Гражданският договор вече ще е равен на трудовия за осигуровките

Берачи на гъби и диви плодове ще дължат данък
24 ное 2023 15:11, Александър Попов
43
Гражданският договор вече ще е равен на трудовия за осигуровките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Граждански и трудов договор се приравняват, като осигуровките се вдигат, решиха депутатите като приеха на първо четене промените в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

Според предложението гражданският договор се третира като правоотношения, които представляват наемане на работа, без да е сключен трудов договор.

МФ се аргументира с мотива, че по този начин се очаква постигането на по-голяма данъчна прозрачност относно доходите, дължимите данъци и задължителните осигурителни вноски.

Въвежда се и алтернативен данък върху дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, с изключение на такива от лечебните растения.
Целта е да се предотвратят възможностите за неплащане на данъци и осигурителни вноски, както и изсветляване на сектора.

С промените в закона се въвежда и данъчно облекчение, чрез което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0,5 на сто от платения данък върху добавената стойност, но не повече от 100 лева месечно, съгласно данните от фискални или системни бонове, регистрирани в Националната агенция за приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
ДО 23 ТОВА КОЕТО ИСКАШ НЯМА КАК ДА СТАНЕ ЗАЩОТО НЕ Е ТРУДОВ ДОГОВОР А ГРАЖДАНСКИ КОЙТО СЕ СКЛЮЧВА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНА РАБОТА ЛИ УСЛУГА ЗА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ. ЧЕТИ КТ.
38
0
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 5 месеца
И защо Асен не обложи банките мобилните оператори енергодружествата и вик ето там са големите свръх печалби
37
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 5 месеца
Нека с граждански договор банките да не се правят на ощипани и да отпускат потребителски кредити,хайде сега Асенчо задължи ги.
36
0
 
2
 
! Отговори
Форекс преди 5 месеца
Какво стана с Трудовата книжка от 3 години все я махат даже скоро ДБ пак се похвали ,че я махат , а на всякъде все още ти я искат.
35
0
 
1
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 5 месеца
Става въпрос за тези ,които се препитават само с всекидневно бране на гъби в големи количества. Никой няма да глобява тия дето Събота са си набрали няколко гъбки в кошницата от масовите видове. В горите има банди с каруци, които с мотиките събират гъби докато напълнят каруците или с по 10-20 кучета търсят трюфели.
34
1
 
4
 
! Отговори
Ей, харвардски преди 5 месеца
*** и ти ококорено "човече": веднага да се уволнят 30% от държавната администрация! Незабавно! Иначе аз ще ви уволня! Ясен ли съм?!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз нямам нищо против 7лв да ми е литър бензин или нафта. Просто искам да гледам народната любов как се изсипва върху асанчо и про100то
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Споко, на граждански са тия дето работят по няколко часа или проекти. Ся ще идат на черно и готово.
31
0
 
8
 
! Отговори
БРАВО МИНА преди 5 месеца
Глас народен, глас на повеля. Да не се забравя, че всичко това е подкрепено и от ГЕРП и от ДПС. Баце критикуваше всичко, но накрая подкрепи идиотизмите на КирКокор. Народът си ги избрахме, а негласувалите да не се оправдават, защото фактически те се отказват от мнение и подкрепят това, което са решили гласувалите. Само Възраждане е против тези глупости, но ние си искаме високи данъци и високи цени със скъпи ток и горива.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отиваш в гората на излет, скъсаш си плод , оп данък.
29
7
 
5
 
! Отговори
До 20 НЕмислеща преди 5 месеца
Толкова много време и още не сте схванали, че държавните служители си плащаха осигуровките като висички останали но преди двайсетина година държавата ги прецака - намали им заплатите и пое на 100% осигуровките им. Държавните служители най-много от всички искат да се върне старото положение и да си плащат осигуровките като всички останали. Вели МИСЛЕЩ човек бързо ще се сети защо сега ет са прецакани, с тези 100%.
28
4
 
5
 
! Отговори
от село преди 5 месеца
А защо не направите проверки през пролетта/лятото/есента по лозята, трайните насаждения, във всички сфери на земеделието ще се уверите, че там масово се наемат хора, без същите да се осигуряват. Хазната е била празна? Е, от къде тя ще се пълни? Може би с лъжи и измами?
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
направете осигуряването доброволно и който не се осигурява после ще проси и толко.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продавам си юртата за да платя осигуровките ки. 500евра кв.м
25
0
 
21
 
! Отговори
VS преди 5 месеца
Да, по лесно е да "жулнеш" бедните отново! Тия дето прибират от продажба на апартамент по 50 до 100 к в брой, а останалите 20-30 к по банков път, и декларират, че са го продали на смешна цена няма да ги бараме!!! Тоя Дянков е ужасно смешен! И физически и като капацитет! За учен става, но за премиер - НЕ!
24
0
 
22
 
! Отговори
112112 преди 5 месеца
ха ха ... 0,5% съм щял да си приспадам, но не повече от 100лв. - т.е като платя 20 000лв. данък, ще имам бонус 100лв.!!! смешнициии!
23
1
 
52
 
! Отговори
Ванката преди 5 месеца
Тогава гр. договор трябва и да носи и всички права на ТД - отпуск, стаж, обезщетения при безработица, болнични, соц. придобивки, храна, облекло, консумативи и техника, пътни, командировъчни и пр.
22
0
 
27
 
! Отговори
Мдаа преди 5 месеца
А берачите на алумин и джелязо ще дължим ли данък или?
21
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продължавайте промяната! Само мъдри дела, академици, харвард, спартакус, лгбт, кучета, котки, перуки. ПП-ДБ всички са милионери вече, браво!
20
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важното е да съдерем гражданите заради нввкопосаните решения докарали сума ти дългове на булгартранзгаз. Както и за д с може да се поръчват американски чертежи. А също така за да може да се изпълни неистовото желание да приемем еврото при все че въобще не сме за твм и не отговаряме на никакви изисквания. Явно поръчката е мн сериозна щом са склонни на всичко за да я направят. А осигуровките на държ служители кой и кога ще ги плаща??