Парламентът реши: Отказ от руски суров петрол до края на 2024 г.

При нужда държавата избира особен управител на "Лукойл Нефтохим"
325
Парламентът реши: Отказ от руски суров петрол до края на 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Те предвиждат отказ от правото на България да внася руски суров петрол до декември 2024 г. и смяна на органа, който ще избира при необходимост особен управител на "Лукойл Нефтохим".

Приетите текстове предвиждат в 30-дневен срок от влизането в сила на промените в закона да се задейства европейската забрана за внос на руски петрол.

В случай обаче, че Съветът по сигурността към Министерски съвет счита тези 30 дни не са достатъчни, може да се предложи нов срок на Народното събрание, решиха още депутатите.

Според приетите текстове министърът на икономиката може да назначава в рафинерия „Лукойл“ особен управител от името на държавата. Това отново ще става при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение, но вече процедурата ще се инициира от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Когато това става с аргумент национална сигурност за предложението за особен управител ще се уведомява и президентът.

При нужда от особен управител, Министерски съвет ще инициира пред парламента избор на такъв, като кандидатът или кандидатите ще представят пред икономическата комисия в Народното събрание своя план за действие в рафинерията. След това пък трябва да се отчита пред нея ежемесечно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези добри хора в парламента знаят, че нищо и никой, освен посолството не може да ги бутне. Раята ще се пени по форумите и във фейсбук и до там. Тези са много добри психолози и познават отлично манталитета на българина. Щом 500 години сме търпяли османските гости, значи сме корави- магаре да ни он,ожда няма да мръднем. Така че не се страхуват и ще ни залеят с евтин бензин и дизел по евроатлантически.
176
2
 
26
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 7 месеца
Сега.Понеже съм по възрастен и съм видял много неща,ще ви кажа какво ще стане.Пак ще купуваме руски петрол но без да го знаете.Цената за производство пак ще бъде 2 лева но ще ви го продават вече за 4-5 лева.Разликата ще отиде в джоба на чичковци седящи в сянка
175
3
 
18
 
! Отговори
Овчи смях преди 7 месеца
Хахаха. Чета тук укропитеците още блянуват за победа на Соросова Окрайна. Суровикин направи 3 защитни линии. Укрите на юруш още не са стигнали до 1 линия казва се Dragon Teeth. Зъба на дракона не са стигнали а имат още 2 линии да минат и отзад ги чакат 750К руснаци обучени резервисти. Да не говорим за огромния потенциал на Русия в жива сила плюс Посейдон и хиперзвуковите ракети. Чао смешници заспали. Много ниско ниво бетер детска градина сте..
174
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ко ривети ве? И 10 лв да стане биндзина пак ще карати колити. Тъй трябва. Кък инъчи ши пубидим росия? Дажи и дувар да дигним да ни дуфа вятар от росия. амирканцити кък дигат стина с мексику. Ний що да ни можим.
173
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То вие хубаво се отказвате ама дизелът и бензина минаха 3лв. и скоро ще усетите народната любов! Тези безхаберници утре ще закрият и АЕЦ и ще ни оставят и без ток - честито!
172
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След отричане на всичко свързано с Русия и изгонването на свещениците -разузнавачи е време да се помисли за експулсиране и конфискация на имуществото на всички руски граждани, дори да се кълнат в байдън, че мразят Путин! Лъжат! Шпиони са! Конфискуваното имущество да се даде безплатно на големите хотелски вериги за да могат да го ползват българските граждани безплатно и съответно нашите приятели от САЩ, предпочели българското черноморие! Очакват се около 50 чартъра от САЩ следващото лято.
171
2
 
15
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
"Този който ни освободи, той ще ни зароби" 1989-та беше обещаваща(приклюихме с Русия), но за съжаление сега ни ни зароби ЕС! Излизане от ЕС ще е едно отново добро начало.
170
0
 
3
 
! Отговори
до 180 преди 7 месеца
те са Ефтини, 1 Страйкър за 10 000 000 Бенджаминки ще ни го дадат, по 200 само 2 Милиарда Долара или 3-4 Милиарда лева - това е Нищо за Богата България!
169
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
" управляващите" Политически Превратаджии,отрязаха Клона,на на който стоим като икономика,ама де да видим!!!
168
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че то тези послушковци откакто направиха сглобката начело с премиера Пеевски нищо добро не са направили!
167
0
 
12
 
! Отговори
до 179 преди 7 месеца
при това не 1 и 2, а 200 броя - за 200 Броя Чертежи на Страйкъри, колко ли ще ни поиска Новият ни Голям Брат от САЩ - май ще Ядеме Асфалт идните години, поради липса на друго!
166
1
 
15
 
! Отговори
Вадете Милиардите преди 7 месеца
Току-що Гласуваха да Купуваме и "Страйкъри" - още Чертежи за Милиарди!!
165
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия винаги ще е Болшая и Могучая! А територията, наричана България ще е населена с бежанци, пострадали от налагането на американска демокрация. Когато ти потропа на вратата представител на Посолството и те "помоли" да приемеш едно скромно сирийско семейство с 14 деца, тогава ще питаш откъде изгрява слънцето? От Русия!!!
164
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И сега следва да очакваме нов рекорд за цените на горивата! Дупедатите ни водят право към пропастта с цени от 5 - 6 лв. за литър дизел и бензин!
163
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нямам нищо против решението на парламента! Стига Американският петрол,да намали цените на бензина на 1 лв! Не се ли случи,да му мислят тези в парламента! И дъто да им е яко!-:)))
162
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 174 чиста фашиска па чав ра
161
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До169 . Русия няма да е вече Болшая и Могучая . И голяма част от територията и няма да се управлява от руснаци . Така , че аз като българин го одобрявам . България е в ЕС . България е в НАТО това ще е добре за всеки.
160
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма да има руски петрол а Азербейджан ски. Ще има и Румънски и Гръцки и от Израел и от Турция. И тия които реват за руски петрол , ще се снишат и ще си кротнат след две три години . Живота ще е по добър и с повече избор и възможности .
159
2
 
14
 
! Отговори
nvm преди 7 месеца
Честито 5 лв горива .
158
1
 
18
 
! Отговори
Р0бе на САЩ преди 7 месеца
Плащайте! а Животът е - Един - ще Мине в Мизерия - Съдба!