Парламентът реши: Отказ от руски суров петрол до края на 2024 г.

При нужда държавата избира особен управител на "Лукойл Нефтохим"
325
Парламентът реши: Отказ от руски суров петрол до края на 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Те предвиждат отказ от правото на България да внася руски суров петрол до декември 2024 г. и смяна на органа, който ще избира при необходимост особен управител на "Лукойл Нефтохим".

Приетите текстове предвиждат в 30-дневен срок от влизането в сила на промените в закона да се задейства европейската забрана за внос на руски петрол.

В случай обаче, че Съветът по сигурността към Министерски съвет счита тези 30 дни не са достатъчни, може да се предложи нов срок на Народното събрание, решиха още депутатите.

Според приетите текстове министърът на икономиката може да назначава в рафинерия „Лукойл“ особен управител от името на държавата. Това отново ще става при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение, но вече процедурата ще се инициира от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Когато това става с аргумент национална сигурност за предложението за особен управител ще се уведомява и президентът.

При нужда от особен управител, Министерски съвет ще инициира пред парламента избор на такъв, като кандидатът или кандидатите ще представят пред икономическата комисия в Народното събрание своя план за действие в рафинерията. След това пък трябва да се отчита пред нея ежемесечно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
23
 
15
 
! Отговори
до русолюбите преди 7 месеца
Сега като нефта е руски и уж е евтин, защо горивата са скъпи?Питам за един приятел. Ако не знаете, ще ви кажа, защото нашите кожи отиват на гърба на Путин и компания.Ако спазваха някакво приличие сега цената на нафтата и бензина нямаше да е с 16 стотинки по-ниска от колкото в Австрия/при по-високи акцизи, по-скъп нефт, по-високи заплати и т.н./ с цял лев, ама не, те са братушки, могат да ни клатят както си искат. Ако беше BP щяхте да оревете света нали, предатели, толкова сте се захласнали по т
196
18
 
13
 
! Отговори
ПУТИНИСТИТЕ В ТИХ преди 7 месеца
Ужас....пак бият шут на ...Путин.
195
4
 
9
 
! Отговори
До 206 преди 7 месеца
При нафта 9 лв...ЕС ШЕ НИ ЗАЛЕЕ С НАФТа бре
194
6
 
9
 
! Отговори
До 208 преди 7 месеца
Стига бе....ако бензина стане 10 лв, ЕС ще ни залее с бензин бре.....
193
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи бензина става 5-10лв,при соца руснаците с Тошо построиха рефинерията руснаците ни даваха и бензина беше 80ст.Вдигне ли се бензина и тока всичко останало се вдига 2 пъти повече.И това благодарение да демократите искащи Шегнен,Европа и Америка.Продължавайте да ревете срещу соца и комунистите.
192
0
 
2
 
! Отговори
Это Я,, преди 7 месеца
Не дождшься!)
191
11
 
21
 
! Отговори
Жададык преди 7 месеца
Аре нафта по 9 кинта литъра, честито...И славо окраiне офкорз.
190
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия националните предатели от сглобката и тук се изср***х@ на метеното... Най-евтиния и близък източник на нефт е Русия. С тази "умна" постъпка ще купуват нефт от другия край на света и той ще е много по-скъп, а горивата ще поскъпнат. Всеки ден във властта на тези престъпници ни закопава все по-дълбоко.
189
9
 
24
 
! Отговори
ъ преди 7 месеца
Сглобката за 3 месеца направи такава купчина, че не можем я изрина с години. Или с десетилетия. Ако въобще ни има до тогава като държава.
188
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кажи ми као да се прибера в БГ, та то там сега е супер гадно. Почти няма надежда освен ако Възраждане спечели но с тези машини в тая колония няма да стане.
187
8
 
17
 
! Отговори
Сатир преди 7 месеца
Преводи няма, послушание има. Следва глад, студ и едни много бедни и изнервени хора!!!
186
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя парламент е пътник. Следващият може да.е.адекватен
185
7
 
19
 
! Отговори
Аа не преди 7 месеца
Ние рески питрол си купуваме и ще купуваме винаги, просто сега чрез трима посредници с високи комисионни!
184
3
 
10
 
! Отговори
Ааа това преди 7 месеца
Че Азерите си анектираха Нагорни Карацах е напълно ок!! От тях щу купуваме, никакви санкции, възмущение или речи на Байдън!! Стандарта е двоен ;)
183
4
 
11
 
! Отговори
А от Азерите преди 7 месеца
ще Купуваме ли - те каква Война започнаха в Нагорни Карабах, не е истина, но сигурно за ЕС и САЩ е ОК, там Хънтър синчето на Президента, не е имал Бизнес Интереси и Източени Милиарди и е позволено...
182
5
 
15
 
! Отговори
Възраждане преди 7 месеца
Избирайте само наши кметове!
181
5
 
17
 
! Отговори
До 191 Анонимен преди 7 месеца
Как бе човек, по bTV, NOVA и БНТ ще казват че всичко в БГ е супер, всеки момент Зеленски ще победи и ще марширува на Червения Площад и България ще стане най-богатата държава и че този път сме на страната на победителите. Единствения проблем ще покажат че липсва едно жълто паве и за това са виновни Възраждане. Хладилниците са ви празни но душата пълна пей сърце. Кеф за простолюдието. Искам мизерия в БГ, глад... Само това ще събуди *** народ.
180
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега Елеонора ще свали правителството!
179
4
 
20
 
! Отговори
Седенкова дума = 0 преди 7 месеца
Какво стана, нали дизелът нямало да става 3 лв? Само немитите още вярват на ППДБ
178
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е най-големия майтап. Той нещо нема къ да стане, понеже кирчу и компания са чао много скоро. Зимъскат кат дойде студа и всичко живо почне да протестира че нема кинти и Държавата буксува... Тъй че мани тия приказки с ЛукОйла..