ОССЕ осъди руската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация

Блинкен и 6 държави бойкотираха форума
Обновена: 1 дек 2023 13:43 | 30 ное 2023 22:22, Стела Стоянова
242
ОССЕ осъди руската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация
Снимка БГНЕС

Осъждането на руската агресия срещу Украйна и изолацията на руския външен министър Сергей Лавров белязаха първия ден от 30-ата юбилейна министерска среща на ОССЕ, която се проведе в Скопие, предаде БГНЕС.

Основната точка в дневния ред беше пълномащабна агресия на Русия в Украйна. Руската делегация е водена от самия външен министър Сергей Лавров, чийто самолет мина през въздушното пространство на Гърция.

България не позволи навлизането на специалния полет на своя територия. Причината беше, че санкционираната говорителка на руското МВнР Мария Захарова е сред пътниците, което е в нарушение на предварително договорените условия.

Същата вечер външния министър Мария Габриел си тръгна от Скопие, с което затвърди позициите на европейска България. Същото направи и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Полша, Украйна и трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония, бойкотираха форума.

„Историята ще оцени делата ни. Борим се за справедливо и конструктивно бъдеще на ОССЕ. Условието за консенсус при вземане на решения често е използвано като инструмент за интересите на отделни държави, а не за колективното благо“, каза председателят Буяр Османи при откриването на срещата, в която участваха делегации на повече от 60 страни.

Държавите членки на ОССЕ от Западните Балкани подписаха съвместна позиция за мерки в борбата с корупцията. Проведена беше и конференция относно борбата с изменението на климата в държавите от организацията, чието население надхвърля 1 млрд. души.

Македонският външен министър и председател на ОССЕ Буяр Османи проведе среща със Сергей Лавров и бъдещият председател - Ян Борг, външен министър на Малта.

Малта е компромисно решение, до което международният орган стигна, след като всички останали варианти бяха изчерпани. Русия потвърди своето вето срещу възможността Естония да оглави ОССЕ. Предстои избор на кандидати за няколко ключови поста.

От своя страна Сергей Лавров изрази мнение, че ОССЕ е организация без перспективи за развитие и обвини Запада за "разпалването на всички конфликти, последвали края на Студената война".

Лавров не пожела да даде изявление пред медиите и напусна конференцията веднага след изказването си.

Българската, наред с огромното мнозинство от делегациите на останалите страни, осъди войната, която Москва води на територията на Украйна повече от две години.

Още по темата

„Нашата подкрепа за Украйна остава непоколебима и ще продължи, чрез всички налични механизми и инструменти на ОССЕ. България е дълбоко обезпокоена от ескалацията на руската военна активност в черноморския регион", заяви представителят на българската делегация Емилия Кралева.

Германският външен министър Аналена Бербок на свой ред каза, че сътрудничеството в рамките на ОССЕ трябва да бъде допълнително засилено, въпреки че "Русия поставя огромни пречки пред работата на ОССЕ през последната година и половина".

Представителите на САЩ, Великобритания и Нидерландия също изразиха позиции в подкрепа на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и заявиха, че Русия трябва да изтегли войските си от украинската територия веднага и безусловно.

Външните министри на Унгария (Петер Сиярто) и на Сърбия (Ивица Дачич) бяха единствените, които спестиха критиките си към Кремъл, стараейки се да не развалят добрите отношения, които страните им подържат с Русия.

В петък, 1 декември, продължават срещите между делегациите. Руският външен министър ще даде пресконференция, на която се очаква да посочи възгледите на Москва за бъдещето на ОССЕ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А коня кво търси там? Да си седят в Азия и да не ни занимават с техните неволи
108
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Защо им беше на руснаците толкова да напират да отидат на тази среща, за бъдат публично порицани и изолирани от другите?! Какво са очаквали?
107
17
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Хахаааа, според мордорските слуги, който не служи на Мордор е предател, гей, ***..... Не си дават сметка, че никой не се интересува от азиатската им ***, стига да не се месят в нашите дела.
106
8
 
20
 
! Отговори
ало ало преди 5 месеца
а блинкен какво прави там, тук е европа, да си стои зад океана, ама янките са нахални войнолюбци, но си намериха майстора - путин!
105
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не го е канил тоя несретник. Ходят там само и само някой да чуе за тях. То па като чуе та кво? Те са като латерни - Запада ни ака в гащете и късия към мамашките - Раждайте по 8 деца като в 18 век, че да има за фронта, че ше ставам император хахха егати пропадналяците
104
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой ше говори с тоя кон ве? Кво зависи от него? Никой не го бръсне за нищо както и целия Мордор
103
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 127 Защото без него и Русия цялата им организация от пионки отива на кино. Единствената цел на тази организация е да морализаторства и да се натрапва на руснаците
102
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ОССЕ осъди уската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация??? Ама верно ли? Лавров в изолация? Сигурно защото едвам му стигна времето да се среща с повечето желаещи официални и неофициални срещи там. Изтрепаха се всякакви да се срещат и разговарят с него. Ега ти фейка от фейк БГ!
101
16
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 5 месеца
За да го унижът с безразличие!
100
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що го канят този?!
99
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колхозниците поне да си бяха платили поне вноската за тая организация и тогава да ходят и да ръсят мозък там дето го нямат. Ше се съобразява някой с държава безгласна буква в международно отношение пффф
98
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Която копейка не и харесва от коя страна сме може спокойно да замине за другата страна за разлика от когато бяхме 45 год под окупацията на колхозниците и живеехме като в концлагер. Няма как да допускаме някави колхозници да прелитат над България при положение, че сме в списъка им на неприятелски държави. Чебурашките мислиха ли тогава каво ще произтече от това? Както винаги не. Те кога ли са имали някаква мисловна дейност тия пропадналяци.
97
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво прави агресора Русия в тази организация? Отдавна трябваше да бъде изхвърлена от там. Русия да се среща с Иран, КНДР и Китай, там и е мястото.
96
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"плиткоумната министърка на вънпните работи на Германия нарече Катар "терористина държава". После чакат оттам газ" - Идва ли ви на ум как се превежда Бербок? Бер е мечка, а бок е коза. Мечка с глава и рога на коза.
95
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре, че нашта габриелка се прибра у дома. Защо да се вре в голямата политика. Ся че опне зиморничави краци пред камината, ще уплете едни терлици, ще извезе един гоблен, па ще врътне една вкусна българска манджа. Ще се успокои и ще легне да нанка.
94
20
 
14
 
! Отговори
леле преди 5 месеца
Никой ги неще крепостните Диктатора излезе ли от бункера
93
11
 
25
 
! Отговори
А не се безпокойте преди 5 месеца
Тази изолация е показна. За пред блеещото простолюдие. Те не са го поканили там, за да го изолират. Даже искаха видеоконферентна връзка с Путин, но той им прати Лавров, както и предсказах преди 2 седмици още. Нали не мислите, че Лавров случайно се е отзовал там? Просто е решил да намине да загуби малко време? Преговори се водят и още как зад закрити врати до които простолюдието няма никакъв достъп.
92
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заглавието: ОССЕ осъди уската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация, УСКАТА?? Е жива подигравка с мъжете на европейската върховна дипломация, та даже БГ щрауската Грабител отфръча О- време, защото текста така е написан сякаш за първи път УСКАТА агресия е порицана пред лицето на Европа с което ни дадоха разберем че никакви оръжия, беоприпаси и наемници Европа най позорно лъгала че е изпратила, а излиза че едва сега правят осъждане без да участват балтийските квартали, Урина и Пошла
91
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен,к.88 Защо ми се струва, че Русия не воюва с Украйна, а срещу войници 'Отпускари' от ЕС/НАТО, че и английски и американски доброволци се срещат. Поляците вече не се крият, воюват заедно с украинците срещу руснаците и Лвов май че си стана полският град Лодз. За въоръжението да не говорим - от цял свят, а БГ военният министър Тагаренко опразни българските военни складове под лозунга 'Всичко за моите братя украинци!' Така че думата Украйна вече не е на страна, а на територия с м
90
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пропуснали сте да отбележите, че прибалтийските държави и Полша в момента са на практика залети с чужди войски.