но отново през посредници и на други цени. Фашизъм, диктатура и цензура.
221
17
 
3
 
! Отговори
ффф преди 7 месеца
най после да ги махат тия крадци.... на изборите се въжда че само се възбуждате и накрая 10% гласува за копейката... утайката иска са ни върне комунизма ама народа помни и не иска пак съветска окупация
220
7
 
23
 
! Отговори
СЪБУДЕТЕ СЕ! преди 7 месеца
Убиват ну със слугинажа си.Погубват нас и децата ни.Наведени безгръбначни родоотстъпници ни управляват под влиянието на крваристан.ВРЕМЕ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!!!
219
1
 
25
 
! Отговори
Бензаждия преди 7 месеца
Ще внасяме руски петрол купен от английски посреднически компаний през Индия. Някои много ще намажат от това, ама страшно много.
218
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това се казва виц-" парламентът реши". Тая сбирщина нищо не решава, тя само обявява спуснатите и заповеди.