Адм. Ефтимов: Няма да даваме целия комплекс С-300 на Украйна

Няма пряка заплаха за сигурността на България
27 сеп 2023 10:00, Елка Василева
70
Адм. Ефтимов: Няма да даваме целия комплекс С-300 на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс С-300 на Украйна. Това заяви пред БНТ началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Той подчерта, че няма пряка заплаха за сигурността на България, а действията на българската армия минимизират рисковете от конфликта в Украйна.

Неизправните ракети С-300, които се обсъжда да изпратим в Украйна, са между 3 и 5% от цялото ни налично количество, а въоръжението, което сме предоставили досега, не засяга боеспособността на нашата армия.

Още по темата
"Състоянието на въоръжението и техниката на армията не е тайна за партиите. Всяка година аз предоставям доклад на министъра на отбраната по състоянието на въоръжението и техниката, включително състоянието на зенитните средства. Нормално е някои системи да не могат да се поддържат. Пробвахме преди войната в Украйна сделка с Руската федерация за ремонт на МиГ-29, както и за поддръжка на комплекса С-300", каза адм. Ефтимов.

„Нямаме намерение да даваме целия ракетен комплекс, докато не намерим заместваща способност - след това трябва да се сключи договор, да има доставка, да се обучи състав, тогава може да се мисли над този въпрос, но това няма да е скоро“, уточни началникът на отбраната.

Основната цел на многонационалната бойна група на НАТО е възпиране на потенциален агресор. Като подготовка, желание и процедури сме равнопоставени, но техниката ни е по съветски модел, каза още Ефтимов.

"Модернизацията е в ход. Правителството одобри проекта за модернизация на сухопътните войски. Надявам се да ни извикат в комисията по отбрана да защитим нашите аргументи и сухопътните войски да получат един тласък", обясни адмиралът.

„12 летци се подготвят за пилотиране на изтребители F-16. Старите МиГ-ове ще летят, докато пристигнат F-16. Ако има прозорец между двете, ще разчитаме на съюзници за въздушната отбрана“, каза Ефтимов.

Ще бъде ли изградена военна база на НАТО край Ямбол?

Дилемата на Източния фланг на НАТО е инфраструктурата, каза началникът на отбраната. Съюзниците са готови да дойдат у нас, да харчат средства, но ние трябва да създадем условия да ги приемем. Освен да модернизираме армията, трябва да оправим инфраструктурата. Ефтимов обясни, че за целта могат да се използват средства от общи фондове.

"Всяка една инициатива е включена в план програмата - правителството и парламентът ни дадоха срок до ноември да я представим за ревизия - този документ ще даде визията на държавата каква армия ще можем да изградим до 2032 година", поясни адмиралът.

По правилата ли е обезвреден дронът край Тюленово?

Ефтимов коментира и падналия край Тюленово дрон - според него операцията по обезвреждането е можело да се проведе по-добре, но крайният резултат е удовлетворяващ. Посочи, че дронът се е намирал на границата между сушата и морето и протоколите са различни, както и че водолазът, слязъл при боеприпаса, не е носил потник, а неопрен.

"Не са удачни кадрите с цигарата. Колкото до водолаза с неопрена - момчето е много разстроено (от шегите и подигравките - бел. ред). Знам колко са отговорни - а какво ще стане, ако утре излязат още два или три дрона? В петък флотът ще направи различни демонстрации по обезвреждане на мини", каза адмирал Ефтимов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
" няма да засегне боеспособността на бг армията" . Браво тоя път каза истината !! Щото бг армията изобщо не е боеспособността!
57
0
 
5
 
! Отговори
Филип преди 7 месеца
Сега даваме а след месец да видим оферта за колко милиарда ще получим за Пейтриът? Уникална държава сме просто всичко даваме за без пари после купуваме за милиарди.
56
0
 
0
 
! Отговори
Км преди 7 месеца
Защо ми изтрихте коментара за военната клетва? Уплашихте се за тридесетте сребърника.
55
0
 
5
 
! Отговори
поета го е казъл преди 7 месеца
Даваш ли даваш адмирале хубави С-300 на Урки..? Море ПОСОЛСТВО иГЪЗАси давам за краварска благословия...
54
0
 
4
 
! Отговори
Не верваме наТУЛУПИ преди 7 месеца
Няма да даваме целия комплекс С-300...първо ще дадем ракетите а после и установките...ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН !!!
53
0
 
3
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 7 месеца
Ще даваш ,къде ще ходиш . Всичко за Америал
52
9
 
11
 
! Отговори
Юруш другари ! преди 7 месеца
Изкукали пенционери с подгизнали памперси и прорашистки неудачници от котилото на Копейкин , Импексова и Фигуранта масово овоняват форумите !!!
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Bay Hoy - Прав си, точна е думата послушковци. Преде на СССР и Русия, сега на ФАЩ. На принципа ЕнтересА клати феса.
50
0
 
10
 
! Отговори
Bay Hoy преди 7 месеца
До До Бай Дрън "Като ги слуша човек какво говорят и ги гледа какви ги вършат, верно е за чудене как са станали генерали и адмирали?"...Мчи що да не станат ва?! Сидят с в кабинетчитата послушковци... и след броени годинки... ако са живи.... можи и генералисимосчета да станат ?!!
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако може заедно с ракетите да тръгват и генералите, начело с Магарев.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Словенските С 300 оцеляха няколко часа в Украйна. Нашите не е ясно дали изобщо ще стигнат до фронта.
47
1
 
12
 
! Отговори
До Бай Дрън преди 7 месеца
Така сме ние, флот няма, армия няма, генерали и адмирали с лопата да ги ринеш. Като ги слуша човек какво говорят и ги гледа какви ги вършат, верно е за чудене как са станали генерали и адмирали?
46
0
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 месеца
Ке го дадем , всичко ще си дадем. Първо ракетите, после и комплексите, защото няма да имаме ракети за тях.
45
0
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 7 месеца
Само тоя, дето защитава София, дайте, че там сте най-много феновете на раздаването. И да попитам, адмирале, как така стахте адмирал без флот?
44
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 7 месеца
До ВелинНяма кои да поведе народа.Много хора ще станат ако има водач.
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На сутрешния развод не ги ли проверяват дали са бръснати?
42
11
 
2
 
! Отговори
Хм преди 7 месеца
Украйна е огромна държава с голям научнотехнически потенциал. Покрай тази война направиха доста модернизации и нови оръжейни разработки, с подкрепата на запада, разбира се - дронове (въздушни и водни); ракетите Нептун и т.н. Наред с това ОГРОМЕН военен опит, тактики и ноу-хау за успешно противопоставяне с превъзхождащ противник. Все неща, които биха ни свършили добра работа, ако ги приемем за армията ни. Та, според мен задължително трябва да помагаме им помагаме, с каквото можем, без да се оголв
41
0
 
19
 
! Отговори
Велин преди 7 месеца
Еййй народе, докога ще ги търпим тези изедници душмански бе? 200г. Византийско робство и 500г. Турско, и успя народът ни да оцелее, тея некадърници и шушумиги ще ни затрият за 5. Докога ще седим като добичета на заколение! Докога ще спиш българино?!
40
2
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 7 месеца
Продажници
39
0
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Дано СС-овецът, когото поканиха в парламента в канада е избивал канадци по време на ВСВ!